Cum pun în valoare vinificatorii strugurii de pe rod care au trecut prin primul îngheț al iernii? Îi transformă în ice wine sau vin de gheață, o licoare dulce și aromată, care, precum esențele tari, se păstrează în sticle mici.
Ice wine se obține doar în condiții speciale, de climat rece, de aceea producția lui poate fi destul de riscantă. Pe de o parte, există posibilitatea ca strugurii să putrezească înainte de venirea înghețului și astfel să nu mai fie de folos, pe de altă parte este nevoie de disponibilitatea unei forțe mari de muncă pentru a culege întreaga recolă deodată, la momentul oportun. De aceea, în întreaga lume, ice wine este produs în cantități mici și este destul de scump.
Producția de ice wine se limitează la regiunile viticole unde temperaturile scăzute sunt atinse cu regularitate. Canada și Germania sunt cei mai mari producători din lume de astfel de vinuri. Aproximativ 75% din producția mondială provine din Canada.
Un pic de istorie
Există indicii cum că romanii au cunoscut vinul de gheață. Plinius cel Bătrân nota că anumite soiuri de struguri nu au fost recoltate înainte de primul ger, dar mai multe detalii despre producție nu sunt cunoscute. O documentare mai exactă și care datează din 1830, există pentru o recoltă de ice wine în Dromersheim. Iarna era dură și unii viticultori au lăsat strugurii pe rod pentru a fi folosiți ca hrană pentru animale. Ei au observat că acești struguri produc un must foarte dulce, pe care ulterior l-au trasformat în ice wine.
Producția de ice wine în lume
Primul astfel de vin cu scop comercial a fost produs în în Peachland, Canada, în 1978, iar în prezent este produs în toate regiunile viticole din Canada. În Europa, cel mai cunoscut este Eiswein, produs în Germania, dar îl veți întâlni și alte țări europene precum Ungaria, Polonia, România, Moldova, Spania, Suedia, Elveția, Danemarca sau Georgia. În regiunea Furano, Japonia, ice wine-ul este produs în fiecare an, dar în cantități atât de mici, încât se vinde doar la cramă. Statele Unite au scos pe piață primul ice wine produs local în anul 1981, în regiunea Finger Lakes.
Soiuri de struguri
Soiurile de struguri pentru producția de ice wine sunt: Riesling, Cabernet Franc, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Neuburger, Chardonnay sau chiar Cabernet Sauvignon. Vinul de gheață din soiuri albe tinde să fie galben palid sau auriu deschis, nuanțe care se închid odată cu învechirea. Cel din soiurile roșii tinde să aibă nuanțe de vișiniu deschis sau chiar roz.
Conținutul de zahăr rezidual este între 180 g/l - 320 g/l.
Ice wine în România
Podgoria Lechința întrunește condițiile climatice pentru producția acestui tip de vin. Ice wine-ul făcut de crama Liliac în colaborare cu producătorul Kracher din Austria este un cupaj de Neuburger și Pinot Gris.
Strugurii înghețați sunt recoltați manual, la o temperatură de -13°C, la începutul lunii decembrie. Mustul concentrat obținut prin presarea boabelor înghețate dă naștere unui vin în cantitate redusă și foarte dulce. Este fermentat și maturat în tancuri de inox, timp de 9 luni pe drojdie. Rezultă astfel un vin cu o culoare galben-aurie strălucitoare, care are un buchet de flori de câmp, cu arome de fructe galbene – caise, piersici, dar și lychee. Gustativ, este proaspăt și vibrant, cu nuanțe de ananas și final cu note de fructe tropicale. Se poate servi alături de clătite cu gem de caise, Crème Brûlée, cheesecake, la o temperatură recomandată de 8°C.
Fotografii: arhiva cramei Liliac
Alina Iancu
22/01/2018