Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

INFORMATII UTILE

Ce este terroir-ul și cum influentează vinul?

Terroir-ul este un termen de origine franceză (terre) ce derivă din limba Latină (terratorium - pământ) și exprimă un concept istoric și cultural. Vinul este profund legat de loc - aspectele naturale ale terroir-ului, dar și de popor - alegerile făcute de oenolog.

 

Efectul acestor trăsături se reflectă asupra gustului și calității vinului.

 

Terroir

 

Aspecte naturale ale terroir-ului:

  • tipul de sol
  • forma terenului - plat, deluros, montan
  • apropierea de lacuri, râuri sau mare
  • expoziția
  • altitudinea față de nivelul mării
  • cantitatea de vânt
  • clima - variații sezoniere, temperaturi, precipitații etc
  • cantitatea de lumină solară – variația zilnică și sezonieră
  • schimbarea temperaturii de la zi la noapte

Conceptul de terroir este, de asemenea, legat de alegerile pe care enologul le face:

  • alegerea soiului de struguri
  • metodele de plantare și de creștere a viței de vie
  • metode de tăiere, fertilizare etc.
  • timpul și momentul recoltării strugurilor
  • procesul tehnologic: tipul de recipient pentru fermentație, timpul rămas pe pielițe în timpul fermentației, timpul de drojdii uilizate, controlul temperaturii, etc.
  • timpul, recipientele și metodele de învechire ale vinului

 

Terroir

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter