Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

OAMENI

Interviu cu enologul Albertus van der Merwe, vinuri din Lumea Noua la Mosia de la Tohani

 

Albertus van der Merwe

 

Despre Moşia de la Tohani ştim că este cea mai mare cramă din podgoria Dealu Mare (500 ha) – zonă cuprinsă între localităţile Ploieşti şi Buzău, recunoscută pentru vinuri. Crama Tohani a evoluat odată cu timpul și odată cu țara. Când consumatorii români de vin au început să devină pretențioși, în Dealu Mare venea Albertus van der Merwe, vinificator cu experienţă în vinurile de Lume Nouă, acumulată în Africa de Sud.

 

Am vizitat recent Moșia. N-ar trebui să ratezi o plimbare printre viile terasate şi îngrijite, unde te întâmpină Marina Samoilă, Brand Managerul cramei şi vinificatorul Albertus van der Merwe. Ne-am plimbat printre vii, am povestit cu oamenii de la cules, apoi am revenit la cramă unde am degustat mustul fermentat din soiurile albe. Mi s-a explicat despre butoaiele de stejar folosite la Domeniile Tohani, am “inhalat” mirosul dintr-un butoi nou, ars mediu, în care urmează să stea la maturat vin din struguri Chardonnay și am povestit despre vinuri. Am profitat de moment și l-am întrebat pe Albertus despre experienţa lui şi cum a ajuns să lucreze în România.

 

“Dragostea pentru vie şi vin a venit pe când eram mic copil. M-am născut, am copilărit şi am studiat viticultura în Stellenbosch, provincia Western Cape care se află în inima podgoriilor din Africa de Sud. Începând din 1995 lucrez în vinificaţie şi, după cum ştiţi, Africa de Sud este cunoscută pentru metodele de vinificare în stil modern, adică cele de Lume Nouă.” spune Albertus.

 

Sunt considerate vinuri de Lumea Nouă vinurile obţinute în Australia, Africa de Sud, Chile, Noua Zeelandă și SUA unde viile nu au vechimea celor din Europa. Vinurile sunt făcute cu mai multă libertate pentru inovare, aromele sunt mai fructate şi sunt recomandate unui consum rapid.

 

“Am lucrat în vinificaţie în Europa, nouă luni în Germania şi doi ani în Franţa. În 2004, la invitaţia bunului meu prieten Răzvan Macici (actualmente vinificatorul M1 Crama Atelier în România şi al vinurilor Nederburg din Africa de Sud), am ajuns pentru trei luni şi în România. Tot atunci, cei de la Domeniile Tohani își căutau vinificator. Potenţialul terroir-ului din Dealu Mare a fost o provocare pentru mine şi aşa am început colaborarea.”

 

Domeniile Tohani

 

Unul dintre vinurile cu care Domeniile Tohani a penetrat piața vinurilor premium din România, este Apogeum Fetească Neagră. Pentru acest vin, Albertus aduce aroma de lume nouă, iar enologul Marin Ion, vinificator la Domenile Tohani de peste 30 ani, se asigură că este păstrat terroir-ul locului. Apogeum reprezintă încununarea a peste 15 ani de efort și cercetare.

 “Am creat Apogeum când am considerat că publicul din România este deschis să afle mai multe despre vinurile şi soiurile româneşti. Cu siguranţă nu ne putem compara cu ţările care au tradiţie în vinuri, dar trebuie să recunoaştem că în România, în ultimii 4 - 5 ani s-a simţit un interes mai mare faţă de vin în comparaţie cu alte băuturi.”

 

Este deja cunoscut faptul că o cramă, în România, întâlnește foarte multe provocări. Dar care sunt provocările Domeniilor Tohani? “Este o cramă cu 500 de hectare de viţă de vie. Să păstrăm o calitate constantă a vinurilor şi să intrăm cât mai mult pe piaţa vinurilor premium, aceasta este o provocare, mai ales că vinurile noastre sunt vinificate în stilul Lumii Noi.”

 

La Domeniile Tohani se cultivă numeroase soiuri de struguri, însă unul este vedetă națională. “Feteasca Neagră este cea care a avut cea mai frumoasă evoluţie de când sunt eu în România şi cred că este cea care ne poate reprezenta cel mai bine.” încheie Albertus.

 

Domeniile Tohani

 

Vinurile produse la Domeniile Tohani, continuă să se transforme în bine, odată cu consumatorul. Moșia de la Tohani este un loc în care s-a investit pasiune pentru tot procesul de vinificație, de la înfloritul viei, până la etichetatul sticlei.

 

Scurt chestionar pentru Albertus van der Merwe:

 

Soiul preferat?

alb: Sauvignon Blanc

roşu: Fetească Neagră

 

Cuvinte cheie pentru vin? Arome și complexitate

 

Zona viticolă preferată, oriunde în lume: Stellenbosch, Africa de Sud

 

Partea preferată din meserie: Procesul de transformare al mustului în vin

 

Ce părere ai despre CrameRomania.ro şi Revino.ro?

Marina mi-a arătat despre ce este vorba şi mă bucur pentru consumatorul român. Acum are informații despre vinurile româneşti şi despre turismul viticol.

 

Alina Iancu

Mai 2015

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter