Plăvaie

Este soi românesc, autohton, cultivat în zona Moldovei, mai ales în Vrancea.

 

Plăvaia este un strugure de mărime mare, formă cilindrică, puțin aripat. Strugurii sunt foarte compacți, la maturitate boabele, presându-se între ele, devin deformate și turtite lateral. Pe partea expusă la soare, boabele sunt verzi-gălbui, slab rumenite, cu numeroase puncte ruginii, cu aciditate 5.5–6 g/litru (în must).

 

Se culeg târziu la începutul lunii octombrie, acumulând aproximativ 180-200 g de zahăr la litrul de must.

 

Culoare boabe galben–verzui.

 

Vinurile obținute sunt seci, ușoare, plăcute, fine.

 

Tărie alcoolică de 10.5–11.8 grade, aciditate medie 5–5.5 g/l.

 

Strugurele este ideal pentru obținerea vinurilor seci, atât vinuri de masă cât și vinuri IG, producerea de vin materie primă pentru spumante și distilate.

 

Soi neutru în aromă, fin, ușor și plăcut („de cursă lungă”).

 

Recomandat a fi băut tânăr.

 

Poate fi servit: cu mâncăruri ușoare, pește, brânzeturi.

 

Sursa: Valentin Sercovschi (vinificator)

 

 

Plavaie

 

Plavaie

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri / gastronomic, a 8-a ediție, Novotel Hotel
10-12 Mai 2025
 
A2
Cheese & Wine Bars & Ghifts
Shop Evenimente private / corporate

_Revibox ambalaje cadouuri_1
Cutii cadouri, depozitare și transport
Materiale pentru industria cadourilor

Abonați-vă la Newsletter