• Foodservice & Hospitality Expo 2019
  • ReVino Bucharest Wine Fair 2020
  • Turism viticol in Romania

Asocierea vinului cu mâncarea

 

Să asociez un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat pe cât sună. În primul rând, asocierea vinului cu mâncarea este în totalitate o experientă personalizată de tine și de papilele tale gustative, spune Eddie Osterland, Master Sommelier.


Ales corect, un vin se comportă mai de grabă ca un condiment decât ca o băutură. Ca sarea și piperul, sau ca un strop de lămâie pe peste, vinul amplifică aromele mâncării. Când se combină mâncarea și vinul, țelul este de a crea o sinergie. Sinergia, prin definiție, înseamna asocierea mai multor agenți pentru îndeplinirea aceleiași funcții, în cazul de fața, este excitarea papilelor gustative în mai multe direcții pentru a obține maximul de savoare din preparatele culinare, un fel de al treilea rezultat. Ați luat vreodată carne și cartofi în aceiași îmbucătură în furculiță? Este exact același lucru. Pentru a experimenta corect sinergia, trebuie sa guști mâncarea și vinul în același timp. În acest mod, ai parte de o experiență gustativă mult mai complexă, care poate fi exprimată matematic prin formula: 1+1=3.


Câteva reguli de bază în asocierea vinului cu mancarea de la un Master Sommelier:

 

Cu preparate simple, faceti asocieri de vinuri simple. Păstrați lucrurile în perspectivă. Nici vinul, nici mâncarea nu ar trebui să fie în competiție unul cu celalalt, cuvântul cheie este echilibru.

 

Totuși, polii opuși se atrag. Încercati arome care sunt în contrast, de exemplu: dulce vs sărat. Un vin de desert cu o brânza veche. Sau un Riesling cu somon afumat etc.

 

Vinurile roșii merg cu carnea la grătar, regulă de bază. Însă nu orice vinuri roșii. De asemenea, cu cât mai simplu va fi preparată carnea, cu atât mai bine va ieși în evidența vinul. Însa, un simplu sos poate schimba asocierea de la soi la soi. De exemplu, un grătar de vită cu un sos de piper verde va merge excelent cu un Syrah, însă schimbă acel sos cu unul de roșii cu busuioc și vei observa că cel mai bine va merge cu un Cabernet Sauvignon. Este adevărat, însă, că nu trebuie generalizat. Fiecare vin ale personalitatea lui, la fel cum fiecare preparat are farmecul său.

 

Cu vinurile de desert să aveți grijă. Mereu să vă asigurați că desertul cu care este asociat este mai puțin dulce decât vinul. Cele mai mule deserturi tind să omoare vinul dulce pentru că au prea mult zahăr.

 

Însă, acestea sunt doar sugestii de bază. Pentru că vinul a evoluat în complexitate la fel cum au făcut-o și preparatele culinare, vă recomandăm, simplu, sa faceti orice asociere vă place cu ce vă place.

 

 

Asocierea vinului cu mancarea, reguli de asociere vin cu mancare

 


Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?