Revino Events Shop

< INAPOI

INFORMATII UTILE

Vitaséve - Cum să aveți o vie cu țesut lemnos sănătos și mai mult zahăr în struguri

 

Photos

 

 

Recoltele bogate pe termen lung se asigură doar cu plante sănătoase. Vitaséve este un produs complex, ce contribuie la dezvoltarea şi la buna funcţionare a părţilor lemnoase ale viţei de vie, stimulând biosinteza zaharurilor şi asigurând struguri de calitate superioară, cu conţinut ridicat de zahăr.

 

În cazul plantelor cu tulpină lemnoasă, cum este viţa de vie, pentru menţinerea unei producţii ridicate şi de calitate, este nevoie de plante în stare impecabilă, de tulpini cu ţesut lemnos sănătos. Scăderea recoltei este cauzată, de cele mai multe ori, de starea în care se află părţile lemnoase ale plantei, care transportă apa şi substanţele nutritive, le distribuie şi le stochează. Primăvara, acest depozit de substanţe nutritive asigură energie florilor.

 

Probleme cauzate de starea deficitară a părţilor lemnoase la viţa de vie

 

Aproape toate problemele de fiziologie şi multe boli ale viţei de vie îşi au originea în probleme legate de părţile lemnoase:

  • Dăunătorii pot coloniza ţesuturile conducătoare, obstrucţionând, astfel, transportul de apă şi de substanţe nutritive.
  • Țesutul lemnos slab nu poate deservi volumul de fructe dorit, astfel strugurii vor fi mai mici.
  • Părţile dezvoltate necorespunzător sunt expuse riscului de îngheţ iarna sau primăvara.
  • În absenţa unui depozit adecvat de carbohidraţi, mugurii şi florile pot fi distruşi de temperaturile joase sau nici măcar nu se dezvoltă corespunzător, încă din etapa de diferenţiere a mugurilor.

 

Cum contribuie Vitaséve la dezvoltarea şi funcţionarea părţilor lemnoase:

  • Datorită componentelor minuţios dezvoltate, Vitaséve facilitează formarea şi dezvoltarea ţesutului conducător;
  • Prin stimularea ţesutului divizor intercalat în ţesutul cambium, Vitaséve generează un efect dublu: intensificarea creşterii ţesutului lemnos şi a formării ţesutului libero-lemnos;
  • Fluxul de substanţe nutritive va fi mai intens într-un ţesut conducător cu secţiune mai mare, astfel se învigorează metabolismul vegetal;
  • Prin stimularea metabolismului, Vitaséve contribuie la creşterea cantităţii de zahăr depozitat în fruct, ţesut lemnos şi muguri de rod.

 

În aceste condiţii, dăunătorii nu pot obstrucţiona fluxul în ţesutul vegetal, nu se formează dopuri, şi, în consecinţă, plantele nu vor fi distruse subit.

 

Observaţiile noastre au arătat că utilizarea produsului în plantaţiile tinere conduce la creşterea semnificativă a producţiei, atât cantitativ, cât şi calitativ (conţinutul de zahăr).

 

Totodată, în secţiunea părţilor lemnoase, nu am observat ţesut conducător blocat. Datorită creşterii în secţiune a ţesutului conducător, chiar şi viile bătrâne reuşesc să utilizeze mult mai eficient apa şi substanţele nutritive aflate la dispoziţia lor.

 

La viile bătrâne tratate cu Vitaséve, am identificat diferenţe semnificative la nivelul ţesutului, faţă de viile netratate, chiar şi la tulpinile de viţă de vie la care, în trecut, au fost observate simptome de Apoplexie (ESCA). În secţiunea părţilor mai în vârstă ale cepurilor de rod, inelele de dezvoltare noi sunt lipsite de blocaje în ţesutul lemnos şi afişează fascicule conducătoare dezvoltate, cu diametru mare.

 

Efect spectaculos într-o plantaţie bătrână infestată cu ESCA

 

Starea de sănătate a ţesutului lemnos este semnalată de rezistenţa faţă de boli, de apariţia, respectiv lipsa simptomelor diferitelor boli. Efectele pe care vi le prezentăm sunt rezultatul monitorizării şi prelucrării datelor de la mai multe mii de tulpini, coarde, cordiţe, din podgorii din Villány, Eger şi din alte zone din Ungaria, unde am monitorizat diferite plantaţii de viţă de vie, cu scopul de a înregistra şi evalua condiţia ţesutului lemnos al viilor respective.

 

Poate cel mai spectaculos rezultat obţinut în urma utilizării Vitaséve se referă la o plantaţie bătrână de Cabernet Sauvignon din Villány, cunoscută ca fiind puternic infestată cu ESCA. În acest caz, ajutorul substanţial oferit de Vitaséve a fost evident. Produsul a contribuit la menţinerea viei şi la încetinirea şi ţinerea sub control a procesului de deteriorare a ţesutului lemnos.

 

Cu ajutorul Vitaséve, se formează, în fiecare an, ţesut conducător nou, cu secţiune considerabilă şi, astfel, reuşim să reducem extinderea simptomelor bolii şi numărul de tulpini distruse.

 

Vitaséve stimulează biosinteza zaharurilor

 

Ţesutul conducător al viţei de vie se compune din celuloză, un carbohidrat complex, care reprezintă cea mai răspândită materie organică de pe Pământ.

 

Adevărata bază a efectului Vitaséve de îmbunătăţire a stării generale a plantelor poate rezumată simplu: stimularea biosintezei zaharurilor. Produsul iniţiază un proces susţinut de producere a zahărului, din care rezultă celuloză, oligozaharide utilizabile imediat în procesul de dezvoltare, precum şi depozite de zahăr şi polizaharide în fructe, respectiv în muguri şi cordiţe pregătite pentru iernat.

 

Zahărul produs determină cât de bine va ierna planta, cum va decurge înmugurirea, dar şi fertilitatea şi capacitatea de rezistenţă a florilor la efectele temperaturilor joase. De zaharuri depinde şi creşterea foliară, volumul şi calitatea recoltei, precum şi perioada recoltatului şi durata de viaţă la raft a produsului.

 

După tratamentul cu Vitaséve, strugurii din podgoria de la Villány pot fi ţinuţi cu două săptămâni mai mult pe tulpină. Astfel, se ameliorează conţinutul boabelor şi creşte calitatea vinului produs, ceea ce se datorează tot conţinutului de zahăr.

 

Zaharurile sunt responsabile şi de pigmentare, de cantitatea de antocianine. Strugurii negri cu conţinut de zahăr mai mare au o culoare mai intensă, iar vinul produs din aceştia este de calitate superioară.

 

Măsurătorile asupra conţinutului de zahăr al strugurilor din podgoria din Villány arată o creştere de 1-1,5 M°.

 

Un produs dezvoltat prin cercetări ştiinţifice complexe

 

Secretul aflat la originea eficienţei Vitaséve este foarte simplu: este un produs complex, dezvoltat pentru o funcţie ţintită, iar ingredientele din compoziţia sa au fost dezvoltate pornind de la efectele cunoscute şi finalizate prin cercetări ştiinţifice complexe. Dincolo de efectele lor unice, componentele se potenţează reciproc, printr-un efect de sinergie, amplificând, astfel, efectul rezultant pentru dezvoltarea plantelor cu tulpină lemnoasă.

 

Toate produsele dezvoltate de Valagro sunt susţinute de cercetări biologice complexe, care garantează utilitatea acestora ca substanţe biologice active, dincolo de rolul general de substanţe nutritive.

 

Vitaséve conţine Sulfat de Magneziu (MgO) 5%, Molibden (MO) 0,1%, Bor (B) 0,2%, Mangan (Mn) 0,5% şi Zinc (Zn) 0,5%.

 

Vitaséve se aplică foliar, de 2 ori câte 5 l/ha, la începutul creşterii vegetative, la stadiul de 6-10 frunze, respectiv 5 l/ha în perioada premergătoare recoltării. Vitaséve nu lasă reziduuri şi se pretează la amestecul cu alte produse.

 

Detalii: https://malagrow.ro/product/vitaseve/

 

vitaseve

 

PROIECTELE NOASTRE

 

B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a 6-a ediție
6-8 Mai 2023
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
21-23 Octombrie 2023

B3 TV
Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter