Drumul vinului românesc - vizite la crame

 

Dacă vă place vinul şi doriţi să vizitaţi cramele din România, dar nu ştiţi de unde să începeţi, aţi ajuns exact unde trebuie. Revino vă ajută să descoperiţi drumul vinului, pas cu pas. Pe Revino.ro găsiți informații despre turismul viticol, cazări în zonă sau la crame, podgorii impresionante, degustări, evenimente, wine bar-uri şi poveștiri direct de la producător.

 

 

drumul vinului 2020

 

_______________________________

 

 

tekko deseuri2  

TEKKO Logistik Industry

 

Soluții pentru valorificare, transport, tratare și distrugere deșeuri. 

 

Servicii specializate de valorificare, co-incinerare, eliminare deșeuri, distrugere produse expirate, deteriorate, contrafăcute, confiscate, neconforme, cu regim special, băuturi și alimente expirate.

 

 

Tirbușonul – utilitate și artă de mare valoare

Cea mai mare colecţie de tirbuşoane din lume se află la București.

 

Corkscrew Private Collection, cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, a fost inaugurată la București în 2015 și omologată în același an de către Guinness Book of Records. În acest moment expoziție cuprinde peste 25.000 de piese individuale, fără dubluri, adunate pe parcursul a peste un deceniu de pasiune, dăruire și muncă a unei echipe adunată de o persoană hipnotizată de diversitatea şi ingeniozitatea tirbuşoanelor. Astfel, oamenii s-au documentat și au constatat că diversitatea tirbuşoanelor este mult mai mare decât si-ar fi putut închipui.

 TIRBUSON

Fiecare tirbuşon din colecție reprezintă o categorie separată şi fiecare este diferit de celelalte. De la intrare în sală până la ieșire se poate observa evoluția acestui accesoriu de la începurile sale din secolul XVII, putând fi admirate atât exemplare antice, cât și moderne. Formele, materialele, poveștile sunt fascinante pentru orice persoana interesată să le descopere și să le admire. Cel mai vechi tirbușon din colecție, luând în considerare vechimea materialului, este cel realizat din resturile recuperate din vechiul pod al Londrei care a fost demolat în 1831. Pe lângă acesta, alte exemplare de excepție sunt primele tirbușoane patentate, alături de modele inedite, rare sau chiar unicate.

 

 

Istoria tirbușoanelor

 

Antichitate - Este aproape imposibilă inţelegerea apariţiei şi evoluţiei tirbuşoanelor în decursul istoriei. Ceea ce știm este că în Antichitate vinul era la mare cinste, fiind consumat şi preţuit atât de greci, cât şi de romani. Vinul era ţinut în vase speciale din lut, în amfore, care erau sigilate în diferite moduri.

 

Evul Mediu - În Evul Mediu vinul era produs pentru un consum imediat astfel că nu era nevoie ca sticla să fie sigilată foarte strâns. Dopul de plută era folosit și avea o formă conică, partea superioară nu intra în gâtul sticlei astfel putând fi îndepărtat folosind doar degetele.

 

Secolele XVII – XVIII - Abia în secolele XVII – XVIII, maturarea vinului a fost descoperită şi revinea printre obişnuinţele celor care îl produceau. A fost nevoie de o schimbare a formei sticlei, precum şi o nouă metodă de sigilare a acesteia pentru a asigura o îmbătrânire corespunzătoare şi un transport sigur - se putea întâmpla ca pe drum vinul să fie îndoit cu apă astfel că ceea ce ajungea la destinaţie nu era întotdeauna ceea ce se cumpărase. Dacă până atunci se putea desigila o sticlă folosind doar degetele, din acel moment forma sticlei se schimbase şi ajunsese să aibă un gât mai lung, uniform, dopul devinind cilindric. Acesta intra complet în gâtul sticlei astfel că era necesară o unealtă specială pentru a deschide sticlele de vin. În aceeași perioadă, dopul de plută era folosit şi la sigilarea sticlelor de bere (până la inventarea capacului tip coroană), a sticlelor de cidru, de parfum, esenţe sau chiar medicamente.TIRBUSON

 

În secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, accesul la vin era în oarecare măsură rezervat celor bogaţi în timp ce populaţia săracă era consumatoare de cidru sau de bere. De aceea o mare parte din tirbuşoanele din acea perioada erau din argint, cu sigiliu, foarte frumos decorate, aurite şi cu insertii de pietre prețioase, reprezentând adevărate opere de artă.

 

 

Evoluția tirbușoanelor

 

Se presupune că tirbuşonul a evoluat dintr-o unealtă pentru arme folosită la înlăturarea fragmentelor rămase în ţevile acestora. Accesoriul avea două spire care învăluiau bucăţile blocate şi apoi le înlăturau.

 

O altă ipoteză pentru inventarea tirbuşonului are în centrul unelte care aveau o mică spiră în capăt şi un mâner dintre cele mai simple, în formă „T”. Gimlet. Acesta era folosit în multiple scopuri, printre care şi desigilarea sticlelor de vin din perioada în care dopul nu era complet introdus în sticlă. Înşurubarea uneltei în dop prin partea laterală îi permitea utilizatorului să apese pe gâtul sticlei şi să scoată mai uşor dopul.

 tirbuson

Primul patent eliberat pentru un tirbuşon datează din anul 1795. În Marea Britanie, preotul Samuel Henshall a creat primul instrument patentat pentru desfacerea sticlelor de vin, în colaborarea cu fabricile So-Ho. După acest moment a avut loc o explozie de patente şi invenţii şi foarte rapid, la doar şapte ani de la prima atestare, Edward Thomason a inventat mecanismul considerat de foarte mulţi colecţionari ca fiind cel mai eficient şi cel mai interesant. Acesta are două şuruburi de orientări diferite astfel că odată ce se introduce spira în dop şi primul şurub atinge capătul cursei, continuarea rotaţiei mânerului în sensul acelor de ceasornic determină ca cel de-al doilea şurub să urce şi odată cu el dopul să iasă.

 

Cele mai simple tirbuşoane sunt cele care scot dopul prin tragere, fără niciun soi de mecanism care să faciliteze extracţia sau să asiste utilizatorul. Însă aceasta este doar o aparenţă pentru că unele sunt foarte frumos lucrate şi ornamentate. Altă categorie de piese care funcţionează tot cu acest principiu alt ragerii directe este reprezentată de tirbuşoanele figurative, în formă de animale, obiecte sau persoane. Unele dintre acestea sunt realizate de artişti plastici iar design-ul face ca tirbuşonul să fie mai mult decât o figurină.

 

Urmează partea a II-a a materialului cu alte informații interesante despre tirbușoane și despre colecția de la București.

 

tirbuson

 

PROIECTELE NOASTRE

 

REVINO BUCHAREST WINESHOW
Salon de vinuri, Ediție Specială, Mai 2021
 
REVINO CHEESE & WINESHOW
Salon de brânzeturi și vinuri, Ediție Specială

REVINO - TURISM VITICOL ROMANIA
Vizite și degustări de vinuri la crame în România și evenimente private în București

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"