Cheese and wine events

Novac

Soiul de struguri Novac a fost obținut la SCDVV Drăgășani, prin selecţie individuală de către Mărculescu Mircea rezultând din hibridarea sexuată între soiurile Negru vartos și Saperavi, fiind omologat în 1987.

 

Caractere ampelografice. Frunzele adulte au mărime mijlocie cu trei şi cinci lobi, florile sunt hermaphrodite normale de tipul 5, soiul fiind autofertil.

 

Strugurii sunt uniaxiali, de formă conică şi mărime mijlocie (240-260 g),cu boabe inserate des pe ciorchine. Bobul este mijlociu (2.0 – 2.5 g) de formă ovaidată, au culoare neagră-albăstruie, acoperită cu pruină, pulpa are culoare roşie, este zemoasă, nearomată şi gust dulce acrişor plăcut.

 

În condiţiile podgoriei Drăgăşani, dezmuguritul soiului se declansează la nivel mijlociu pe la jumatatea lunii aprilie iar perioada de vegetaţie se extinde pe 180-185 de zile.

 

Butucii au vigoare mare şi fertilitate mijlocie-mare, potenţial de producţie mare de 4.8-6.8 kg pe butuc, respectiv 20-25 t/ha.

 

Strugurii ajung la maturitate în a doua parte a lunii septembrie, cu aproximativ 10 zile după soiul Merlot.

 

La maturitate deplină, strugurii acumulează în medie 208-220 g/l zahăr şi 5.2-6.3 g/l aciditate (H2SO4)

 

Vin cu o culoare roșu-rubinie, corpolent, tanini fini și aciditate bună.

 

Se pretează la învechire în butoaie de stejar și apoi în sticlă.

 

Olfactiv și gustativ: zmeură, vișine, cuişoare, piper negru sau ciocolată neagră.

 

Poate fi servit cu brânzeturi tinere și proaspete, carne roșie.

 

Sursa: Nedeluţ Dumitru, Oliver Bauer

 

 

Novac

 

Novac

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție, Novotel Hotel
10-12 Mai 2025
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter