Crama Telna

< INAPOI

INFORMATII UTILE

Secretul bioprotecției active și pasive în vinificație - Chr. Hansen

 

Logo Chr Hansen mare 1500

 

Vă prezentăm lumea fascinantă a bioprotecției prin intermediul unui interviu cu oenologul Stéphane Yerle, realizat de Nicolas Prost, oenolog și Business Manager la Chr. Hansen.

 

În filmul de mai jos ei abordează posibilitatea de a păstra vinul cât mai natural posibil, având în același timp și controlul deplin asupra rezultatelor.

 

Dar cine este Stéphane Yerle? El este partenerul Chr. Hansen și totodată consultantul celei mai mari crame ecologice tip cooperativă din Franța - Vignerons d’Heraklès -, unde acoperă cu sfaturile lui toate domeniile vinificației, începând de la vie și struguri până la controlul procesului.

 

Laitmotivul său este „păstrarea vinului cât mai natural posibil, cu cât mai puțini adjuvanți, având în vedere în același timp controlul deplin”.

 

Pentru a implementa acest principiu el se folosește de bioprotecția activă și pasivă.

“Bioprotecție activă” pentru Stéphane Yerle înseamnă înlocuirea sulfiților cu o populație de drojdii de tip non-saccharomyces - Lactobacillus plantarum din VINIFLORA® NOVA™, de la Chr. Hansen -, capabile să afecteze mediul și utilizarea Lacchancea thermotolerans pentru efectul acidifiant.

 

Iar când vine vorba de „bioprotecția pasivă” el recomandă folosirea unor tulpini care au o capacitate mai mică de a influența mediul, cum ar fi Pichia kluyveri din FrootZen ™ de la Chr. Hansen și care vor lăsa drojdia nativă Saccharomyces cerevisiae să se dezvolte fără probleme.

 

Astfel bioprotecția pasivă este legată și de  conceptul „Go natural”, dezvoltat de Stéphane Yerle, care presupune ca o parte din drojdiile din specia Saccharomyces, prezente în mod firesc pe suprafața strugurilor, să se exprime într-un mod natural pe parcursul procesului.

Specialistul francez consideră că un minim de control al fermentației poate conduce la un maxim de siguranță și astfel putem evita declasarea anumitor vinuri.

 

www.chr-hansen.com

 

Filmul a fost realizat cu ocazia acestui interviu:

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
21-23 Octombrie 2023

B3 TV
Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter