• ReVino Bucharest Wine Show 2020
  • ReVino Bucharest Cheese & Wine Show 2020
  • Turism viticol in Romania

România: soiuri de viță-de-vie și suprafețe cultivate

 

 

La nivel mondial, suprafețele de viță-de-vie cuprind peste 10.000 de soiuri și au suferit schimbări considerabile în ultimii 15 ani. OIV - International Organisation of Vine and Wine a prezentat o imagine de ansamblu asupra distribuției varietăților de viță de vie din lume și examinează tendințele actuale. Se concentrează asupra tuturor soiurilor, indiferent de modul în care sunt folositi strugurii (vin, masă, uscati sau altfel), care acoperă 75% din suprafața mondială cu viță de vie.

 

Dacă la începutul anilor 2000 în țara noastră s-a înregistrat o scădere a suprafețelor cultivate cu viță-de-vie, de zece ani suprafața viticolă a României s-a stabilizat la aproximativ 182.000 ha, conform ONVPV. Acest lucru se datorează aplicării programului de reconversie și restructurare a plantațiilor viticole, prin care viticultorii au putut obține finanțări nerambursabile. Majoritatea soiurilor au urmat aceeași tendință, cu excepția unora internaționale, cum ar fi Merlot și Sauvignon Blanc, care au cunoscut o creștere puternică în ultimii 15 ani.

 

O caracteristică a României o reprezintă varietatea extrem de mare a soiurilor cultivate. Suprafața zonelor ocupate de cele mai importante zece soiuri ale României se ridică la aproximativ o treime din suprafața totală de viță-de-vie. Lista completă aici. 

 

 

Top 10 soiuri de vita de vie Romania

 

 

Cele mai cunoscute și căutate soiuri de struguri de vin din România rămân Fetească Regală (12.661 ha), Fetească Albă (12.383 ha) și Fetească Neagră (2.950 ha). Feteasca Neagră este și soiul de strugure din zona României cel mai apreciat (conform studiului efectuat de CrameRomania.ro și Revino.ro) și cu cel mai mare potențial calitativ dintre soiurile autohtone.

 

 

Feteasca Alba, Regala, Neagra pe regiuni viticole

 


Cheese Show Revino Bucharest cheese wine show
Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?