Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

OAMENI

Razvan Macici: Încerc să găsesc frumuseţea şi calităţile fiecărui loc în care să-mi pot mai apoi lăsa amprenta ca vinificator

 

razvan

 

 

Pentru a face performanță în orice domeniu este nevoie de cunoaștere, creativitate, dar și de multă muncă. Cunoștințele pe care un enolog le poate dobândi, începând de la struguri până la transformarea lor în vin, se văd după mai mulți ani de recoltă, dar și experiența în mai multe zone viticole, face cu siguranță diferența.

 

Mulți enologi au ales să facă stagii de pregătire în alte țări cu tradiție, atât în Lumea Nouă, cât și în Lumea Veche, încât să dobândească noi cunoștințe pe care să le aplice în țara natală. Pentru alții, în schimb, a înseamnat o nouă viață, atât pe plan profesional, cât și personal.

 

Astăzi aflăm povestea enologului Razvan Macici care, plecat de ani buni din țară, vinifică pe două continente, având două recolte pe an.

 

Ce te-a atras în lumea vinului şi ce te-a făcut să devii enolog? Cum ai ajuns în Africa de Sud?

 

M-am născut într-o familie de viticultori şi vinificatori. Am crescut într-o casă înconjurată de vii, în Valea Călugărească, podgoria Dealu Mare. Via şi vinul au făcut întotdeauna parte din viaţa familiei Macici. În Africa de Sud am ajuns în anul 1994, într-un stagiu de pregătire, ca tânăr oenolog. Am fost primit cu braţele deschise, m-am îndrăgostit de ţară şi nu am mai plecat. Soţia mea, Melani, este sud-africancă şi avem trei copii născuţi aici (Africa de Sud): Mihai, Daniela şi Ion.

 

De câţiva ani vinifici şi în România? Nu îţi este greu cu deplasările şi supravegherea vinurilor?

 

Vinific în România din anul 2011. Am început la Crama Atelier, în Murfatlar. Campania de recoltare în România are loc în perioada septembrie - octombrie, în timp ce în Africa de Sud, în lunile ianuarie - martie. Acest decalaj îmi permite să călătoresc şi să fac vinuri în cele două emisfere. Vinul este o muncă de echipă şi am oameni buni, profesionişti pe care mă pot baza atunci când nu sunt în cramă.

 

Unde vinifici în momentul de faţă, în ţară şi în străinătate?

 

Timp de 16 ani, am fost vinificator şef la Nederburg, cea mai bine cunoscută cramă din Africa de Sud. Astăzi, vinific la Crama Ormonde, în regiunea Darling, aproape de Oceanul Atlantic. Este o cramă modernă, de 1000 tone capacitate, unde producem printre altele un Sauvignon Blanc şi un Shiraz foarte bune. În România, vinific la Crama Rasova, în podgoria Murfatlar. Pe lângă aceasta, sunt partener într-o cramă mică, Mierla Albă, în podgoria Dealu Mare.

 

Ce înseamnă vinuri de Lume Nouă şi Lume Veche? Care sunt diferenţele între terroir-ul românesc şi cel din Africa de Sud? Dar în stilurile de vinificaţie?

 

Lumea Nouă este asociată cu un climat mai călduros, crame moderne şi multă inovaţie. Vinuri expresive, generoase şi pline de arome. În general, Lumea Veche înseamnă tradiţie. Astăzi însă, vinificatorii călătoresc foarte mult, consumatorii gustă vinuri din întreaga lume, iar diferenţele din punct de vedere al stilului de vinificaţie sunt din ce în ce mai mici. Rămân cu siguranţă diferenţele legate de solul, clima, soiurile autohtone şi plantaţiile viticole. Personal, încerc să găsesc frumuseţea şi calităţile fiecărui loc în care să-mi pot mai apoi lăsa amprenta ca vinificator.

 

Ai făcut multe vinuri care şi-au demonstrat potenţialul în decursul anilor, ce ani de recoltă şi ce vinuri îţi aminteşti că au fost şi încă sunt memorabile pentru viticultura românească?

 

În România pentru mine recoltele anilor 2012 şi 2017 au fost excepţionale. Toamne lungi, generoase, care au permis o dezvoltare foarte frumoasă a strugurilor şi producerea unor vinuri expresive, generoase. Recolta 2019 a fost şi ea una foarte frumoasă.

 

Vinurile din Africa de Sud sunt cunoscute, apreciate şi exportate la nivel internaţional, ce ar putea învăţa România de la ei?

 

Africa de Sud a făcut din exportul de vin o activitate de importanţă strategică, iar astăzi, în jur de 50% din producţia totală de vin se exportă. În Africa de Sud, industria vinului lucrează mult în crearea nu doar a unor vinuri de calitate, dar şi a unei imagini pozitive de ţară. Numai lucrând împreună, cu seriozitate, perseverenţă şi răbdare putem face din România o ţară ale cărei vinuri să fie apreciate şi recunoscute pe plan internaţional. Avem vinuri bune, avem ce oferi!

 

Spune-ne trei vinuri româneşti pe care le recomanzi unui pasionat de vinuri?

 

Sigur, vinurile cramei Rasova din podgoria Murfatlar! Şi pentru că îmi plac foarte mult cupajele, am să aleg vinurile din colecţia Tortuga. Tortuga Alb este un cupaj mineral şi complex din Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Pinot Gris, în timp ce Tortuga Roşu este un cupaj generos şi catifelat din Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon şi Shiraz. Nud Roze este un alt preferat al meu, un cupaj aromat şi delicios din Pinot Noir, Fetească Neagră şi soiul dobrogean Mamaia.

 

Soiuri de struguri preferate, românești şi internaţionale?

 

Soiul de strugure românesc preferat este cu siguranţă Feteasca Neagră. Soiuri internaţionale, Chenin Blanc şi Shiraz.

 

Zona viticolă internaţională preferată?

 

Stellenbosch şi Paarl, Africa de Sud.

 

Zona viticolă românească preferată?

 

Murfatlar şi Dealu Mare.

 

Ce pasiuni ai? Cum îţi petreci timpul liber?

 

Citesc, pictez şi gătesc. Familia mea este cea mai mare pasiune şi iubesc să petrec cât mai mult timp cu ei. Şi sigur, vinul! La mine, munca şi pasiunea se confundă.

 

Două asocieri culinare vin-mâncare pe care le adori?

 

Îmi place prea mult mâncarea bună ca să aleg numai două. Ouă Benedict cu un vin spumant bun. Sunt maestru la grătare! O vită bună Sud Africană cu Cabernet Sauvignon. Ardei şi roşii umplute, alături de o Fetească Albă sau Fetească Regală proaspete. Ştrudel cu mere şi o Tămâioasă Românească dulce şi rece.

 

Alina Iancu

30.04.2020

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter