
Cramposie Selectionată - Strugurele autohton cu tradiție din Podgoria Drăgășani
“Când spui Crâmpoşie, spui Drăgăşani. Când spui Drăgăşani, spui Crâmpoşie.”
Este unul din puţinele soiuri dacice care au supravieţuit peste veacuri. Soi autosteril (florile nu pot da rod cu polen propriu) de aceea se planta în sortiment cu soiul românesc Gordan care era un bun polenizator. Aceste doua soiuri, alături de Braghina şi Tămâioasa Românească, formau vechiul sortiment al podgoriei Drăgăşani. Pentru a elimina fenomenul de sterilitate la Crâmpoşie, un grup de cercetatori de la Drăgăşani condus de Dr. Ing. Mircea Mărculescu, după ani de cercetari şi studii au creat soiul de Crâmpoşie Selecţionată (1972) prin hibridare sexuată directă între Crâmpoşie şi Gordan.
Omologarea soiului a avut ca directive de producţie obţinerea vinurilor albe de consum curent iar în timp, acest soi a demonstrat că direcţia de producţie este cu totul alta: obţinerea vinurilor spumante, obţinerea vinurilor de calitate superioară, prin păstrarea aciditaţii ridicată şi acumulării de zaharuri.
Principalele caractere ampelografice: floarea este hermafrodit normal pe tipul 5-6 cu polen abundant şi fertilă. Frunza adultă este mare, 3-5 lobată, glabră pe faţă superioară şi păroasă pe cea inferioară. Petiol lung (13-15 cm) de culoare verde deschis. Strugurele are forma cilindro-conică sau conică, de marime mijlocie spre mare (peste 250g), fără boabe meiate sau mergeluite. Bobul are culoarea albă cu uşoară nuanţă ruginie pe pieliţă, de marime mijlocie, rotund, gust echilibrat, conţinând 2-3 seminţe. Vigoarea butucului este mijlocie spre mare în funcţie de fertilitatea solului, poziţia plantaţiei în cadrul plantei, tehnologia aplicată şi portaltoiul folosit.
În ultimii ani, datorită schimbărilor climatice și verilor aride, maturitatea deplină a soiului are loc în prima parte a lunii septembrie.
Producţia obtinuţă este între 7000 kg/ha - 15000 kg/ha, determinate de factorii pedo-climatici şi direcţiile de producţie. Soiul acumulează între 196-215 g/l zaharuri şi o aciditate totală cuprinsă între 5.5 şi 7 g/l H2SO4.
Vinul de Cramposie Selectionată - Eleganță și prospețime în fiecare picătură
Vinul obținut din strugurii de Cramposie Selectionată este caracterizat printr-o aciditate echilibrată și o prospețime naturală, ideal pentru consumul proaspăt sau pentru maturarea în sticlă. Datorită aromelor sale intense, fructate și caracterului ușor mineral, vinul Cramposie este foarte apreciat atât de cunoscători, cât și de cei care descoperă vinurile albe românești. Acesta se găsește vinificat atât în sec, cât și spumante, demi-dulce sau dulce.
Adaptabilitate și extindere în alte podgorii
Deși originar din Drăgășani, Cramposie Selectionată a demonstrat o adaptabilitate remarcabilă la diverse condiții pedo-climatice. Astfel, în ultimele decenii, acest soi a fost cultivat cu succes și în alte regiuni viticole din România, unde a contribuit la diversificarea sortimentului de vinuri autohtone.
Crame producătoare de vinuri din soiul Crâmpoșie Selecționata
- Crama Avincis
- Crama Bauer
- Crama Stirbey
- Casa de Vinuri Iordache
- Casa de vinuri Isarescu
- Crama Cepari
- Crama Banul Craiovei
- Domeniul Drăgași
- Crama Venetic
Asocieri culinare recomandate
Datorită profilului său aromatic și echilibrat, vinul de Cramposie Selectionată se potrivește perfect cu:
- Carne albă: pui, curcan
- Pește și fructe de mare: păstrăv, creveți, midii
- Paste: carbonara, cu sos alb
- Brânzeturi fine: brie, camembert, gouda
- Bucătărie asiatică: sushi, sashimi, preparate cu soia și ghimbir
Sursa: Nedeluţ Dumitru, Oliver Bauer

