Cadouri gastronomice Revino

Fetească regală

 

Feteasca regală este unul dintre cele mai cunoscute și căutate soiuri de struguri de vin din România. A fost descoperit după 1920 în Transilvania, lângă Sighişoara și se presupune a fi un hibrid între Feteasca albă și Grasa de Cotnari (sursa Ampelografia). Conform vivc.de, genitorii confirmați de analizele moleculare sunt Feteasca albă și Frâncușa.

 

Sinonime

Dănășană, Galbenă de Ardeal, Kirayleanka, Königstraube

 

Caracteristici strugure

 

Feteasca regală face parte din categoria soiurilor semi-aromate, la fel ca Chardonnay-ul.

Datorită producției sale ridicate (15-20 t/ha), a fost un soi răspândit și foarte apreciat în perioada comunistă, pe când era căutată producția masivă.

Zonele de exploatare a soiului se întind în toată țara.

Butucul de Fetească regală este destul de rezistent la ger, dar sensibil la mucegai.

Florile de Fetească regală sunt hermafrodite, soiul fiind autofertil.

Strugurele conține, în pieliță, o concentrație ridicată de tanini, fapt rar pentru un soi de vin alb. Concentrația de zahăr în strugurii de Fetească Regală poate atinge peste 220 g/l (adică 13%vol alcool), în ani mai călduroși.

Perioada de recoltă se aproprie de cea a Merlot-ului (jumătatea lui septembrie).


Vinuri obținute

 

În general, ajungând în fiecare an la o maturite deplină, din Fetească regală se pot obține vinuri cu corp mediu pentru cele păstrate în inox și vinuri corpolente (full-bodied) pentru cele păstrate la învechire și în butoi, cu arome intense și cu un mare potențial de învechire. Taninurile fine din pielița strugurilor contribuie ca un factor de rezistență învechirii, față de alte soiuri de vin alb. Este un soi din care pot rezulta vinuri spumante de excepție.

 

Gustativ și olfactiv

  • flori precum trandafir, flori de câmp,
  • fructe precum caise uscate sau migdale, mai ales pentru vinul vinificat în barrique.

 

Câteva asocieri culinare

Pentru o Fetească regală tânără:

  • piept de vițel/sau limbă fiert cu cartofi la cuptor și sos cremă cu hrean
  • păstrăv prajit în unt cu cartofii nature și pătrunjel
  • sarmale în frunză de vită cu smântână și mămăligă
  • dorada la grătar cu unt cu salvie și cartofi pai
  • creveți la tigaie cu ulei de măsline, ustroi, rozmarin și ardei iute
  • calcan la cuptor cu sos cremă de crustacee și orez sălbatic

 

Pentru o Fetească regală învechită în lemn (butoi):

  • risotto clasic cu ciuperci porcini
  • pui la cuptor cu legume de sezon și piure de cartofi
  • piept de vițel (sau limba de vițel) fiert cu cartofi la cuptor și sos cremă cu hrean
  • salată de vinete clasică cu paine proaspată facută pe plită
  • ratatouille clasic la cuptor
  • sarmale în frunză de viță cu smântână și mămăligă

 

 

Feteasca Regala

 

 

Feteasca Regala

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter