TreiPentruVin.ro - o comunitate a vinului, interactivă și deschisă

 

Aplicația propune pachete special alese, cu vinuri de la SERVE Ceptura, Domeniile Vinarte și Crama Oprișor, dar și conținut educativ și amuzant. Un alt motiv pentru care pasionații (sau amatorii) de vin trebuie să-și downloadeze aplicația îl constituie faptul că aici sunt comunicate și ofertate vinuri în avan-premieră, apar discounturi și evenimente (în HoReCa sau vizite la crame) indisponibile de obicei publicului larg.

 

3PV_banner

 

 

Crâmpoșie Selecționată

Când spui Crâmpoşie, spui Drăgăşani. Când spui Drăgăşani, spui Crâmpoşie.

 

Este unul din puţinele soiuri dacice care au supravieţuit peste veacuri. Soi autosteril (florile nu pot da rod cu polen propriu) de aceea se planta în sortiment cu soiul românesc Gordan care era un bun polenizator. Aceste doua soiuri, alături de Braghina şi Tămâioasa Românească, formau vechiul sortiment al podgoriei Drăgăşani. Pentru a elimina fenomenul de sterilitate la Crâmpoşie, un grup de cercetatori de la Drăgăşani condus de Dr. Ing. Mircea Mărculescu, după ani de cercetari şi studii au creat soiul de Crâmpoşie Selecţionată (1972) prin hibridare sexuată directă între Crâmpoşie şi Gordan.

 

Omologarea soiului a avut ca directive de producţie obţinerea vinurilor albe de consum curent iar în timp, acest soi a demonstrat că direcţia de producţie este cu totul alta: obţinerea vinurilor spumante, obţinerea vinurilor de calitate superioară, prin păstrarea aciditaţii ridicată şi acumulării de zaharuri.

 

Acest lucru a dus la obţinerea de vinuri fructuase şi echilibrate şi prin prospeţimea lor lasă la degustare o placută răcoare în cavitatea bucală.

 

Principalele caractere ampelografice: floarea este hermafrodit normal pe tipul 5-6 cu polen abundant şi fertilă.

 

Frunza adultă este mare, 3-5 lobată, glabră pe faţă superioară şi păroasă pe cea inferioară. Petiol lung (13-15 cm) de culoare verde deschis.

 

Strugurele are forma cilindro-conică sau conică, de marime mijlocie spre mare (peste 250g), fără boabe meiate sau mergeluite.

 

Bobul are culoarea albă cu uşoară nuanţă ruginie pe pieliţă, de marime mijlocie, rotund, gust echilibrat, conţinând 2-3 seminţe.

 

Vigoarea butucului este mijlocie spre mare în funcţie de fertilitatea solului, poziţia plantaţiei în cadrul plantei, tehnologia aplicată şi portaltoiul folosit.

 

Maturitatea deplină a soiului are loc în luna septembrie.

 

Producţia obtinuţă este între 7000 kg/ha – 15000 kg/ha, determinate de factorii pedo-climatici şi direcţiile de producţie. Soiul acumulează între 196-215 g/l zaharuri şi o aciditate totală cuprinsă între 5.5 şi 7 g/l H2SO4.

 

Vinurile de Crâmpoşie Selecţionată pot fi consumate ca aperitiv, în timpul mesei şi după, pentru menţinerea bunei dispoziţii.

 

Sursa: Nedeluţ Dumitru, Oliver Bauer, Crama Știrbey

 

 

Cramposie Selectionata

 

Cramposie Selectionata

 

Cramposie Selectionata

 

PROIECTELE NOASTRE

 

REVINO BUCHAREST WINESHOW
Salon de vinuri, Ediție Specială, Octombrie 2021
 
REVINO CHEESE & WINESHOW
Salon de brânzeturi și vinuri, Ediție Specială

REVINO - TURISM VITICOL ROMANIA
Vizite și degustări de vinuri la crame în România și evenimente private în București

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"