TreiPentruVin.ro - o comunitate a vinului, interactivă și deschisă

 

Aplicația propune pachete special alese, cu vinuri de la SERVE Ceptura, Domeniile Vinarte și Crama Oprișor, dar și conținut educativ și amuzant. Un alt motiv pentru care pasionații (sau amatorii) de vin trebuie să-și downloadeze aplicația îl constituie faptul că aici sunt comunicate și ofertate vinuri în avan-premieră.

 

3pentruvin banner

 

 

Tămâioasă Românească

 

Sinonime - Muscat Frontignan, Busuioacă de Moldova, Tămâioasă Albă de Drăgăşani, Muscat blanc a petit grains, Rumanische Weihrauchtraube

 

Soi tip muscat provenit din Grecia Antica, se cultivă de cel puțin două milenii pe teritoriul țării noastre.

 

Caractere ampelografice: floare hermafrodită – normal pe tip 5-6, frunză de mărime mijlocie - 5 lobată, petiol lung de 12 – 15 cm.

 

Strugure de mărime mijlocie (150-180 g) și formă cilindro-conică, dens în boabe. Bob de culoare galben-aurie cu pete ruginii pe partea însorită, crocant și intens aromat.

Butuci de vigoare mijlocie cu lungime medie a lăstarului de 100-120 cm.

 

Coacerea deplină a strugurilor se realizează din prima decadă a lunii septembrie până în a doua decadă a lunii octombrie în funcție de direcția de producție (vinuri seci - vinuri dulci).

 

Tămâioasa Românească iubește cel mai mult toamna lungă. În acest fel strugurii acumulează 240-250 g/l zaharuri iar prin supramaturare atinge 270 g/l sau poate depăși aceste valori.

 

Este un soi sensibil la ger, secetă, la exces de umiditate. Ușor sensibil la făinare și foarte sensibil la mană și botrytis.

 

Producția medie de struguri/ha este de 8000 kg.

 

Aceste vinuri, în funcţie de cum au fost elaborate pot fi vinuri ce se pun în consum imediat sau pot fi învechite câţiva ani.

 

Olfactiv şi gustativ, întâlnim arome cu buchet floral – condimentat intens de caise, pere, busuioc, miere de albine, pepene galben sau ananas.

 

Vinurile seci se recomandă a fi servite ca aperitiv sau cu salate, dar și specialități condimentate din bucătăriile Asiei.

 

Vinurile demidulci sau dulci se recomandă a fi servite cu deserturi pe bază de fructe dar și independent de o gustare dulce, pentru a-i aprecia gustul și valoarea.

 

Sursa: Nedeluţ Dumitru, Crama Știrbey

 

 

Tamaioasa Romaneasca

 

Tamaioasa Romaneasca

 

Tamaioasa Romaneasca

 

Tamaioasa Romaneasca

 

PROIECTELE NOASTRE

 

REVINO BUCHAREST WINESHOW
Salon de vinuri, Ediție Specială, 9-10 Octombrie 2021
 
REVINO CHEESE & WINESHOW
Salon de brânzeturi și vinuri, Ediție Specială

REVINO - TURISM VITICOL ROMANIA
Vizite și degustări de vinuri la crame în România și evenimente private în București

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"