TreiPentruVin.ro - o comunitate a vinului, interactivă și deschisă

 

Aplicația propune pachete special alese, cu vinuri de la SERVE Ceptura, Domeniile Vinarte și Crama Oprișor, dar și conținut educativ și amuzant. Un alt motiv pentru care pasionații (sau amatorii) de vin trebuie să-și downloadeze aplicația îl constituie faptul că aici sunt comunicate și ofertate vinuri în avan-premieră.

 

3pentruvin banner

 

 

3 Iunie proclamată Ziua Internațională de Fetească regală

 

 

 

În prezența autorităților, specialiștilor viticultori și oenologi, invitaților și tuturor celor prezenți ca martori, la data de 18 Septembrie, a fost proclamată la Mediaș - Vechea Metropolă de vin a Transilvaniei - “Ziua Internațională de Fetească regală” - soi românesc nobil de vița de vie care iși ia astfel locul binemeritat alături de celelalte soiuri la nivel mondial!

 

Data de 3 Iunie a fiecărui an va fi sărbătorită de acum înainte în lume că “Ziua Internațională de Fetească regală”, la initiațiva și în conceptul d-lui Octavian Isailă, "arhitectul" reconstrucției istoriei viticole a municipiului Mediaș și moderator al proclamației. Acțiunea a fost sprijinită de crame, sponsori, parteneri și parteneri media prea numeroși pentru a putea fi menționați în integralitate. Ideea zilei aniversare a apărut în urma unei discuții între d-l. Octavian Isailă și Tiberiu Onuțu, pasionat de vin.

 

Feteasca regală este un soi nobil românesc, originar din zona Daneș, denumit de Michael Ambrosi și multiplicat de Friedrich Caspari, pionieri ai replantării Europei din municipiul Mediaș - Vechea Metropolă de vin a Transilvaniei, situat în mijlocul zonei denumite din vechime Țara Vinului!

 

Printre cei prezenți la eveniment care au rostit textul proclamației în 5 limbi și au proclamat de 3 ori asa cum se cuvine, s-au numarat: Karl McFaul - suedez - membru expert al Comisiei Europene , Prof. Univ. Dr. Ambrosi Gerhard Michael - descendent Ambrosi , Ileana Kripp - descendentă a familiei princiare Stirbey, Sergiu Nedelea - somelier Ambasador al Vinului European, Miroslav Iabloncsik - Consul Onorific al Republicii Slovacia în România , Mănescu Virgil - Trainer protocol diplomație și somelier, Eugen Iordănescu - Director al C.C.I.A. Sibiu , Norman Frankel - reprezentant C.C.I.A. Romano-Britanică, Dorin Popa - Președinte Asociația Millesime Oradea, Orbeșteanu Andrei - Presedinte Organizația Somelierilor din România , Alfred Gökeler - Președinte Asociația Locului Natal, Gerhard Servatius - proclamator în limba latină, Diana Pavelescu - somelier și degustător internațional de vinuri.

 

În cadrul ceremoniei proclamației a fost sabrată de către d-l Sergiu Nedelea o sticlă de spumant din Fetească regală de 20 de ani vechime provenit de la SCDVV Blaj, unitate înființată pe 70 de ha naționalizate de la familia Ambrosi!

   

Proclamația a avut loc în cadrul evenimentului Weinfest Mediaș 2021, organizat de Asociația Culturală Pusteblume Mediaș - Președinte Edith Tulai-Depner, Asociația Locului Natal - Președinte Alfred Gökeler, FDGR Mediaș - Președinte Ladislau Ciocan și Asociația Ardealul Mediaș - Președinte Octavian Isaila.

 

 

23 septembrie 2021

Alina Iancu

3 Iunie proclamată Ziua Internațională de Fetească regală     3 Iunie proclamată Ziua Internațională de Fetească regală     3 Iunie proclamată Ziua Internațională de Fetească regală     3 Iunie proclamată Ziua Internațională de Fetească regală

PROIECTELE NOASTRE

 

REVINO BUCHAREST WINESHOW
Salon de vinuri, Ediție Specială, 9-10 Octombrie 2021
 
REVINO CHEESE & WINESHOW
Salon de brânzeturi și vinuri, Ediție Specială

REVINO - TURISM VITICOL ROMANIA
Vizite și degustări de vinuri la crame în România și evenimente private în București

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"