Pe www.shop.revino.ro găsesiți o gamă complexă de cadouri gastronomice premium, atât pentru cei dragi, cât și pentru partenerii de afaceri. Ambalajele pot fi alese dintr-o gamă complexă de culori, dimensiuni și texturi de aici.

 

HEADER CADOURI CRACIUN 2023 en

< INAPOI

INFORMATII UTILE

Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă

wine glasses

 

Există multe tipuri de pahare destinate diferitelor tipuri de vinuri, iar alegerea lor se poate dovedi complicată dacă nu ai idee despre câteva noțiuni de bază.

 

Un pahar este compus din:

 

  baza (talpa) care asigură stabilitatea și poziția verticală a paharului

  piciorul care, în funcție de lungime, îți permite să rotești paharul pentru a elibera aromele, să vezi culoarea vinului și să eviți încălzirea cupei

  cupa cu forme diverse care, în funcție de tipul de vin ales, te vor ajuta să distribui aroma vinului spre gură și spre nas

  gura paharului/marginea, care cu cât este mai subțire și mai netedă, cu atât asigură o degustare mai plăcută.

 

Tipuri de pahare pentru vin roșu

 

În general, paharele pentru vin roșu au cupa mai rotundă și amplă pentru că astfel vinul poate să respire mai bine și să elibereze arome complexe. Există și pahare speciale pentru tipuri de vinuri obținute din anumite soiuri. Spre exemplu, paharele pentru Cabernet Sauvignon/Merlot au un picior cu lungime medie, cupa amplă și rotundă, cu o margine care se îngustează ușor în partea de sus. Această formă are rolul de a aduce o cantitate mare de oxigen în contact cu vinul, pentru a elibera aromele de fructe și pentru a diminua taninurile.

Paharele pentru Syrah sunt mai mici decât restul paharelor de vin roșu, mai înalte și au o formă distinctă spre partea superioară, iar paharele pentru Pinot Noir au piciorul ceva mai scurt și cupa mult mai amplă decât restul paharelor pentru vin roșu. Peretele curbat direcționează aromele vinului direct spre nas.

 

Tipuri de pahare pentru vin alb

 

Paharele pentru vin alb sunt ceva mai mici pentru că și aromele sunt mai delicate.

Paharul pentru Chardonnay este similar cu cel pentru Pinot Noir, dar ceva mai mic, în timp ce paharul pentru Sauvignon Blanc are un picior lung și este conceput astfel încât cantitatea de oxigen care intră în contact cu vinul să fie cât mai mică. Astfel, vinul se menține proaspăt. Paharele pentru Riesling au și ele piciorul lung pentru a menține vinul rece, iar cupa este și mai îngustă pentru a concentra aromele fructate în partea superioară.

 

Desigur, nu trebuie să ai în casă câte un tip de pahar pentru fiecare vin pe care îl vei cumpăra. Un pahar cu picior înalt, în formă de lalea sau sferic, cu o deschidere amplă, transparent și fără încrustații va fi ideal pentru a savura un vin acasă.

 

Pahare pentru vin roze

 

Pentru vinul roze, se pot folosi pahare de vin alb. Cele care au cupa îngustă și piciorul înalt vor menține temperatura optimă de servire și vor scoate în evidență aromele fructate ale vinului.

 

Pahare pentru vinurile spumante

 

Paharele pentru vinurile spumante au piciorul mai scurt, dar cupa mai înaltă și subțire. Astfel, bulele sunt păstrate mai bine, iar aromele se simt de la prima înghițitură.

Sunt foarte des utilizate și paharele pentru vin alb, atunci când spumantul nu este unul pretențios. Iar pentru spumantele vintage, se mai folosesc cupele cu deschidere amplă, pentru a permite aromelor bogate și complexe să se dezvolte, bulele însă dispar mai repede.

 

Pahare pentru vin de desert

 

Paharul pentru vinurile de desert nu are piciorul lung, iar forma cupei, care se îngustează mult spre gura paharului îți permite să îți concentrezi atenția spre aromele de fructe și condimente și menține un echilibru optim între vin și oxigen.

 

Sticlă sau cristal

 

Culoarea vinului nu trebuie să fie afectată de lumină, așa că proprietățile materialelor din care sunt produse paharele influențează la rândul lor degustarea. Și sticla și cristalul au același materiale la bază, siliciul, însă cristalul conține cantități variate de plumb (mai nou, există și cristal fără plumb, care poate fi spălat la mașină). Astfel, paharele din sticlă sunt mai groase, rezistente și se pot curăța la mașina de spălat vase. Paharele din cristal pot fi mai grele din cauza plumbului și nu se recomandă curățarea lor în mașina de spălat vase, dar au o capacitate de refracție a luminii și claritate mai mare - lucruri esențiale atunci când vrei să observi culoarea vinului. În plus, acest material este mai poros și permite astfel vinului să dezvolte arome mai intense când este rotit.

 

Același vin în pahare diferite

 

un experiment: încearcă același vin în pahare diferite, iar pentru ca experiența să fie cu adevărat relevantă, începe prin a degusta vinul dintr-un pahar simplu de apă sau și mai bine dintr-o cană ceramică, apoi continuă cu alte două-trei tipuri de pahare descrise mai sus. Cu siguranță că vei observa singur diferențele.

Este foarte important ca paharul să fie bine curățat, să nu aibă pe el pete de grăsime sau urme de detergent.

 

Cât de mult umpli un pahar

 

Umple paharul până acolo unde face burtă”. Astfel, atunci când îl vei roti pentru a-i elibera aromele nu vei stropi cu vin în stânga și în dreapta, iar atunci când îl vei mirosi, nasul nu va lua contact direct cu vinul.

 

De unde cumperi paharele pentru vin

 

Alege cu încredere pahare de la Stölzle, Spiegelau, Riedel, Libbey sau Schott - toate sunt companii recunoscute de specialiști, care au în spate peste 100 de ani de istorie și care inovează continuu când vine vorba de prelucrarea sticlei.

 

 wine glass

PROIECTELE NOASTRE

 

B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
B1 RG
Salon gastronomic, a treia ediție
5-6 Octombrie 2024

B3 TV
Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter