Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

OAMENI

Laurent Pfeffer: Va veni momentul României cu soiurile 100% românești

 

Laurent Catleya

 

Pe Laurent l-am cunoscut acum jumătate de deceniu când, împreună cu colegii de la Vinul.ro am făcut o vizită la crama Corcova Roy&Dâmboviceanu. Deși auzisem povești despre el, nu ne imaginam că un vinificator francez talentat vine la pachet cu atât de mult șarm și umor.

 

Vestea vinurilor pe care le făcea Laurent Pfeffer la Corcova au făcut înconjorul țării, mai apoi al lumii, vinurile lor ajungând inclusiv în Turkmenistan. Deși știam încă de pe atunci că are o vie plantată special pentru el undeva pe acele dealuri însorite de la Corcova, nu puteam anticipa “dragostea” lichidă cu care avea să ne îmbie, aproape cinci ani mai târziu. Aceasta este povestea pe scurt a domeniului Catleya și a omului din spatele vinurilor.

 

Cine este Laurent Pfeffer?

Francez, 34 de ani, 1.87 m, născut în Versailles, studii de viticultură și oenologie în Bordeaux. Tată a două fetițe, încontinuu îndrăgostit de aceeași franțuzoică. Stabilit în România din 2007.

 

Cum ai ajuns vinificator în România?

Am făcut un stagiu de 5 luni la SCDVV Tg Bujor în 2003. Mi-au plăcut foarte mult oamenii (în special inginerul-șef, Nicolae Birliga, cu care am și rămas foarte bun prieten, e nașul primei mele fetițe) țara și, evident, ce am învățat și studiat.

Cand m-am intors în Bordeaux, un coleg de facultate, Frederic Vauthier (proprietarul unui domeniu în Lussac St Emilion) m-a întrebat dacă sunt oportunități în România pentru a planta o podgorie. I-am zâmbit și i-am răspuns afirmativ, apoi m-am întors în 2007 pentru a cumpăra un teren.


Printr-un distribuitor comun de utilaje viticole, între S. Damboviceanu și F. Vauthier, am ajuns la Corcova. Șerban căuta un inginer, eu un ajutor pentru a cumpăra și planta o vie. Am bătut palma.

 

Cum ai descrie terrorir-ul de la Corcova?

Deosebit!

Clima continentală, dar temperată cu pădurile care stau în jurul viei și Dunărea la 30 km. Sol argilos cu puțin azot, o densitate mare (via crește mai greu și face mai puțini struguri, dar mai concentrați) și o rezervă de apă permanentă, dar limitată. Via plantată pe dealuri orientate spre Sud, Sud-Est și Sud-Vest. Soiuri adaptate pentru aceste condiții (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Fetească Neagră, Fetească Albă și Fetească Regală). Totul se completează cu o echipă de oameni tineri, harnici, care fac tot posibilul ca lucrurile să iasă perfect.

 

De curând ai lansat proprile tale vinuri, gama Freamăt, sub domeniul

viticol Catleya. Spune-ne putin despre povestea vinurilor, dar și a denumirilor. De ce Freamăt? De ce Catleya?

În plină perioadă La Belle Epoque, prinţul Anton Bibescu, Marcel Proust şi prietenii lor degustau la Paris, în timp ce evocau florile de păr din acel loc mitic, vinurile de Corcova. Bibescu a fost cel ce a hotărât să-şi extindă via pe cele mai frumoase dealuri de la Corcova, iar ajutat de agronomul francez Sauget, a reușit.

 

Proust, admirator şi bun prieten al lui Bibescu, a dorit să i se alăture la Corcova, dar boala l-a împiedicat să călătorească. Evocarea acestui loc a rămas însă prezentă în scrierile sale, ba chiar Bibescu a inspirat unul dintre personajele principale din romanul “În căutarea timpului pierdut”. În carte, orhideea Catleya este simbolul iubirii.

 

Aproape 100 de ani mai târziu, trei francezi pasionaţi de vinuri şi îndrăgostiţi de România, au ales această imagine proustiană pentru a simboliza vinurile obţinute din viile replantate pe vechile pământuri ale prinţului Bibescu.

Proust spunea că « A face Catleya » înseamnă, pentru el, « a face dragoste ». Oricum, povestea completă o găsiți pe site.

 

Crama este încă în construncție. Când va fi gata și ce îți propui pe viitor cu această proprietate? Se va extinde semnificativ ca număr de hectare, sau va rămâne o cramă mică tip boutique?

Deocamdată nu avem crama, fizic, folosim utilajele de la Roy&Dâmboviceanu.

Avem un proiect interesant și sper să o construim în curând. În momentul acesta avem 10 hectare de vie, dintre care 5 pe rod și 5 urmând să intre anul acesta. Mai urmează să plantăm încă 5 hectare în 2015, apoi ne oprim. Pentru ce ne dorim, 15 hectare sunt suficiente.

 

Ce aduc nou vinurile tale, într-o industrie despre care se spune deja că ar fi suprasaturată?

Nu cred că industria vinului românesc este suprasaturată, mai ales pentru domenii mici cum suntem noi, cu mai puțin de 15 - 20 de hectare. La noi, ideea este să rămânem mici, ca să avem timp să lucrăm vinurile cu cea mai mare atenție, de la boabe struguri până la îmbuteliere.

 

Unde se găsesc vinurile de la Catleya?

În magazine specializate și Horeca, din România. Și în Franța, în câteva restaurante din Versailles și alte câteva care au legătură cu Proust.

 

Cine te influentează cel mai mult în munca ta și de ce?

Astăzi, nimeni. Sunt doar eu cu inspirația mea. Dar în facultate am învățat mult de la niște profesori foarte buni, pedagogi și pragmatici.

 

Cum ai compara vinurile românești cu cele din țările cu tradiție în vinificare? Crezi că au vreo șansă să fie mai vizibile în Europa sau alte țări ?

România are deja o tradiție în vinuri, doar că trebuie să o redescopere.

Cu siguranță, în curând se va număra printre producătorii de vin de top ai Europei, din punct de vedere calitativ. Va veni momentul României cu soiurile 100% românești. Doar că trebuie să fim un pic mai mulți producători, cu mai multe vinuri, să fim mai vizibili pe piața internațională.

 

Scurt chestionar pentru Laurent Pfeffer:

 

Soiul preferat: Oricare, atâta timp cât e tipic și/ sau bine vinificat

 

Zona viticolă preferată: Toate podgoriile care-și lucrează via la potențial maxim.

 

Cuvinte cheie pentru vin: experiență sinestezică completă.

 

Partea preferată din meserie: să pleci în vie la aer liber pentru a avea grijă de niște struguri cât mai calitativi, apoi să ajungi în cramă și să încerci să îi transformi în cel mai bun vin posibil. Lucrez la toate etapele vinului și sunt multe, îmi place totul.

 

Vinurile românești sunt: din ce în ce mai bune și plurale.

 

Consumatorul român de vin este tot mai curios și cunoscător.

 

Industria vinului din România este pe calea bună.

 

CrameRomania.ro este astăzi cel mai bun și reusit web-project despre vinuri românești.

 

*Spune-ne un "fun fact" despre vinuri, în general, pe care publicul larg să

nu-l știe: Vă spun mai bine un “fun fact” pe care nu-l știu eu: cum s-a făcut în Romania vin cu pastile? E legendă sau realitate? N-am văzut niciodată așa ceva, o pastilă din care să faci o băutură asemănătoare vinului. De ce acest mit?

 

Laurent a încheiat interviul cu o întrebare bine punctată la care, însă, îi vom răspunde noi într-un articol viitor. Până atunci, vă invităm să-i degustați vinurile, să fiți cu ochii pe cramă, aici și să vă amintiți că “dragostea este, de fapt, spațiu și timp măsurate de inimă” – Marcel Proust.

 

48233926586_bac6021f2f_k

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter