Drumul vinului românesc - vizite la crame

 

Dacă vă place vinul şi doriţi să vizitaţi cramele din România, dar nu ştiţi de unde să începeţi, aţi ajuns exact unde trebuie. Revino vă ajută să descoperiţi drumul vinului, pas cu pas. Pe Revino.ro găsiți informații despre turismul viticol, cazări în zonă sau la crame, podgorii impresionante, degustări, evenimente, wine bar-uri şi poveștiri direct de la producător.

 

 

drumul vinului 2020

 

_______________________________

 

 

tekko deseuri2  

TEKKO Logistik Industry

 

Soluții pentru valorificare, transport, tratare și distrugere deșeuri. 

 

Servicii specializate de valorificare, co-incinerare, eliminare deșeuri, distrugere produse expirate, deteriorate, contrafăcute, confiscate, neconforme, cu regim special, băuturi și alimente expirate.

 

 

Ice wine, vinul produs din strugurii care au trecut prin primul îngheț

Cum pun în valoare vinificatorii strugurii de pe rod care au trecut prin primul îngheț al iernii? Îi transformă în ice wine sau vin de gheață, o licoare dulce și aromată, care, precum esențele tari, se păstrează în sticle mici.

 

Ice Wine Crama Liliac

 

Ice wine se obține doar în condiții speciale, de climat rece, de aceea producția lui poate fi destul de riscantă. Pe de o parte, există posibilitatea ca strugurii să putrezească înainte de venirea înghețului și astfel să nu mai fie de folos, pe de altă parte este nevoie de disponibilitatea unei forțe mari de muncă pentru a culege întreaga recolă deodată, la momentul oportun. De aceea, în întreaga lume, ice wine este produs în cantități mici și este destul de scump.

 

Producția de ice wine se limitează la regiunile viticole unde temperaturile scăzute sunt atinse cu regularitate. Canada și Germania sunt cei mai mari producători din lume de astfel de vinuri. Aproximativ 75% din producția mondială provine din Canada.

 

Un pic de istorie

 

Există indicii cum că romanii au cunoscut vinul de gheață. Plinius cel Bătrân nota că anumite soiuri de struguri nu au fost recoltate înainte de primul ger, dar mai multe detalii despre producție nu sunt cunoscute. O documentare mai exactă și care datează din 1830, există pentru o recoltă de ice wine în Dromersheim. Iarna era dură și unii viticultori au lăsat strugurii pe rod pentru a fi folosiți ca hrană pentru animale. Ei au observat că acești struguri produc un must foarte dulce, pe care ulterior l-au trasformat în ice wine.

 

Producția de ice wine în lume

 

Primul astfel de vin cu scop comercial a fost produs în în Peachland, Canada, în 1978, iar în prezent este produs în toate regiunile viticole din Canada. În Europa, cel mai cunoscut este Eiswein, produs în Germania, dar îl veți întâlni și alte țări europene precum Ungaria, Polonia, România, Moldova, Spania, Suedia, Elveția, Danemarca sau Georgia. În regiunea Furano, Japonia, ice wine-ul este produs în fiecare an, dar în cantități atât de mici, încât se vinde doar la cramă. Statele Unite au scos pe piață primul ice wine produs local în anul 1981, în regiunea Finger Lakes.

 

Soiuri de struguri

 

Soiurile de struguri pentru producția de ice wine sunt: Riesling, Cabernet Franc, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Neuburger, Chardonnay sau chiar Cabernet Sauvignon. Vinul de gheață din soiuri albe tinde să fie galben palid sau auriu deschis, nuanțe care se închid odată cu învechirea. Cel din soiurile roșii tinde să aibă nuanțe de vișiniu deschis sau chiar roz.

 

Conținutul de zahăr rezidual este între 180 g/l - 320 g/l.

 

Ice wine în România

 

Podgoria Lechința întrunește condițiile climatice pentru producția acestui tip de vin. Ice wine-ul făcut de crama Liliac în colaborare cu producătorul Kracher din Austria este un cupaj de Neuburger și Pinot Gris.

 

Strugurii înghețați sunt recoltați manual, la o temperatură de -13°C, la începutul lunii decembrie. Mustul concentrat obținut prin presarea boabelor înghețate dă naștere unui vin în cantitate redusă și foarte dulce. Este fermentat și maturat în tancuri de inox, timp de 9 luni pe drojdie. Rezultă astfel un vin cu o culoare galben-aurie strălucitoare, care are un buchet de flori de câmp, cu arome de fructe galbene – caise, piersici, dar și lychee. Gustativ, este proaspăt și vibrant, cu nuanțe de ananas și final cu note de fructe tropicale. Se poate servi alături de clătite cu gem de caise, Crème Brûlée, cheesecake, la o temperatură recomandată de 8°C.

 

 Ice Wine Crama Liliac

 

Ice Wine Crama Liliac

 

Ice Wine Crama Liliac

 

Ice Wine Crama Liliac

 

Ice Wine Crama Liliac

 

Ice Wine Crama Liliac

 

Ice Wine Crama Liliac

 

Fotografii: arhiva cramei Liliac

 

Alina Iancu

22/01/2018

PROIECTELE NOASTRE

 

REVINO BUCHAREST WINESHOW
Salon de vinuri, Ediție Specială, Mai 2021
 
REVINO CHEESE & WINESHOW
Salon de brânzeturi și vinuri, Ediție Specială

REVINO - TURISM VITICOL ROMANIA
Vizite și degustări de vinuri la crame în România și evenimente private în București

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"