Un nou raport al OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) prezintă datele oficiale ale consumului de vin în 2017, suprafețele cultivate cu viță-de-vie la nivel mondial, producția de vin, dar și informații despre importul și exportul de vinuri.
Conform raportului, suprafața cultivată cu viță-de-vie la nivel mondial este stabilă, aproape egală cu cea din 2016, dar producția mondială de vin a scăzut la un minim istoric. Spania, Italia și Franța sunt principalele țări exportatoare de vin, în timp ce Germania, Anglia și Statele Unite se situează în topul importatorilor de vin.
Datele care privesc România se referă la suprafața cultivată cu viță-de-vie, care s-a stabilizat în ultimii ani, producția de vin moderată și la un consum intern crescut.
Potențialul de producție viticolă
Suprafața totală cultivată cu viță-de-vie la nivel mondial în anul 2017 (inclusiv cea care nu este încă în producție sau nu a fost încă recoltată) este estimată a fi aproape echivalentă cu cea din 2016 (-22 000 ha), ajungând la 7,6 milioane de hectare.
Cele mai recente date indicate în comunicatul de presă al OIV arată o tendință de stabilizare a suprafeței totale cu viță-de-vie în Franța (787.000 de hectare), România (191.000 de hectare) și Germania (102.000 de hectare).
În același timp, se estimează că podgoriile din Spania (967.000 de hectare) s-au diminuat cu aproximativ 8.000 de hectare între 2016 și 2017, în timp ce podgoriile din Italia (695.000 de hectare) au crescut cu 5.000 de hectare.
Podgoriile din afara Europei
Suprafața podgoriilor din afara Europei a rămas stabilă între 2016 și 2017. Astfel, în Asia, extinderea podgoriilor chinezești (870.000 de hectare) a încetinit după 10 ani de creștere accelerată, în timp ce suprafața viilor din Turcia (448.000 de hectare) a scăzut într-un ritm susținut, cu 19,7 mii de hectare între 2016 și 2017.
America de Nord și de Sud nu au înregistrat variații semnificative în ceea ce privește dimensiunea suprafeței viticole între 2016 și 2017 și nici Australia sau Noua Zeelandă.
Producție de vin scăzută
Fenomenele meteo extreme din principalele țări producătoare de vin au dus la un minim istoric. În 2017, producția mondială de vin (cu excepția sucurilor și a musturilor) a scăzut la 250 milioane hectolitri, cu 23,6 milioane hectolitri mai puțin față de producția din 2016.
Concret, în comparație cu anul 2016, producția din Italia (42,5 milioane hectolitri), Franța (36,7 milioane hectolitri), Spania (32,1 milioane hectolitri) și Germania (7,7 milioane hectolitri) a scăzut cu 17%, respectiv 19%, 20% și 15%. Portugalia, România și Austria au înregistrat o producție ușor mai mare decât în anul precedent.
În SUA, producția de vin a rămas foarte mare și este estimată la 23,3 milioane hectolitri, aproape la fel de mare ca cea din 2016, estimată la 23,6 milioane hectolitri. În America de Sud, lucrurile au evoluat diferit. Producția de vin din Argentina, de 11,8 milioane hectolitri, a crescut în raport cu nivelurile scăzute din 2016, dar nu a reușit să revină la nivelurile de producție obținute în general la începutul deceniului. Iar producția din Chile a scăzut din nou, nivelurile de 2016, atingând doar 9,5 milioane hectolitri.
În Africa de Sud, producția de vin a ajuns la 10,8 milioane hectolitri.
Creștere pentru consumul mondial de vin
Consumul mondial de vin în 2017 este estimat la 243 milioane hectolitri, o creștere de 1,8 milioane hectolitri față de 2016.
Statele Unite, cu un consum estimat la 32,6 milioane hectolitri, și-au confirmat poziția de consumator mondial de top din 2011 și au înregistrat o creștere a cererii interne comparativ cu anul precedent (+ 2,9% / 2016). Consumul a crescut și în Italia (22,6 milioane hectolitri), în Spania (0,3 milioane hectolitri) și în Germania (20,2 milioane hectolitri), dar a scăzut într-o țară prin tradiție producătoare și consumatoare de vin, Franța (27 milioane hectolitri).
În Africa de Sud, consumul a crescut din nou între 2016 și 2017, ajungând la 4,5 milioane hectolitri.
În America de Sud, consumul intern a fost mai mic decât în 2016, mai ales în Argentina (8,9 milioane hectolitri: -5% / 2016) și în Chile (2,2 milioane hectolitri: -10% / 2016). În Brazilia, totuși, consumul a crescut în 2017, ajungând la nivelul de 2015 de aproape 3,3 milioane hectolitri.
În Ungaria și România, consumul intern a crescut între 2016 și 2017, deși consumul propriu este dificil de monitorizat.
Importul și exportul de vin
Vinurile spumante (8,6 milioane hectolitri exportate în 2017) au înregistrat din nou cea mai mare creștere, atât din punct de vedere al volumului, cât și al valorii totale (+ 11,2% și + 8,9% / 2016, respectiv). Din punct de vedere al volumului, o parte semnificativă a exporturilor de vinuri din Franța și Italia se referă la vinurile spumante (18% și, respectiv, 13%).
Volumul exporturilor de vinuri în vrac s-a redus drastic în 2017 față de anul 2016. Cota de export în volum în 2017 continuă să fie semnificativă în Spania, Africa de Sud, Chile, Australia și Statele Unite.
Principalii exportatori în 2017 au fost Spania, Italia și Franța, care împreună reprezintă 54,6% (58,9 milioane hectolitri) din volumul pieței mondiale.
Din punct de vedere al volumului, a avut loc o creștere a exporturilor din Italia și Franța, în mare măsură în detrimentul Spaniei.
Cele cinci țări principale importatoare - Germania, Regatul Unit, Statele Unite, Franța și China - care reprezintă de obicei mai mult de jumătate din totalul importurilor, au importat un total de 55,3 milioane hectolitri la o valoare de 14,4 miliarde euro în 2017.
Cererea internă în China a fost în continuare cea mai mare contribuție, în termeni de volum, la creșterea comerțului mondial în 2017.
În Rusia, ca urmare a embargoului și a dificultăților economice pe care le-a provocat, volumul importurilor a fost redus. Interesantă este și creșterea semnificativă a importurilor în Olanda; față de 2016, au crescut cu 10,9% în ceea ce privește volumul și cu 16,2% în termeni de valoare.
Sursa OIV
26/04/2018