Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

INFORMATII UTILE

Anul viticol 2023 în România

În 2023, producția mondială de vin a scăzut din cauza condițiilor climatice extreme

 

În timp ce Italia și Spania înregistrează scăderi semnificative față de anul 2022 din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care au dus la mucegai și secetă, Franța devine cel mai mare producător de vin din lume în 2023, cu un volum ușor peste media pe cinci ani.

 

În ceea ce privește celelalte țări mari producătoare de vin din UE, s-au anunțat rate pozitive, în Germania (9,0 mhl, +1% / 2022), Portugalia (7,4 mhl, +8% / 2022) și România (4,4 mhl, +15% / 2022). În aceste trei țări, volumele de producție se estimează că vor fi, de asemenea, mai mari decât media ultimilor cinci ani, cu 2%, 12% și, respectiv, 4%.

17554016018_934d7ce343_o

 

Despre condițiile climatice și recolta de struguri din România în anul 2023, am aflat de la reprezentații cramelor locale. A fost un an dificil, dar cu o recoltă de calitate. Însă la nivel de podgorii, coacerea și calitatea strugurilor au variat, au fost diferențe notabile de coacere la anumite soiuri de struguri, dar și de la o parcelă la cealaltă.

 

 

Anul viticol 2023 la crama Știrbey, Oltenia

Dumitru Nedeluț, viticultor Crama Știrbey

 

Un an dificil, dar cu o recoltă bogată și de calitate.

 

În urma precipitațiilor căzute în lunile septembrie și octombrie 2022, aproximativ 80 ml/m2 în podgoria Drăgășani, a făcut ca intrarea viței de vie în repaus biologic să fie întârziată. Odată cu căderea masivă a frunzelor de la începutul lunii decembrie, am putut declanșa lucrarea de tăiere în uscat încă dindata de 15 decembrie 2022.

 

În primul rând, iarnă blandă cu precipitații scăzute a dusla efectuarea lunilor de tăiat și revizuit în condiții foarte bune. Pentru evaluarea condițiilor de iernare a viței de vie s-a analizat indicele termic specific perioadei 1 decembrie 2022- 28 februarie 2023, acesta fiind suma tuturor temperaturilor minime negatine < -10 grade celsius. Precipitațiile iregistate pe parcursul iernii au fost în jur de 140l/ m2.

 

În al doilea rând, primăvara a venit cu o instabilitate atmosferică care a fost accentuată prin ploi locale sub formă de averse, dar și torențiale. Cantitatea de apă înregistrată în primăvară a fost de aproximativ 200 l/mp. Acest lucru a dus la o lupta aprigă de supraviețuire a butucului, fără că acesta să se îmbolnăvească. Izolat am avut și căderi de grindină unde am înregistrat pierderi de 50% la strugurii de masă și undeva la 27% la strugurii pentru vin pe o suprafață e aproximativ 10 ha.

 

Anul 2023 în viticultura din Drăgășani a fost cu o întârziere de 10-15 zile la pornirea în vegetație, după dată de 10 aprilie 2023.

 

Înfloritul și legarea fructelor la vită de vie au avut o întârziere de 14-20 de zile, confruntându-ne și aici cu temperaturi scăzute de până la 7 grade , însoțite de dimineați cu ceață ce puteau duce la o îmbolnăvire severă a plantațiilor viticole.

 

Cu toate acestea, s-a reușit să se țină sub control butucii sanatori și viguroși. Cantitățile însemnate de apă din primăvară și începutul de vara au dus la o dezvoltare bună a strugurilor. Începând cu luna iulie, peste viile din Drăgășani au venit zile călduroase ce au dus la o coacere deplină a strugurilor. Seceta din vara și toamna au ajutat la acumularea zaharurilor și a acidității necesare unor vinuri de calitate superioară.

 

În concluzie, anul de producție 2023 a fost unul dificil din punct de vedere al condițiilor climatice, dar cu un potențial mare pe partea de calitate a recoltei.

 

 

Anul viticol 2023 la Crama Rasova, Dobrogea

Nelu Tabără, viticultor Crama Rasova

 

Seceta a diminuat cantitatea de struguri, dar din punct de vedere calitativ, producția de anul acesta a fost bună.

 

Vița de vie a intrat în perioada de repaos vegetativ (toamna-iarnă 2022-2023) foarte bine pregătită mofo-fiziologic-corzi cu creșteri anuale normal dezvoltate, bine coapte și sănătoase din punct de vedere fitosanitar. Examinarea fiziolagică a diferențierii mugurilor de rod (ochii de iarnă) a impus efectuarea tăierilor în uscat cu scopul croirii unei producții echilibrate cantitativ și calitativ.

 

Iarna a fost una foarte secetoasă, continuând seceta înregistrată în anul precedent. Anormală iarnă din punct de vedere meteorologic cu temperaturi pozitive consecutiv înregistrate zilnic (5-6 zile), în alternanță cu nopți foarte reci sau cu perioade zi-noapte geroase.

 

Începând din a două decadă a lunii februarie au venit ninsori (cca 25 l/mp), precipitații care au continuat până în jur de 10 martie refacând rezerva de apă din sol, cu nopți geroase și temperaturi pozitive până în 10 grade, ziua.

 

Fenofaza de dezmugurit 2023 a debutat târziu, după 20 aprilie, fenofază care s-a întins pe o perioadă foarte lungă de timp. Foarte neuniformă această fenofază, atât între soiuri, cât mai ales în cadrul aceluiași soi. A fost și o perioadă foarte rece în timpul acestei fenofaze (după 27 aprilie) dar și de un îngheț târziu (3-4 mai). Intârzierea dezmuguritului a prins bine-înghețul, pentru că nu a avut ce afecta, decât foarte puținii muguri grăbiți.

 

Practic, via a plecat în vegetație după ploile lunii mai (6-15 mai), odată și cu creșterea treptată a temperaturilor atât atmosferice cât și a solului. S-a copiat neuniformitatea dezmuguritului și în fenofazele următoare-creșterea activă a lastatilor, înflorit, polenizat-fecundat-legat. Frig și ploi în perioada infloritului și în plus celebrele rafale de vânt rece din aceste perioade.

 

Luna iunie a fot una ploioasă până pe 18-20 ale lunii, cu furtuni de vară și temperaturi ridicate, un pic de grindină pe 27 iulie. Sfârșitul de iulie a fost un pic ploios, urmând în august caniculă prelungită până în toamnă.

 

Debutul pârgii pe 29 iulie (în Pinot Gris), dar un ritm de acumulare foarte slab. Datorită zilelor toride efectiv cred că se bloca metabolismul plantei, aguridă și efectiv la un moment dat era invers, tufa se hrănea din struguri.

 

Culesul a debutat pe 28 august

 

Cabernet Sauvignonul a fost super, atât pentru roșu cât și pentru roze, Feteasca Neagră a fost culeasă cam supracoaptă, Sauvignon Blanc (cules la cuve) ar trebui să fi ieșit frumos. Petit Verdot și Mourverdre au fost elegante. Pinot Gris cred că e mai mineral, iar celelalte soiuri în nota zonei.

 

 

 

Anul viticol 2023 la Cramele Recaș, Banat

 

Anul acesta am avut parte de o primăvară deosebit de rece, ceea ce a dus la o întârziere de două săptămâni până la apariția primilor muguri. La finalul sezonului primăvăratic, vremea a fost furtunoasă, cu precipitații masive.

 

Vara anului 2023 a avut și perioade cu temperaturi mai reci decât media și din acest motiv campania de recoltare a întârziat cu aproximativ o săptămână și jumătate față de data la care începeam culesul în anii precedenți.

 

În mare, temperaturile verii au fost normale, dar am avut și episoade caniculare și secetă. Rezervele de apă, însă, au fost suficiente pentru evitarea stresului hidric. Luând în considerare faptul că noi nu realizăm irigare, ploile din primăvară, în cantități moderate, au ajutat foarte mult recolta, care se anunță, conform vinificatorilor, apropiată în termeni de calitate față de cea din 2021 (cea mai bună recoltă din ultimii 40 de ani la Cramele Recaș). Vara călduroasă și secetoasă ne-a permis stabilirea unui calendar liniar de recoltare, cu primul soi de struguri cules (Pinot Grigio – 30 august) și ultimul Cabernet Sauvignon (13 octombrie).

 

Vinificatorii noștri au ajuns la cramă joi, 24 august, iar prima lor sarcină a fost să realizeze vizite în vie, să constate gradul de coacere al strugurilor și să-i deguste pentru începerea oficială a campaniei de recoltare.

 

Am început culesul în data de 31 august, așteptând ziua favorabilă din punct de vedere climatic, după ce în prima săptămână de la venirea vinificatorilor la cramă s-au înregistrat majoritar ploi in Recaș.

 

Primul soi cules a fost Pinot Grigio, un soi foarte apreciat mai ales pentru gamele de export, urmat de soiurile Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Mustoasă, Chardonnay.

 

Într-un an dificil pentru România și restul Europei, cu randamente de minus 10 și chiar minus 20%, în Banat putem spune că am fost binecuvântați cu o super calitate datorită vremii perfecte de toamnă și a ploilor ce au căzut în momentele ideale pe timpul verii. Anul 2023 va fi în top 3 ani pentru Cramele Recaș pentru soiurile roșii, alături de 2021 și 2015. Randamentul în DOC Recaș a fost foarte bun, cu o medie de 13 Tone la hectar - o valoare ce reprezintă chiar media pe ultimii 10 ani.

 

Campania de recoltare s-a încheiat pe data de 13 octombrie cu soiul Cabernet Sauvignon, după o toamnă perfectă, „indiană”.

 

 

 

Anul viticol 2023 la Domeniile Săhăteni, Muntenia

Aurelia Vișinescu, enolog și co-proprietar

 

În Dealu mare, în viile Domeniilor Sahateni, precipitațiile suficiente de la sfârșitul anului trecut și din prima parte a anului, după un 2022 foarte secetos, au dus la o dezmugurire târzie, ca urmare a temperaturilor ușor scazute din primavera, dar si la o auto-normare potrivita ca urmare a slabelor cresterii din anul anterior.

 

Pana in luna iunie, ploile au fost moderate si nu a fost presiune de infectie pe cele doua boli principale ale zonei, respective mana si fainarea.

Luna iulie si prima partea lunii august au venit cu calduri sufocante, nopti mai calduroase si o lipsa pregnanta a precipitatiilor ceea ce a dus in anumite zone la un blocaj al coacerii.

 

Soiurile de struguri au ajuns la maturitate fara a se mai respecta esalonarea genetica a coacerii; de exemplu am inceput recoltatul la inceputul lunii septembrie, cu soiul Chardonnay, pentru prima data de cand il avem in cultura, Chardonnay-ul fiind dealtfel sensibil la lipsa apei.

 

Ca recolta, a fost un am bun, chiar foarte bun, cu productii medii moderate, asa cum noi ne dorim, si cu o recolta calitativa atat din punct de vedere sanitar dar mai ales al intensitii aromatice la vinurile albe si roze si al concentratiei echilibrate de antociani si taninuri la vinurile roșii.

 

Vinurile albe din recolta 2023 sunt peste cele de anul de trecut iar cele rosii sunt comparabile cu 2022 cu mentiunea ca au fost mai usor de gestionat in crama.

 

Pentru Domeniile Săhăteni, recolta 2023 se clasează în primele 5 din ultimii 10 ani.

 

 

Alina Iancu

27 noiembrie 2023

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter