Cheese and wine events

< INAPOI

OAMENI

Miron Radic, Crama Liliac și Adrian Trofim, Castel Mimi - Pasiune în Tandem

Liliac și Castel Mimi au lansat în primăvara acestui an seria de vinuri Tandem, care unește experiența și tradiția a două vinării din România și Republica Moldova.

 

Tradiția transilvăneană și moldovenească, experiența cumulată de sute de ani a celor două crame, tehnologia de ultimă generație, fac proiectul Tandem unul distinct pe piața locală de vinuri.

 

La baza acestui proiect stă și relația de prietenie dintre reprezentanții celor două crame, Miron Radic, CEO Crama Liliac și Adrian Trofim, General Manager Castel Mimi Wine & Resort.

 

Miron Radic & Adrian Trofim_2 Tandem

 

Două crame relativ nou înființate, dar cu tradiție a zonei și nu numai, cum de s-a ajuns la această idee?

 

Adrian Trofim: În Republica Moldova există o tradiție de sute de ani a vinului și a poveștilor care se scriu în jurul lui. Castel Mimi produce vinuri încă din 1893, povestea cramei fiind strâns legată de oameni care au avut cu adevărat o pasiune pentru vinuri. Această pasiune o avem, desigur, și eu și Miron, așa că ideea unei colecții comune a venit natural.

 

Miron Radic: Zona Transilvaniei are și ea o tradiție a vinului ce datează de secole, chiar dacă Liliac este, încă, o cramă tânără. Însă, cum spune și Adrian, pasiunea pentru vin este cea care stă la baza parteneriatului nostru. Ideea unui vin „al nostru” s-a ivit pentru prima oară când studiam amândoi la Viena, unde am fost colegi de facultate, și iată că anul acesta am reușit să o aducem la viață sub numele Tandem.

 

O scurtă descriere a cramei Liliac și a zonei, și o scurtă descriere a Castel Mimi și a zonei.

 

MR: Crama Liliac este situată în Batoș, județul Mureș, și se întinde pe 52 de hectare ale regiunii viticole Lechința. Primele vinuri au fost făcute aici încă din secolul al XIV-lea, de către sași, care au simțit potențialul zonei și au îngrijit-o. Având această lungă tradiție în spate, am văzut necesară păstrarea moștenirii culturale și spirituale a zonei, căreia îi dăm un suflu modern, cu ajutorul experienței austriece și tehnicilor inovative de vinificație.

 

AT: Povestea Castel Mimi începe cu guvernatorul Basarabiei, Constantin Mimi, căruia îi poartă și numele. Rolul său diplomatic l-a purtat prin toată Europa și, revenit acasă, a construit primul chateau din Moldova, astăzi Castel Mimi. Crama a fost una dintre cele mai mari din URSS, având propria sa cale ferată. Castelul a fost numit unul dintre cele mai frumoase 15 destinații pentru vin din lume, așa că misiunea noastră este să păstrăm această frumusețe, pe care o îmbinăm cu cele mai bune tehnologii curente de vinificație.

 

Care este conceptul colecției, numele și când s-a luat decizia producerii acestor vinuri?

 

MR: Pe vremea când eram colegi la facultate, fiind amândoi pasionați de vin, vorbeam adesea despre cum ar fi să creăm un vin al nostru. Timpul a trecut, însă noi am rămas cu aceeași pasiune, iar drumurile fiecăruia s-au dus în direcția vinului, în tandem, de unde și numele colecției. Tocmai din acest motiv, ideea unei serii de vinuri pe care s-o creăm împreună a venit natural.

Prietenia noastră, legată de o pasiune comună, este conceptul din spate, o idee veche care anul acesta a devenit realitate prin lansarea celor 3 vinuri Tandem. Astfel, celebrăm nu doar prietenia noastră, dar și istoria comună care leagă România și Republica Moldova. Tandem îmbină tot ce este mai bun din tradițiile moldovenești și transilvănene de vinificație, cu ajutorul tehnicilor moderne și a experienței vaste a celor două crame.

 

Vinuri Tandem

 

Care sunt vinurile și soiurile de struguri, din ce podgorie și unde au fost vinificate?

 

MR: Colecția Tandem conține 3 vinuri: un alb, un roșu și un rosé. La Crama Liliac producem vinul alb, un cupaj al unui soi local cu unul internațional. Strugurii cresc în podgoria noastră din inima Transilvaniei, și tot noi ne ocupăm și de procesul de vinificație. Tocmai din acest motiv, este reprezentativ pentru terroir-ul transilvănean, și se remarcă prin prospețimea și aciditatea ridicată, specifice zonei viticole Lechința. Prezintă note de soc și citrice, iar buchetul gustativ crocant și puternic fructat îl face un vin ușor de savurat.

 

AT: La Castel Mimi producem celelalte două vinuri Tandem. Rosé-ul este produs 100% din struguri Merlot, cu originile în notoria regiune viticolă a Moldovei și oferă un buchet fin cu arome de fragi și caise. Gustativ se resimt note de grapefruit, rodii și zmeură, iar postgustul este proaspăt, cu un final fructat și de durată. În schimb, vinul roșu este creat îmbinând soiurile Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Buchetul aromatic este dominat de nuanțe de prune uscate, smochine și brândușe. Gustativ pot fi savurate senzații de cireșe sălbatice și mure, cu o atingere ușoară de ciocolată neagră în postgust, pe când corpul plin și rotund este susținut de tanini copți și picanți.

 

Care este publicul țintă al vinurilor voastre?

 

AT: Tandem este un vin care celebrează prietenia, așa că dacă ar fi să ne definim în sens larg publicul țintă, ne-ar fi destul de greu să alegem. Ne adresăm, însă, în primul rând celor care cunosc brandurile Liliac și Castel Mimi, adică acei oameni care apreciază valoarea din a îmbina tradiția vinului cu tehnologiile actuale. Suntem prezenți în câteva lanțuri de retail (FineStore, eMAG & Freshful by eMAG, AlcoolDiscount), adresate atât publicului larg cât și celor pasionați de băuturi fine. Ceea ce ne dorim cu adevărat este ca vinurile noastre să ajungă la cât mai mulți prieteni, sau să fie liantul care creează prietenii noi.

 

Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat? Vă gândiți șa-l duceți și pe piețele externe?

 

MR: Colecția Tandem a fost lansată în luna aprilie, iar în acest prim an ne așteptăm să vindem 60.000 de sticle de vin. În viitorul apropiat, vom continua cu investiția comună în colecție și ne așteptăm la o creștere naturală a afacerii cu circa 50% anual. Momentan suntem prezenți pe piața din România, însă avem în plan pentru anii următori să intrăm și pe piețe străine.

 

Alina Iancu

30/10/2022

 

Miron Radic, Crama Liliac și Adrian Trofim, Castel Mimi - Pasiune în TandemMiron Radic, Crama Liliac și Adrian Trofim, Castel Mimi - Pasiune în TandemMiron Radic, Crama Liliac și Adrian Trofim, Castel Mimi - Pasiune în TandemMiron Radic, Crama Liliac și Adrian Trofim, Castel Mimi - Pasiune în TandemMiron Radic, Crama Liliac și Adrian Trofim, Castel Mimi - Pasiune în TandemMiron Radic, Crama Liliac și Adrian Trofim, Castel Mimi - Pasiune în TandemMiron Radic, Crama Liliac și Adrian Trofim, Castel Mimi - Pasiune în TandemMiron Radic, Crama Liliac și Adrian Trofim, Castel Mimi - Pasiune în Tandem

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție, Novotel Hotel
10-12 Mai 2025
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter