Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

INFORMATII UTILE

Reguli de bază pentru degustarea vinului

- pentru a examina culoarea aveți nevoie de o suprafață albă;
- la degustări formale, veți fi nepopulari dacă fumați, v-ați parfumat sau aveți un miros puternic;
- indiferent de ocazie, vă va fi mult mai ușor să degustați fară a fi deranjați de alte mirosuri, deși, s-ar putea ca, la anumite evenimente sociale, să sacrificați aroma efemeră a unui Pinot Gris pentru mirosul exotic al unui parfum sau pentru plăcerea unei țigări.

 

TEHNICA DE DEGUSTARE (rezumat)


Examenul vizual
Mai întâi priviți vinul prin pahar. La o degustare obișnuită, observați doar dacă vinul este limpede sau neacidulat. Puteți să-i observați și culoarea sau nuanța, înclinând paharul la 45°, în dreptul unui fundal alb (de masă sau farfurie). Examinați intensitatea culorii privind în pahar de sus. Chiar dacă specialiștii pot vorbi ore în șir despre diferite culori și nuanțe ale unor vinuri, în practică, examinarea vizuală durează doar câteva secunde. Majoritatea vinurilor bune și în special cele roșii, mature au aspect interesant, strălucitor și luminos, cu nuanțe de culoare care se deschid spre margine. Cu cât vinul este mai vechi, cu atât mai mare e diferența între culoarea de la centru și cea aproape apoasă de la margine.

Mirosul
Duceți paharul la nas și mirosiți. Obțineți un vapor mult mai intens dacă, înainte de a mirosi, rotiți un pic paharul. Astfel elementele volatile care compun vaporul sunt eliberate la suprafața vinului. Prin rotire, maximizați cantitatea de vin care ajunge în contact cu aerul și ajutați compușii aromatici volatili să iasă din vin și să se colecteze la suprafața lui. Nu contează dacă rotiți paharul pe masă sau în aer.

Mai întâi, nasul
Plimbați-vă nările deasupra vinului – de preferință cu paharul înclinat spre dumneavoastră, la 45° pentru a maximiza suprafața vinului, impactul. Astfel beneficiați de vaporii colectați în interior. Se spune ca dacă închideți ochii și vă concentrați scoateți maximum din vin, chiar dacă pareți un pic caraghioși.

Prima sorbitură
Preluați vinul în gură, o sorbitură generoasă. Prin limbă și interiorul gurii, el vă va transmite o impresie complexă de dulceață, aciditate, nivelul taninilor și corp. Totodată, vă confirmă aroma prin intermediul vaporilor ce sosesc prin pasajul retro-nazal. Tineți vinul un timp în gură, înainte de a-l înghiți sau a-l scuipa. Dacă deschideți buzele și trageți un pic de aer și trageți puțin vin în gură se contribuie la vaporizarea elementelor volatile maximizând impactul vinului.

Aprecierea

Evaluați ce simtiți în gură, după ce l-ați înghițit sau scuipat, persistența aromelor.

 

Sursa:"Degustarea Vinului - Jancis Robinson"

 

  :)

Etape in Degustarea Vinului cu Alexandra Hash

 

  :(


 

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter