Drumul vinului românesc - vizite la crame

 

Dacă vă place vinul şi doriţi să vizitaţi cramele din România, dar nu ştiţi de unde să începeţi, aţi ajuns exact unde trebuie. Revino vă ajută să descoperiţi drumul vinului, pas cu pas. Pe Revino.ro găsiți informații despre turismul viticol, cazări în zonă sau la crame, podgorii impresionante, degustări, evenimente, wine bar-uri şi poveștiri direct de la producător.

 

 

drumul vinului 2020

 

_______________________________

 

 

Temperatura corectă de servire a vinului

IMG_4675

 

Potrivit convenției, vinurile albe și rose se servesc reci, iar cele roșii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constatați că această e doar o convenție – daca nu o respectați cu strictețe, s-ar putea să vă măriți plăcerea.

 

  • Vinurile albe și rose seci trebuie servite reci: 8-12° C
  • Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, șampania se servesc la temperaturi mai scăzute: 6-8°C
  • Vinurile roșii, ușoare se servesc la temperatura subsolului: 14-16°C
  • Vinurile roșii, tari, corpolente se servesc la temperatura încăperii: 18-19°C

 

De regulă, cu cât mai cald este vinul, cu atât mai mulți compuși volatili emite și cu atât mai puternice par aromele. Un vin roșu servit prea cald, sa zicem la 24 ᵒC, va intra in procesul ireversibil de oţetire si rasuflare. Daca vreți să beneficiați de aroma maximă a unui vin - roșu, alb ori rose - serviți-l la 16ᵒ – 18ᵒC.


Mai este un factor de care trebuie să ținem cont: cu toții adorăm faptul că vinul ne înviorează și, totodată, ne intrigă cu aromele sale. Așa cum ne place că băuturile răcoritoare sa fie reci, ne așteptăm că și vinurile - aperitiv (de obicei albe sau rose), băute pentru a ne răcori să fie reci.

 

Acest obicei a ajuns să fie extins asupra tuturor vinurilor albe. Vinurile albe corpolente (Chardonnay, Viognier, Semillon, cele de pe Ron și multe vinuri albe grele, din climate calde) vor fi alterate de o răcire asiduă. Din contră, vinurile roșii usoare (Pinot Noir , Beaujolais, multe vinuri cu maturitate timpurie) pot fi foarte plăcute și răcoritoare, dacă sunt puțin răcite (14-16°C).După servirea vinului, temperatura lui crește cu 1ᵒC la fiecare trei minute, până când ajunge la temperatura camerei. Să nu uităm că, odată ajuns în gură, vinul se încălzește în mod inevitabil.


Răcirea

Un amestec de gheață și apă este mult mai eficient decât cuburile de gheață care ating doar o mică parte din suprafața sticlei.

PROIECTELE NOASTRE

 

REVINO BUCHAREST WINESHOW
Salon de vinuri, Ediție Specială, Mai 2021
 
REVINO CHEESE & WINESHOW
Salon de brânzeturi și vinuri, Ediție Specială

REVINO - TURISM VITICOL ROMANIA
Vizite și degustări de vinuri la crame în România și evenimente private în București

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"