OAMENI


Interviu cu Gabi Lăcureanu, enolog Licorna Winehouse
Interviu cu Gabi Lăcureanu, enolog Licorna Winehouse
Acum mai bine de un secol, soții Nicolae și Elena Nicolau au hotărât să-și construiască o cramă în comună. Motivul era unul desosebit. Soțul îl visase într-una din nopți pe domnitorul Constantin Brâncoveanu care îi spunea: „îți poruncesc să ridici o cramă unde să faci un vin închis la culoare precum acest cocoș negru, pe care ți-l [...]
Villa Vinea, un proiect de suflet
Villa Vinea, un proiect de suflet
Povestea cramei Villa Vinea începe, ca toate poveștile reușite din podgorii, cu un om pasionat de vin. Heiner Oberrauch, om de afaceri din Sudul Tirol-ului, într-o plimbare pe malul Târnavei Mici, a văzut potențial acolo unde nimeni nu credea că poate să mai crească viță de vie premium. Au trecut 8 ani de atunci, iar via este pe rod, mai înfloritoare ca niciodată. Și [...]
Petro Vaselo, crama cu cel mai tânăr vinificator din România
Petro Vaselo, crama cu cel mai tânăr vinificator din România
Cum te plimbi prin centrul judeţului Timiş, la un moment dat, dai de o zonă împânzită de o vie minunată, Recaş. La 6 km de oraş, lângă un sat pitoresc, răsare o cramă nouă pe un pământ vechi în de-ale vinului, crama Petro Vaselo, denumită după sălășuirea care o găzduiește. Crama cultivă 42 hectare cu viță de vie, cea mai veche vie pe rod datând din 2005, [...]
Laurent Pfeffer: Va veni momentul României cu  soiurile 100% românești
Laurent Pfeffer: Va veni momentul României cu soiurile 100% românești
Pe Laurent l-am cunoscut acum jumătate de deceniu când, împreună cu colegii de la Vinul.ro am făcut o vizită la crama Corcova Roy&Dâmboviceanu. Deși auzisem povești despre el, nu ne imaginam că un vinificator francez talentat vine la pachet cu atât de mult șarm și umor. Vestea vinurilor pe care le făcea Laurent Pfeffer la Corcova au făcut înconjorul țării, mai [...]
Interviu cu Victor Deleanu, cel mai tânăr Director General al unei crame din România
Interviu cu Victor Deleanu, cel mai tânăr Director General al unei crame din România
Față de principalii producători de vin din Franța, Spania și Italia, România este abia la prima generație de proprietari de cramă. Explicația este simplă. Abia în 1991 au început privatizările fostelor vii ale IAS-ului (Întreprinderea Agricolă de Stat), iar cea mai veche cramă privată din România datează din 1993. Ca să avem termen de comparație, există crame [...]
Interviu cu enologul Albertus van der Merwe, vinuri din Lumea Noua la Mosia de la Tohani
Interviu cu enologul Albertus van der Merwe, vinuri din Lumea Noua la Mosia de la Tohani
Despre Moşia de la Tohani ştim că este cea mai mare cramă din podgoria Dealu Mare (500 ha) – zonă cuprinsă între localităţile Ploieşti şi Buzău, recunoscută pentru vinuri. Crama Tohani a evoluat odată cu timpul și odată cu țara. Când consumatorii români de vin au început să devină pretențioși, în Dealu Mare venea Albertus van der Merwe, vinificator cu [...]
Paul Fulea, proprietar Crama Histria: Cea mai bună recoltă? Cea de anul viitor, bineînțeles.
Paul Fulea, proprietar Crama Histria: Cea mai bună recoltă? Cea de anul viitor, bineînțeles.
Paul Fulea, proprietarul Cramei Histria reușește să ducă mai departe visul tatălui său și pune pe picioare o cramă înființată acum trei ani, dar cu plantații de viță de vie care datează din 1976, 2006 sau 2013. Crama Histria (DOC Colinele Dobrogei) merită să fie descoperită. Cum ai început să lucrezi în industria vinului? Am început acum cinci ani să [...]
Julia Scavo: Somelierul este un negustor de emoții, dar și un profesionist desăvârșit
Julia Scavo: Somelierul este un negustor de emoții, dar și un profesionist desăvârșit
Julia Scavo, născută în România, ne împărtășește povestea ei, din momentul în care a obținut o bursă în Franța pentru a studia ingineria, până când a fost sedusă de vin și și-a dorit să cunoască mai multe despre el. Julia Scavo deține multe premii în domeniu, pe care le-a obținut în toate colțurile lumii. Cel mai bun somelier din [...]
Adalbert Marton, enolog la Crama Aramic: Încercați cât mai multe vinuri. Piața românească este din ce în ce mai calitativă și merită să dați o șansă vinurilor și cramelor.
Adalbert Marton, enolog la Crama Aramic: Încercați cât mai multe vinuri. Piața românească este din ce în ce mai calitativă și merită să dați o șansă vinurilor și cramelor.
Adalbert Marton este enolog și viticultor, ține o serie de cursuri despre tăierea viței de vie foarte bine primite de public și specialiști, dar pune la cale și un proiect care va reuni pasiunile sale: arta și vinul. Ești enolog și viticultor. Care este povestea ta și cum ai intrat prima oară în contact cu vinul? Eu cred că viticultura cu enologia au un drum în comun de [...]
Interviu Mihai Baniţă, vinificator LacertA Winery
Interviu Mihai Baniţă, vinificator LacertA Winery
Despre Mihai, de la oamenii din industrie, am auzit poveşti şi legende aproape la fel de populare precum cea cu transformatul apei în vin. Este prezent de 19 ani în industria vinului, primii opt ani fiind la Institutul de la Valea Călugărească, unde a şi fost numit „copilul geniu al vinificarii”. Însa partea interesantă este cum a ajuns să lucreze în acest domeniu. [...]
Interviu cu Familia Kripp la Crama Stirbey
Interviu cu Familia Kripp la Crama Stirbey
Ziua de 1 mai, pentru iubitorii vinului, este deja un sinonim cu petrecerea de la Crama Stirbey. Ziua de naştere a Prinţesei Maria Stirbey, ultimul proprietar al domeniului încă dinainte de 1949, este în fiecare an motiv de sărbătoare în zona Drăgăşani-ului. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când au scos pe piaţă primul vin îmbuteliat, după reîmproprietărire. [...]
Cramele Recaş, visul oricărui turist pasionat de vinuri
Cramele Recaş, visul oricărui turist pasionat de vinuri
Compania Cramele Recaş reprezintă una dintre cele mai mari crame din România. Înfiinţată în 1998 de către doi ingineri viticoli şi un om de afaceri din industria vinului internaţional, Cramele Recaş este astăzi printre cele mai complete crame din ţară. Proprietarii pasionaţi, vinificatorii de pe trei continente diferite, oamenii dedicaţi, dealurile însorite, via roditoare [...]
Ghislain Moritz: „Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator,  este susținerea conjugală”
Ghislain Moritz: „Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susținerea conjugală”
Acum aproape patru ani, Valeriu Stoica ţinea discursul de inaugurare a Cramei Avincis, din care îmi amintesc clar ca picătura de vin partea cu etimologia denumirii: “A vine de la Andreea, fiica noastră. V vine de la Valeriu, care sunt eu. I vine de la Irinel, soţia mea. VIN vine de la vinul pe care sper că-l veţi bea cu plăcere în această zi. VINCIS evocă ideea de victorie, de [...]
Ana Sapungiu, prima româncă Master of Wine, despre pasiunea pentru vin și potențialul României în această industrie
Ana Sapungiu, prima româncă Master of Wine, despre pasiunea pentru vin și potențialul României în această industrie
Ana Sapungiu, prima femeie din România care obține calificarea oficială de Master of Wine, ne-a povestit cu drag și pasiune despre parcursul ei profesional, dragostea pentru vin și despre activitățile profesionale pe care le are. Ana este româncă, născută în Giurgiu, dar încă de la vârsta de șase ani s-a mutat la București unde a locuit până în 2003 [...]
Oliver Bauer, m-am mutat în România pentru a face performanță în vinificație
Oliver Bauer, m-am mutat în România pentru a face performanță în vinificație
Oliver Bauer, enolog al Cramei Știrbey și proprietar și enolog al Cramei Bauer, locuiește din 2004 în România după ce a dobândit cunoștințele despre vin și vinificație în Germania care este și țara natală. „M-am născut și am fost crescut într-o cramă din Flein/ Württemberg Germania. Deși nu am fost niciodată forțat sau obligat să continui ceea ce [...]
Adrian Filiuță: Titlul de Master Sommelier presupune nenumărate ore de studiu, foarte multe degustări, călătorii și ambiția de a nu renunța
Adrian Filiuță: Titlul de Master Sommelier presupune nenumărate ore de studiu, foarte multe degustări, călătorii și ambiția de a nu renunța
Plecat de mai bine de zece ani din țară, Adrian Filiuță, somelier stabilit în Sydney, a primit de curând titlul de Master Sommelier (MS), unul dintre cele mai importante titluri care se pot obține în lumea vinului. Cum a fost plecarea din țară și ce a însemnat pentru dumneavoastră? Sunt plecat din țară de vreo 10 ani. Inițial, plecasem să lucrez pe vase de [...]

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"