INFORMATII UTILE


Vinul spumant și servirea acestuia
Vinul spumant și servirea acestuia
O sticlă de vin efervescent poate însemna sărbatoare, dar e și o armă periculoasă. Temperatura de servire: 6-10 grade Dulceața Cantitatea de zahăr (dozajul) adaugată după a doua fermentare și învechire variază și determină nivelul de dulceață al vinului spumant. Clasificările sunt următoarele: • Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de 3 grame de zahăr/litru) • [...]
Ce este terroir-ul și cum influentează vinul?
Ce este terroir-ul și cum influentează vinul?
Terroir-ul este un termen de origine franceză (terre) ce derivă din limba Latină (terratorium - pământ) și exprimă un concept istoric și cultural. Vinul este profund legat de loc - aspectele naturale ale terroir-ului, dar și de popor - alegerile făcute de oenolog. Efectul acestor trăsături se reflectă asupra gustului și calității vinului. Aspecte naturale ale [...]
Dealurile Silagiului, tradiție viticolă și modernitate
Dealurile Silagiului, tradiție viticolă și modernitate
Silagiu, localitatea din Banat înconjurată de dealuri pitorești și rodnice, a fost consemnată pentru prima oară în anul 1406, după care a apărut apare constant în documentele oficiale ale vremurilor, fie că zona a fost sub ocupație otomană sau austriacă. Despre tradiția viticolă din zonă există documente care datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, dar cu [...]
Dopurile naturale din plută
Dopurile naturale din plută
În prezent, pentru cele mai multe sticle de vin din lume se utilizează pluta. Este primul material care a fost folosit pentru proprietățile sale. Este rezistent la umiditate și elastic, poate izola vinul de agenți externi, iar microporozitatea naturală permite schimbul de gaze. Pluta este și un tip de material care permite vinului să trăiască și să se maturizeze în sticlă de-a lungul [...]
Ce vin merge langa branza
Ce vin merge langa branza
Parcă niciun cuplu culinar nu e mai potrivit ca vinul și brânza. Dar ca în viață, într-o pereche, trebuie să existe chimie, asemănări și gusturi comune.Când platoul cu brânzeturi ajunge pe masă, imediat te intrebi ce vin i s-ar potrivi. Daca vine la finalul mesei, e simplu: îl asociezi cu vinurile pe care le-ai avut alături de celelalte feluri de mancare. Dar, [...]
Ice wine, vinul produs din strugurii care au trecut prin primul îngheț
Ice wine, vinul produs din strugurii care au trecut prin primul îngheț
Cum pun în valoare vinificatorii strugurii de pe rod care au trecut prin primul îngheț al iernii? Îi transformă în ice wine sau vin de gheață, o licoare dulce și aromată, care, precum esențele tari, se păstrează în sticle mici. Ice wine se obține doar în condiții speciale, de climat rece, de aceea producția lui poate fi destul de riscantă. Pe de o [...]
România: soiuri de viță-de-vie și suprafețe cultivate
România: soiuri de viță-de-vie și suprafețe cultivate
La nivel mondial, suprafețele de viță-de-vie cuprind peste 10.000 de soiuri și au suferit schimbări considerabile în ultimii 15 ani. OIV - International Organisation of Vine and Wine a prezentat o imagine de ansamblu asupra distribuției varietăților de viță de vie din lume și examinează tendințele actuale. Se concentrează asupra tuturor soiurilor, indiferent de modul în care sunt [...]
Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite
Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite
În 2016, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au exportat 744 milioane de litri de vin spumant. 62% din aceste exporturi (465 milioane de litri) au fost transferate către alte state membre ale UE, potrivit Eurostat. Italia, Franța și Spania reprezintă 91% din exporturile de vinuri spumante ale statelor membre UE Italia (335 de milioane de litri de vin spumant exportat în 2016 sau 45% [...]
De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate
De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate
Vinotecile sau wine barurile oferă o mare varietate de vinuri din diferite soiuri de struguri, din diferite tări ale lumii, vinificate în diferite stiluri. Dar o mare diversitate poate fi și derutantă în alegerea unui vin pentru începători sau simpli iubitori, câteodată, chiar și pentru experți. Chiar dacă nu știți prea multe despre vin, puteți spune multe [...]
Wine Bars - Shops - Bistro in Bucuresti
Wine Bars - Shops - Bistro in Bucuresti
CENTRUL VECHI Abels Wine Bar - Wine Bar, Shop & Appetizers Strada Pictor Nicolae Tonitza 10, Sector 3, București 0371 033 643 www.abelswinebar.ro Corks Cozy Bar - Wine Bar, Shop & Bistro Strada Bacani 1, Sector 3, București 021 311 2265 [...]
Raport OIV: producție istorică de vin pentru anul 2018
Raport OIV: producție istorică de vin pentru anul 2018
Cel mai recent raport publicat de OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) privind situația vitivinicolă la nivel mondial pe anul 2018 indică o producție istorică de vin. În 2018: Suprafețele viticole cultivate: 7,4 milioane ha Producția mondială de struguri: 78 milioane t Producția mondială de struguri de masă: 27,3 milioane t Producția mondială de vin (cu [...]
Wine Bars - Shops - Bistro în Timișoara
Wine Bars - Shops - Bistro în Timișoara
Vinto - Gastro Wine Bar Strada Florimund Mercy 4, Timișoara 0755 080 028 www.vinto.ro Enoteca de Savoya - Wine Bar, Shop & Appetizers Strada Eugeniu de Savoya 11, Timișoara 0256 433 644 www.enotecadesavoya.ro The Wine Guy - Wine Bar & Shop Strada Emanoil Ungureanu 6, Timișoara 0745 534 115 www.thewineguy.ro La Cave à Vins - Wine Shop [...]
Wine Bars - Shops - Bistro în Cluj-Napoca
Wine Bars - Shops - Bistro în Cluj-Napoca
 Crush Wine Bar Cluj - Wine Bar, Shop & Bistro Strada Victor Deleu 1, Cluj-Napoca 0733 968 344 www.crushbar.ro The Office Wine Bar - Wine Bar, Shop & Bistro Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 77, Cluj-Napoca www.theofficewinebar.ro Comtesse du Barry - Wine Shop Strada Emil Isaac 14, Cluj-Napoca 0264 450 134 www.lemanoir.ro Osteria del buon Vino [...]
OIV: Producția globală de vinuri, o creștere estimată de 12% în 2018
OIV: Producția globală de vinuri, o creștere estimată de 12% în 2018
OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) estimează pentru anul 2018 o producție de vin ridicată la nivel mondial, după un minim istoric înregistrat în 2017. Conform aceleiași surse, România, una dintre principalele țări producătoare de vinuri din Europa, înregistrează 5,2 de milioane hectolitri (mhl). Dacă în 2017, producția [...]
Viticultura în România
Viticultura în România
Viticultura dispune de areale bine delimitate, iar în cadrul acestora, de areale în interiorul cărora se pot produce vinuri cu drept de origine controlată. Unitățile de habitat viticol din România sunt: Regiunea viticolă este un habitat de mare întindere care, de regulă, coincide cu provincia istorică. Ea prezintă unele caracteristici comune în ceea ce privește [...]
Asocierea vinului cu mâncarea
Asocierea vinului cu mâncarea
Să asociez un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat pe cât sună. În primul rând, asocierea vinului cu mâncarea este în totalitate o experientă personalizată de tine și de papilele tale gustative, spune Eddie Osterland, Master Sommelier. Ales corect, un vin se comportă mai de grabă ca un condiment decât ca o băutură. Ca sarea și piperul, sau ca un [...]
Butoiul de stejar
Butoiul de stejar
Numărul de întrebuințări ale unui butoi de stejar afectează gustul final al vinului. Cu cât e mai nou, cu atât împrumută vinului mai multă aromă și tanin. Podgoriile mai puțin celebre din Bordeaux utilizează butoaie folosite de la marile Chateau-uri și, de aceea, efectul baricării se simte mult mai puțin decât la vinurile de calitate. Aroma vinului poate fi [...]
Cum poți transforma orice gustare într-o experiență culinară | Vinul și brânzeturile
Cum poți transforma orice gustare într-o experiență culinară | Vinul și brânzeturile
 Orice gustare poate fi transformată într-o experiență culinară deosebită atunci când reușești să găsești combinația perfectă de alimente. Conceptul de food pairing nu este nou, însă cu siguranță merită să îi oferim mai multă atenție de fiecare dată când pregătim un platou de brânzeturi sau gustări pentru cei dragi. Metoda este simplă și se bazează pe [...]
Galbena de Odobești, cel mai longeviv soi din portofoliul VINCON Romania, sărbătorește 50 de ani
Galbena de Odobești, cel mai longeviv soi din portofoliul VINCON Romania, sărbătorește 50 de ani
Anul acesta, cunoscutul vin vrâncean Galbenă de Odobești sărbătorește 50 de ani de când a fost îmbuteliat prima dată de VINCON pentru a sta pe mesele românilor. Pentru a marca acest moment istoric, VINCON Romania vine vara aceasta cu două noutăți: restilizarea etichetei sticlei de Galbenă de Odobești și lansarea sticlei aniversare Galbenă de Odobești - Ediție aniversară 50 [...]
 Consumul de vin a crescut în România. Producția mondială de vin, la un minim istoric
Consumul de vin a crescut în România. Producția mondială de vin, la un minim istoric
Un nou raport al OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) prezintă datele oficiale ale consumului de vin în 2017, suprafețele cultivate cu viță-de-vie la nivel mondial, producția de vin, dar și informații despre importul și exportul de vinuri. Conform raportului, suprafața cultivată cu viță-de-vie la nivel mondial este stabilă, aproape egală cu cea din 2016, dar [...]
Istoria vinului
Istoria vinului
Vinul a fost folosit din cele mai vechi timpuri în practica religioasă, iar despre apariția lui s-au scris multe legende. Cele mai vechi dovezi legate de vin sunt înregistrate în zonele Caucazului, Mesopotamiei sau Egiptului, iar specialiștii spun că la început vița-de-vie a fost “sălbatică”, fiind domesticită ulterior. Încercând să explice [...]
Reguli de bază pentru degustarea vinului
Reguli de bază pentru degustarea vinului
- pentru a examina culoarea aveți nevoie de o suprafață albă; - la degustări formale, veți fi nepopulari dacă fumați, v-ați parfumat sau aveți un miros puternic; - indiferent de ocazie, vă va fi mult mai ușor să degustați fară a fi deranjați de alte mirosuri, deși, s-ar putea că, la anumite evenimente sociale, să sacrificați aroma efemeră a unui Pinot Gris pentru mirosul exotic al unui [...]
Productia de vinuri romanesti, crestere estimata comparativ cu anul trecut
Productia de vinuri romanesti, crestere estimata comparativ cu anul trecut
În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc recent la sediul OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) din Paris, directorul general Jean-Marie Aurand a prezentat o serie de estimări privind producția mondială de vin pe 2017. Per total, pentru 2017, se estimează o producție de vin de 246,7 mhl. Aceasta este în scădere cu 8% față de anul trecut și, din păcate, [...]
Soiurile locale de struguri, readuse în atenția consumatorilor de către viticultori
Soiurile locale de struguri, readuse în atenția consumatorilor de către viticultori
Progresul vinurilor românești din ultimii ani este semnificativ, iar producătorii au înțeles că dacă vor să se diferențieze pe o piață puternic concurențială, miza câștigătoare o reprezintă soiurile locale de struguri. Astfel, cramele care duc mai departe tradiția viticolă din zonele pe care le reprezintă pun accent tot mai mult pe soiuri precum Fetească neagră, Fetească [...]
Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun
Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun
În încercarea a afla cum va fi anul 2017 pentru producția de vinuri românești, am vorbit cu cei care au urmărit de aproape culturile de viță-de-vie. Viticultorii din țară ne-au spus cum a influențat vremea lucrările din vie, ne-au dat detalii despre recoltă și despre noutățile cramelor pe care le reprezintă. Strugurii, recoltați doar noaptea sau diminețile devreme în [...]
Clasificarea vinurilor
Clasificarea vinurilor
Vinuri de consum curent: ▪ Vin de masă - alcool 8.5 -9.5%; ▪ Vin de masă superior - alcool > 9.5%; Vinuri de calitate: ▪ VS - vinuri de calitate superioară sau IG - indicatie geografică - alcool > 10%; ▪ DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - alcool > 11%; Vinuri DOC: ▪ DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - alcool > [...]
Tirbușonul – utilitate și artă de mare valoare
Tirbușonul – utilitate și artă de mare valoare
Cea mai mare colecţie de tirbuşoane din lume se află la București Corkscrew Private Collection, cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, a fost inaugurată la București în 2015 și omologată în același an de către Guinness Book of Records. În acest moment expoziție cuprinde peste 25.000 de piese individuale, fără dubluri, adunate pe parcursul a peste un deceniu de pasiune, [...]
Sticla de vin şi identitatea regională
Sticla de vin şi identitatea regională
Aşa conservatoare şi plină de chichiţe cum poate părea lumea vinului, ea este pentru mine o dovadă vie a evoluţiei aş putea spune instinctuale a pieţei, a cererii şi a ofertei, dacă vreţi a “infamului marketing”. E destul de interesant de văzut cum odată cu descoperirea sticlei, lumea vinului a ştiut să-şi construiască o identitate regională în scopuri pur comerciale. Ambalajul [...]
Negru de Drăgășani, the new black
Negru de Drăgășani, the new black
În decursul acestui an, am participat la mai multe degustări care au avut în centrul atenției Negru de Drăgășani, semn că acest soi de sturgure începe să fie privit cu interes de vinificatorii din România. Poate vă va surprinde să aflați că acest soi românesc este un soi tânăr, omologat în 1993 și nu unul moștenit, tradițional, de pe vremea dacilor, cum [...]
Vinul pentru desert - Vinul de paie
Vinul pentru desert - Vinul de paie
Strugurii sunt culeşi toamna târziu, în luna octombrie sau chiar mai târziu, apoi sunt păstraţi în spaţii aerisite. Ciorchinii sunt aşezaţi în rafturi, pe rogojine (pentru a nu prinde mucegai), pentru uscare, reducerea sau eliminarea apei (deshidratare) prezentă în boabe. Concentraţia de zahăr şi arome creşte. Sunt tinuţi în perioada iernii, când [...]
Cuvinte utile pentru degustătorii de vin
Cuvinte utile pentru degustătorii de vin
Zahăr rezidual: cantitatea de zahăr ramasă în vin după încheierea procesului de fermentare. Volatil: ceva care se transformă rapid în vapori mirositori. Toate vinurile sunt, într-o oarecare masură, volatile. Ele sunt volatile dacă sunt calde și au fost făcute din soiuri foarte aromate. Se spune despre un vin că este volatil, daca e prea volatil, adică, își emană [...]
Dimensiunile sticlelor de vin
Dimensiunile sticlelor de vin
Split – 0.187 L Half – 0.375 L Standard – 0.75 L Magnum – 1.5 L Marie – Jeanne – 2.25 L Double Magnum – 3.0 L Jeroboam – 5.0 L Imperial – 6.0 L Salmanazar – 9.0 L Balthazar – 12.0 L Nebuchadnezzar – 15.0 L Melchior – 18.0 L [...]
Taninul
Taninul
Vinurile nu conțin tanin ca să fie bune acum, ci în speranța că el le va da un gust bun în viitor. Așa cum vinurile albe destinate învechirii au nevoie de aciditate când sunt tinere, taninul actionează ca un conservant ce mărește viața activă a marilor vinuri roșii. Vinul este capabil să absoarbă tot felul de elemente aromatice, dar are nevoie de timp pentru ca ele să se [...]
Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă
Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă
Există multe tipuri de pahare destinate diferitelor tipuri de vinuri, iar alegerea lor se poate dovedi complicată dacă nu ai idee despre câteva noțiuni de bază. Un pahar este compus din: • baza (talpa) care asigură stabilitatea și poziția verticală a paharului • piciorul care, în funcție de lungime, îți permite să rotești paharul pentru a elibera [...]
Cât vin am consumat în 2016?
Cât vin am consumat în 2016?
Consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a fost mai mic cu 1 litru în anul 2016 față de 2015, după cum se arată în cea mai recentă lucrare statistică INS “Consumul de băuturi în anul 2016”, elaborată conform metodologiei Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Această scăderea a fost determinată de scăderea producției și a importului. În schimb, [...]
Temperatura corectă de servire a vinului
Temperatura corectă de servire a vinului
Potrivit convenției, vinurile albe și rose se servesc reci, iar cele roșii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constatați că această e doar o convenție – daca nu o respectați cu strictețe, s-ar putea să vă măriți plăcerea. Vinurile albe și rose seci trebuie servite reci: 8-12° C Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, [...]
Aromele vinului
Aromele vinului
Aromele Vinului [...]

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"