Macheta cadouri craciun

INFORMATII UTILE


Anul viticol 2023 în România
Anul viticol 2023 în România
În 2023, producția mondială de vin a scăzut din cauza condițiilor climatice extreme În timp ce Italia și Spania înregistrează scăderi semnificative față de anul 2022 din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care au dus la mucegai și secetă, Franța devine cel mai mare producător de vin din lume în 2023, cu un volum ușor peste media pe cinci ani. În ceea ce [...]
Noul cod QR cu declarația nutrițională pentru vinuri - modificari legislative
Noul cod QR cu declarația nutrițională pentru vinuri - modificari legislative
Anul 2024 vine cu modificări legislative și pentru producătorii și importatorii de vinuri UE privind etichetarea vinurilor: codurile QR și ambalaje Rerturnabile RetuRO SGR (Romania). Începând cu 8 decembrie 2023, conform modificării Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentului delegat (UE) 2019/33 al Comisiei, producătorii europeni și [...]
Domeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din România
Domeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din România
Podgoria Dealu-Mare, cea mai compactă zona viticolă din țară, se mândrește cu crame renumite pentru producția de vinuri de calitate și, totodată, cu prima plantație de viță de vie BIO din România. Crama Domeniile Viticole Franco-Române a fost înființată în anul 2000, în localitatea Săhăteni, jud. Buzău, pe 45 de hectare de teren, de către Denis Thomas, un [...]
SECTORUL VITIVINICOL LA NIVEL GLOBAL ÎN 2022, PREZENTARE OIV
SECTORUL VITIVINICOL LA NIVEL GLOBAL ÎN 2022, PREZENTARE OIV
ANUL 2022 - VITICULTURĂ ȘI VIN LA NIVEL MONDIAL - PREZENTARE OIV Anul 2022 a fost marcat de o inflație ridicată, cauzată de criza energetică provocată de conflictul din Ucraina și de întreruperile lanțului global de aprovizionare. În acest context, multe piețe au văzut creșteri semnificative ale prețurilor vinurilor care duc la o ușoară scadere a volumelor consumate la nivel [...]
Gestionarea formării diacetilului în vinurile albe – soluție oferită de Chr. Hansen
Gestionarea formării diacetilului în vinurile albe – soluție oferită de Chr. Hansen
Gestionarea diacetilului joacă un rol crucial în asigurarea calității și caracteristicilor senzoriale ale vinurilor albe. Controlul nivelurilor de diacetil este esențial pentru obținerea profilului de aromă și echilibrul dorit în vinurile albe. Diacetilul, un produs natural al fermentației, poate conferi vinurilor un profil gustativ nedorit de unt sau caramel untos. Controlul [...]
NoVA™ Protect – o soluție de la Chr. Hansen pentru o bioprotecție mai eficientă a vinurilor roșii
NoVA™ Protect – o soluție de la Chr. Hansen pentru o bioprotecție mai eficientă a vinurilor roșii
Vinificația cu intervenție redusă sau chiar minimă este atrăgătoare pentru consumatorii zilelor noastre. Utilizarea cât mai redusă a sulfiților, fermentația cu ajutorul drojdiilor indigene, fără utilizarea adjuvanților sau a operațiilor de filtrare reprezintă un atu în mâna vinificatorilor care sunt în căutarea unor soluții cât mai naturale pentru provocările [...]
130 de ani de la înființarea Pivinițelor Rhein & CIE Azuga 1892
130 de ani de la înființarea Pivinițelor Rhein & CIE Azuga 1892
Alexandrion Group, cel mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase și vinuri din România, a sărbătorit 130 de ani de la ȋnfiinţarea Pivniţelor Rhein & CIE Azuga 1892, printr-un eveniment organizat pe 15 octombrie 2022, ȋn ziua centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Furnizor oficial al Casei Regale a României din 1904, spumantul Rhein, produs [...]
Explorarea noilor orizonturi oenologice cu culturile VINIFLORA® de la Chr.Hansen
Explorarea noilor orizonturi oenologice cu culturile VINIFLORA® de la Chr.Hansen
Chr. Hansen are mulți clienti care sunt foarte mulțumiți de experiența lor legată de utilizarea culturilor VINIFLORA®, iar mai jos dorim să vă prezentăm un exemplu din Italia în acest sens. Regiunea Collio, ascunsă în colțul nord-estic al Italiei, este un ansamblu de dealuri, versanți și terase luminoase și însorite în provincia Friuli-Venezia Giulia. [...]
Ce vin merge langa branza
Ce vin merge langa branza
Parcă niciun cuplu culinar nu e mai potrivit ca vinul și brânza. Dar ca în viață, într-o pereche, trebuie să existe chimie, asemănări și gusturi comune.Când platoul cu brânzeturi ajunge pe masă, imediat te intrebi ce vin i s-ar potrivi. Daca vine la finalul mesei, e simplu: îl asociezi cu vinurile pe care le-ai avut alături de celelalte feluri de mancare. Dar, [...]
Retrospectiva industriei vinicole în România pentru anul 2021
Retrospectiva industriei vinicole în România pentru anul 2021
Locul României la nivel mondial: Suprafața viticolă: poziția a 5-a în UE, după Spania, Franța, Italia și Portugalia. Producția de struguri: poziția a 5-a în UE, după Italia, Spania, Franșa și Germania. Producția de vin: poziția a 6-a în UE, după Italia, Franța, Spania, Portugalia și Germania. Printre primele 15 țări din lume în ceea ce privește [...]
Vitaséve - Cum să aveți o vie cu țesut lemnos sănătos și mai mult zahăr în struguri
Vitaséve - Cum să aveți o vie cu țesut lemnos sănătos și mai mult zahăr în struguri
Recoltele bogate pe termen lung se asigură doar cu plante sănătoase. Vitaséve este un produs complex, ce contribuie la dezvoltarea şi la buna funcţionare a părţilor lemnoase ale viţei de vie, stimulând biosinteza zaharurilor şi asigurând struguri de calitate superioară, cu conţinut ridicat de zahăr. În cazul plantelor cu tulpină lemnoasă, cum este viţa de vie, [...]
Secretul bioprotecției active și pasive în vinificație - Chr. Hansen
Secretul bioprotecției active și pasive în vinificație - Chr. Hansen
Vă prezentăm lumea fascinantă a bioprotecției prin intermediul unui interviu cu oenologul Stéphane Yerle, realizat de Nicolas Prost, oenolog și Business Manager la Chr. Hansen. În filmul de mai jos ei abordează posibilitatea de a păstra vinul cât mai natural posibil, având în același timp și controlul deplin asupra rezultatelor. Dar cine este [...]
3 Iunie proclamată Ziua Internațională de Fetească regală
3 Iunie proclamată Ziua Internațională de Fetească regală
În prezența autorităților, specialiștilor viticultori și oenologi, invitaților și tuturor celor prezenți ca martori, la data de 18 Septembrie, a fost proclamată la Mediaș - Vechea Metropolă de vin a Transilvaniei - “Ziua Internațională de Fetească regală” - soi românesc nobil de vița de vie care iși ia astfel locul binemeritat alături de celelalte soiuri la nivel [...]
Viniflora® OCTAVE asigură caracteristici senzoriale superioare în vinurile albe și roze
Viniflora® OCTAVE asigură caracteristici senzoriale superioare în vinurile albe și roze
Viniflora® OCTAVE este dezvoltată pentru a asigura caracteristici senzoriale superioare în vinurile albe și roze obţinute în regiunile calde Lipsa acidităţii cauzate de temperatura ridicată necesită compensare > Pentru a evita obţinerea unui vin plat și lipsit de expresivitate, majoritatea vinificatorilor adaugă acid tartric care este parțial instabil, datorită [...]
Reprezentanți ai cramelor din Republica Moldova în vizită la cramele din România și Bulgaria, în cadrul proiectului transfrontalier WINET
Reprezentanți ai cramelor din Republica Moldova în vizită la cramele din România și Bulgaria, în cadrul proiectului transfrontalier WINET
În perioada 4-11 iulie, mai mulți vinificatori din Republica Moldova au explorat vinării din România și Bulgaria, în cadrul unui program de schimb de bune practici. Inițiativa a fost organizată de Proiectul transfrontalier WINET, finanțat de Uniunea Europeană, care are drept scop dezvoltarea comerțului și a relațiilor de colaborare în cadrul sectorului vinicol din cele 3 țări. [...]
Vin la tine în buzunar, cu aplicația de oferte și infotainment TreiPentruVin.ro
Vin la tine în buzunar, cu aplicația de oferte și infotainment TreiPentruVin.ro
Niciodată n-a fost mai simplu să te educi în domeniu și să ai acces la vinuri selectate pentru toate gusturile și buzunarele, chiar de la cei care le produc: primele trei crame cu capital privat apărute în România după 1990 sunt și primele care abordează educația publicului, printr-un proiect co-mun care lasă deoparte concurența dintre ele și oferă un exemplu de cooperare. [...]
Este posibilă cultura viței de vie în Danemarca? “Absolut”, spune Sofie Saerens, de pe plantația ei TuseN Vin
Este posibilă cultura viței de vie în Danemarca? “Absolut”, spune Sofie Saerens, de pe plantația ei TuseN Vin
Sofie Saerens, șefa departamentului de inovație în Bauturi Fermentate din Chr. Hansen, este o persoană plină de pasiune pentru tot ce înseamnă fermentație. Acest proces a interesat-o dintotdeauna pe Sofie și i-a influențat atât alegerile din cariera, cât și interesele personale. Acum, ea și soțul ei au început un proiect cu o plantație de viță de vie, pentru ca mai apoi [...]
2020 Un sezon viticol greu de înțeles
2020 Un sezon viticol greu de înțeles
Regiunile nordice înregistrează un sfârșit complicat în cazul fermentației alcoolice (AF), cu reinoculare cu drojdie de tip Bayanus și adaos de activatori. Regiunile sudice sunt mai puțin afectate de vara fierbinte și uscată, însă temperaturile de pe timpul nopții au scăzut dramatic începând cu mijlocul lunii octombrie. În ciuda nivelurilor [...]
SODINAL - promotor al tehnologiilor moderne de vinificație
SODINAL - promotor al tehnologiilor moderne de vinificație
Fondată în 1993, compania Sodinal are un rol principal în implementarea și dezvoltarea enologiei și vinificației moderne în Europa Centrală și de Est. Datorită structurii sale bine dezvoltate, a echipei de profesioniști și a partenerilor cunoscuți la nivel mondial, compania Sodinal promoveaza inovațiile vinicole și contribuie la imbunatatirea enologiei și a tehnicilor de [...]
Producția locală de vin pozitionează România pe locul 6 în UE și pe locul 12 la nivel mondial
Producția locală de vin pozitionează România pe locul 6 în UE și pe locul 12 la nivel mondial
România este o țară viticolă importantă atât la nivel european, cât și mondial. Este o resursă ce trebuie promovată și valorificată la adevărata valoare. Suprafața totală cu viță de vie a rămas neschimbată în 2019 și anume: 182,6 mii ha. În toate regiunile viticole ale României au avut loc procese ample de restructurare și reconversie, asistate cu [...]
Producția și consumul vinului spumant la nivel mondial 2018, OIV
Producția și consumul vinului spumant la nivel mondial 2018, OIV
În ultimii 20 de ani, piața vinurilor spumante s-a extins într-un ritm rapid, ca răspuns la cererea globală ridicată și include o pondere mai mare de consumatori. Unul dintre factorii care au stat la baza succesului global al vinurilor spumante este diversificarea consumului (care nu mai are legătură cu sărbătorile de sfârșit de an), combinată cu o ofertă mai diversificată [...]
OIV: Producția mondială de vin în 2019 este estimată la 260 mhl, o scădere semnificativă, comparativ cu producția istorică a anului precedent.
OIV: Producția mondială de vin în 2019 este estimată la 260 mhl, o scădere semnificativă, comparativ cu producția istorică a anului precedent.
Suprafața cu viță de vie cultivată la nivel mondial este estimată la 7,4 mha, păstrându-se stabilă încă din 2016. Producția mondială de vin (cu excepția sucurilor și musturilor) este estimată la 260 mhl, o scădere semnificativă, comparativ cu producția istorica a anului 2018. Consumul de vin la nivel mondial este estimat la 244 mhl, în creștere cu + 0,1% față de [...]
Cum s-au adaptat cramele din România în vremurile pandemiei de Covid-19
Cum s-au adaptat cramele din România în vremurile pandemiei de Covid-19
O adaptare rapidă, cu un plan realist, este necesară în perioada următoare pentru a reporni economia în general, dar și viticultura în particular. O parte dintre producătorii români au mai experimentat alte situații de criză și au reușit să treacă cu bine peste. Unii jucători – mai noi sau mai vechi - sunt optimiști, deși nu au încă soluții. Alții se [...]
Studiu online: Profilul consumatorului român de vinuri 2020, răspunsuri
Studiu online: Profilul consumatorului român de vinuri 2020, răspunsuri
Eșantion: 2732 persoane - 74% bărbați, 26% femei Teritoriu: România sau români din afară țării Perioadă: 13 ianuarie - 12 martie 2020 Top venituri: 35% peste 6.000 lei 25% între 4.001 și 6.000 lei 18% între 3.001 și 4.000 lei 22% între 1.500 și 3.000 lei Mediu de [...]
Butoiul de stejar
Butoiul de stejar
Numărul de întrebuințări ale unui butoi de stejar afectează gustul final al vinului. Cu cât e mai nou, cu atât împrumută vinului mai multă aromă și tanin. Podgoriile mai puțin celebre din Bordeaux utilizează butoaie folosite de la marile chateau-uri și, de aceea, efectul baricării se simte mult mai puțin decât la vinurile de calitate. Aroma vinului poate fi [...]
Asocierea vinului cu mâncarea
Asocierea vinului cu mâncarea
Să asociez un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat pe cât sună. În primul rând, asocierea vinului cu mâncarea este în totalitate o experientă personalizată de tine și de papilele tale gustative, spune Eddie Osterland, Master Sommelier. Ales corect, un vin se comportă mai de grabă ca un condiment decât ca o băutură. Ca sarea și piperul, sau ca un [...]
Taninul
Taninul
Vinurile nu conțin tanin ca să fie bune acum, ci în speranța că el le va da un gust bun în viitor. Așa cum vinurile albe destinate învechirii au nevoie de aciditate când sunt tinere, taninul actionează ca un conservant ce mărește viața activă a marilor vinuri roșii. Vinul este capabil să absoarbă tot felul de elemente aromatice, dar are nevoie de timp pentru ca ele să se [...]
De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate
De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate
Vinotecile sau wine barurile oferă o mare varietate de vinuri din diferite soiuri de struguri, din diferite tări ale lumii, vinificate în diferite stiluri. Dar o mare diversitate poate fi și derutantă în alegerea unui vin pentru începători sau simpli iubitori, câteodată, chiar și pentru experți. Chiar dacă nu știți prea multe despre vin, puteți spune multe despre un [...]
Temperatura corectă de servire a vinului
Temperatura corectă de servire a vinului
Potrivit convenției, vinurile albe și rose se servesc reci, iar cele roșii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constatați că această e doar o convenție – daca nu o respectați cu strictețe, s-ar putea să vă măriți plăcerea. Vinurile albe și rose seci trebuie servite reci: 8-12° C Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile [...]
Dealurile Silagiului, tradiție viticolă și modernitate
Dealurile Silagiului, tradiție viticolă și modernitate
Silagiu, localitatea din Banat înconjurată de dealuri pitorești și rodnice, a fost consemnată pentru prima oară în anul 1406, după care a apărut apare constant în documentele oficiale ale vremurilor, fie că zona a fost sub ocupație otomană sau austriacă. Despre tradiția viticolă din zonă există documente care datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, dar cu siguranță [...]
Dopurile naturale din plută
Dopurile naturale din plută
În prezent, pentru cele mai multe sticle de vin din lume se utilizează pluta. Este primul material care a fost folosit pentru proprietățile sale. Este rezistent la umiditate și elastic, poate izola vinul de agenți externi, iar microporozitatea naturală permite schimbul de gaze. Pluta este și un tip de material care permite vinului să trăiască și să se maturizeze în sticlă de-a lungul [...]
Ce este terroir-ul și cum influentează vinul?
Ce este terroir-ul și cum influentează vinul?
Terroir-ul este un termen de origine franceză (terre) ce derivă din limba Latină (terratorium - pământ) și exprimă un concept istoric și cultural. Vinul este profund legat de loc - aspectele naturale ale terroir-ului, dar și de popor - alegerile făcute de oenolog. Efectul acestor trăsături se reflectă asupra gustului și calității vinului. Aspecte naturale ale terroir-ului: tipul [...]
Vinul spumant și servirea acestuia
Vinul spumant și servirea acestuia
O sticlă de vin efervescent poate însemna sărbatoare, dar e și o armă periculoasă. Temperatura de servire: 6-10 grade Dulceața Cantitatea de zahăr (dozajul) adaugată după a doua fermentație și învechire variază și determină nivelul de dulceață al vinului spumant. Clasificările sunt următoarele: • Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de 3 grame de zahăr/litru) • [...]
Vinul pentru desert - Vinul de paie
Vinul pentru desert - Vinul de paie
Strugurii sunt culeşi toamna târziu, în luna octombrie sau chiar mai târziu, apoi sunt păstraţi în spaţii aerisite. Ciorchinii sunt aşezaţi în rafturi, pe rogojine (pentru a nu prinde mucegai), pentru uscare, reducerea sau eliminarea apei (deshidratare) prezentă în boabe. Concentraţia de zahăr şi arome creşte. Sunt tinuţi în perioada iernii, când [...]
Ice wine, vinul produs din strugurii care au trecut prin primul îngheț
Ice wine, vinul produs din strugurii care au trecut prin primul îngheț
Cum pun în valoare vinificatorii strugurii de pe rod care au trecut prin primul îngheț al iernii? Îi transformă în ice wine sau vin de gheață, o licoare dulce și aromată, care, precum esențele tari, se păstrează în sticle mici. Ice wine se obține doar în condiții speciale, de climat rece, de aceea producția lui poate fi destul de riscantă. Pe de o parte, [...]
Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă
Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă
Există multe tipuri de pahare destinate diferitelor tipuri de vinuri, iar alegerea lor se poate dovedi complicată dacă nu ai idee despre câteva noțiuni de bază. Un pahar este compus din: • baza (talpa) care asigură stabilitatea și poziția verticală a paharului • piciorul care, în funcție de lungime, îți permite să rotești paharul pentru a elibera [...]
Reguli de bază pentru degustarea vinului
Reguli de bază pentru degustarea vinului
- pentru a examina culoarea aveți nevoie de o suprafață albă; - la degustări formale, veți fi nepopulari dacă fumați, v-ați parfumat sau aveți un miros puternic; - indiferent de ocazie, vă va fi mult mai ușor să degustați fară a fi deranjați de alte mirosuri, deși, s-ar putea ca, la anumite evenimente sociale, să sacrificați aroma efemeră a unui Pinot Gris pentru mirosul exotic al unui parfum [...]
Soiurile locale de struguri, readuse în atenția consumatorilor de către viticultori
Soiurile locale de struguri, readuse în atenția consumatorilor de către viticultori
Progresul vinurilor românești din ultimii ani este semnificativ, iar producătorii au înțeles că dacă vor să se diferențieze pe o piață puternic concurențială, miza câștigătoare o reprezintă soiurile locale de struguri. Astfel, cramele care duc mai departe tradiția viticolă din zonele pe care le reprezintă pun accent tot mai mult pe soiuri precum Fetească neagră, Fetească [...]
Istoria vinului
Istoria vinului
Vinul a fost folosit din cele mai vechi timpuri în practica religioasă, iar despre apariția lui s-au scris multe legende. Cele mai vechi dovezi legate de vin sunt înregistrate în zonele Caucazului, Mesopotamiei sau Egiptului, iar specialiștii spun că la început vița-de-vie a fost “sălbatică”, fiind domesticită ulterior. Încercând să explice efectiv [...]
Tirbușonul – utilitate și artă de mare valoare
Tirbușonul – utilitate și artă de mare valoare
Cea mai mare colecţie de tirbuşoane din lume se află la București. Corkscrew Private Collection, cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, a fost inaugurată la București în 2015 și omologată în același an de către Guinness Book of Records. În acest moment expoziție cuprinde peste 25.000 de piese individuale, fără dubluri, adunate pe parcursul a peste un deceniu de pasiune, [...]
Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite
Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite
În 2016, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au exportat 744 milioane de litri de vin spumant. 62% din aceste exporturi (465 milioane de litri) au fost transferate către alte state membre ale UE, potrivit Eurostat. Italia, Franța și Spania reprezintă 91% din exporturile de vinuri spumante ale statelor membre UE Italia (335 de milioane de litri de vin spumant exportat în 2016 sau 45% din [...]
Productia de vinuri romanesti, crestere estimata comparativ cu anul trecut
Productia de vinuri romanesti, crestere estimata comparativ cu anul trecut
În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc recent la sediul OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) din Paris, directorul general Jean-Marie Aurand a prezentat o serie de estimări privind producția mondială de vin pe 2017. Per total, pentru 2017, se estimează o producție de vin de 246,7 mhl. Aceasta este în scădere cu 8% față de anul trecut și, din păcate, [...]
Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun
Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun
În încercarea a afla cum va fi anul 2017 pentru producția de vinuri românești, am vorbit cu cei care au urmărit de aproape culturile de viță-de-vie. Viticultorii din țară ne-au spus cum a influențat vremea lucrările din vie, ne-au dat detalii despre recoltă și despre noutățile cramelor pe care le reprezintă. Strugurii, recoltați doar noaptea sau diminețile devreme în Dealu [...]
Cum poți transforma orice gustare într-o experiență culinară | Vinul și brânzeturile
Cum poți transforma orice gustare într-o experiență culinară | Vinul și brânzeturile
Orice gustare poate fi transformată într-o experiență culinară deosebită atunci când reușești să găsești combinația perfectă de alimente. Conceptul de food pairing nu este nou, însă cu siguranță merită să îi oferim mai multă atenție de fiecare dată când pregătim un platou de brânzeturi sau gustări pentru cei dragi. Metoda este simplă și se bazează pe [...]
Negru de Drăgășani, the new black
Negru de Drăgășani, the new black
În decursul acestui an, am participat la mai multe degustări care au avut în centrul atenției Negru de Drăgășani, semn că acest soi de sturgure începe să fie privit cu interes de vinificatorii din România. Poate vă va surprinde să aflați că acest soi românesc este un soi tânăr, omologat în 1993 și nu unul moștenit, tradițional, de pe vremea dacilor, cum am [...]
Sticla de vin şi identitatea regională
Sticla de vin şi identitatea regională
Aşa conservatoare şi plină de chichiţe cum poate părea lumea vinului, ea este pentru mine o dovadă vie a evoluţiei aş putea spune instinctuale a pieţei, a cererii şi a ofertei, dacă vreţi a “infamului marketing”. E destul de interesant de văzut cum odată cu descoperirea sticlei, lumea vinului a ştiut să-şi construiască o identitate regională în scopuri pur comerciale. Ambalajul [...]
Clasificarea vinurilor
Clasificarea vinurilor
Vinuri de consum curent: Vin de masă - alcool 8.5 -9.5%; Vin de masă superior - alcool > 9.5%. Vinuri de calitate: VS - vinuri de calitate superioară sau IG - indicatie geografică - alcool > 10%; DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - alcool > 11%. Vinuri DOC: DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - alcool > 11%; DOCC - vinuri cu [...]
Cât vin am consumat în 2016?
Cât vin am consumat în 2016?
Consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a fost mai mic cu 1 litru în anul 2016 față de 2015, după cum se arată în cea mai recentă lucrare statistică INS “Consumul de băuturi în anul 2016”, elaborată conform metodologiei Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Această scăderea a fost determinată de scăderea producției și a importului. În schimb, [...]
România: soiuri de viță-de-vie și suprafețe cultivate, 2017
România: soiuri de viță-de-vie și suprafețe cultivate, 2017
La nivel mondial, suprafețele de viță-de-vie cuprind peste 10.000 de soiuri și au suferit schimbări considerabile în ultimii 15 ani. OIV - International Organisation of Vine and Wine a prezentat o imagine de ansamblu asupra distribuției varietăților de viță de vie din lume și examinează tendințele actuale. Se concentrează asupra tuturor soiurilor, indiferent de modul în care sunt folositi [...]
 Consumul de vin a crescut în România. Producția mondială de vin, la un minim istoric
Consumul de vin a crescut în România. Producția mondială de vin, la un minim istoric
Un nou raport al OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) prezintă datele oficiale ale consumului de vin în 2017, suprafețele cultivate cu viță-de-vie la nivel mondial, producția de vin, dar și informații despre importul și exportul de vinuri. Conform raportului, suprafața cultivată cu viță-de-vie la nivel mondial este stabilă, aproape egală cu cea din 2016, dar [...]
Galbena de Odobești, cel mai longeviv soi din portofoliul VINCON Romania, sărbătorește 50 de ani
Galbena de Odobești, cel mai longeviv soi din portofoliul VINCON Romania, sărbătorește 50 de ani
Anul acesta, cunoscutul vin vrâncean Galbenă de Odobești sărbătorește 50 de ani de când a fost îmbuteliat prima dată de VINCON pentru a sta pe mesele românilor. Pentru a marca acest moment istoric, VINCON Romania vine vara aceasta cu două noutăți: restilizarea etichetei sticlei de Galbenă de Odobești și lansarea sticlei aniversare Galbenă de Odobești - Ediție aniversară 50 de [...]
Cuvinte utile pentru degustătorii de vin
Cuvinte utile pentru degustătorii de vin
Zahăr rezidual: cantitatea de zahăr ramasă în vin după încheierea procesului de fermentare. Volatil: ceva care se transformă rapid în vapori mirositori. Toate vinurile sunt, într-o oarecare masură, volatile. Ele sunt volatile dacă sunt calde și au fost făcute din soiuri foarte aromate. Se spune despre un vin că este volatil, daca e prea volatil, adică, își emană aroma [...]
OIV: Producția globală de vinuri, o creștere estimată de 12% în 2018
OIV: Producția globală de vinuri, o creștere estimată de 12% în 2018
OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) estimează pentru anul 2018 o producție de vin ridicată la nivel mondial, după un minim istoric înregistrat în 2017. Conform aceleiași surse, România, una dintre principalele țări producătoare de vinuri din Europa, înregistrează 5,2 de milioane hectolitri (mhl). Dacă în 2017, producția vitivinicolă estimată era [...]
Raport OIV: producție istorică de vin pentru anul 2018
Raport OIV: producție istorică de vin pentru anul 2018
Cel mai recent raport publicat de OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) privind situația vitivinicolă la nivel mondial pe anul 2018 indică o producție istorică de vin. În 2018: Suprafețele viticole cultivate: 7,4 milioane ha Producția mondială de struguri: 78 milioane t Producția mondială de struguri de masă: 27,3 milioane t Producția mondială de vin (cu excepția [...]
Viticultura în România
Viticultura în România
Viticultura dispune de areale bine delimitate, iar în cadrul acestora, de areale în interiorul cărora se pot produce vinuri cu drept de origine controlată. Unitățile de habitat viticol din România sunt: Regiunea viticolă este un habitat de mare întindere care, de regulă, coincide cu provincia istorică. Ea prezintă unele caracteristici comune în ceea ce privește condițiile [...]

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție, Novotel Hotel
10-12 Mai 2025
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter