Crama-Telna-banner-2500x1000px

< INAPOI

INFORMATII UTILE

Reprezentanți ai cramelor din Republica Moldova în vizită la cramele din România și Bulgaria, în cadrul proiectului transfrontalier WINET

 

În perioada 4-11 iulie, mai mulți vinificatori din Republica Moldova au explorat vinării din România și Bulgaria, în cadrul unui program de schimb de bune practici. Inițiativa a fost organizată de Proiectul transfrontalier WINET, finanțat de Uniunea Europeană, care are drept scop dezvoltarea comerțului și a relațiilor de colaborare în cadrul sectorului vinicol din cele 3 țări.

 

O delegație cu reprezentanți din sectorul vitivinicol, însoțiți de membri ai organizațiilor de susținere a afacerilor, a participat la un tur al cramelor din țara vecină, România. Schimbul de bune practici a început în orașul Cernavodă, la crama Rasova. Vinificatorii au vorbit despre similitudini, dar și diferențe în metodele de creștere și prelucrare a strugurilor și de producere a vinurilor.

 

 

Experiența a continuat la Crama Trantu Murfatlar și Crama Hamangia. Gazdele și-au prezentat plantațiile de viță de vie, precum și tehnologiile utilizate la realizarea licorii lui Bachus. Programul a culminat cu o degustare în care, pe lângă aromele similare celor pe care le găsim în vinurile autohtone, specialiștii din Moldova au apreciat caracterul specific oferit de terroirul acestei zone.

 

De asemenea, au fost vizitate și crame din Bulgaria, din orașul Vidin și Stara Zagora. Betterhalf Garage Wines, Alexandra Winery & Vineyards, Edoardo Miroglio wine sunt doar unele dintre companii care și-au deschis larg ușile pentru specialiștii din Moldova. Vinificatorii au avut posibilitatea să discute cu omologii lor noile tendințe din industrie, oportunități și probleme care au apărut în timpul pandemiei și soluțiile pe care le-au identificat. În acest context, au făcut schimb de idei și practici care s-au dovedit a fi utile în ajustarea procesului de producere și comercializare la cerințele existente pe piața mondială.

 

Participanții din Moldova au fost impresionați de modul în care colegii din cele două țări își organizează în cramele lor componenta turistică. Vinificatorii Bulgari și cei Români oferă acestei componente o mare importanță, punând accent nu doar pe calitatea vinului, dar și pe modul în care sunt primiți vizitatorii la crame și experiența pe care o trăiesc. Pentru ei este important ca orice oaspete să plece cu un vin bun, dar și cu o stare de bine, determinată de faptul că a văzut locuri frumoase și a învățat lucruri interesante despre istoria și tradiția acelor locuri. 

 

” A fost o experiență unică, care ne-a lăsat doar cu impresii frumoase. Am fost plăcut surprins să găsesc vinuri moldovenești chiar la unele vinării pe care le-am vizitat. Am degustat vinuri roșii care, deși produse din soiuri de struguri cu care ne mândrim și noi, sunt foarte diferite. Un alt aspect impresionant a fost dăruirea cu care și-au construit unii din ei microvinificația, cu un potențial extraordinar de dezvoltare. Având la bază o altă activitate, au știut să facă din hobby-ul lor ceva foarte frumos și să producă vinuri atât de bune” a declarat Alexandru Fulger, membru al proiectului WINET.

 

Pentru antreprenori, este întotdeauna binevenit să viziteze afaceri similare, atât din țară, cât și din afara acesteia, întrucât le oferă posibilitatea să privească afacerea dintr-o altă perspectivă, să preia unele practici de succes și să le adapteze la cerințele pieței interne. Astfel, nu au întârziat să apară reacțiile pozitive ale participanților. “Am mers în vizită la 6 vinării diferite ca profil. Mi-a plăcut totul, de la crame cu capacitate foarte mare, până la cele cu specific rustic, care și-au păstrat autenticitatea. Nu pot să nu remarc modul în care, la unele vinării, a fost aranjat sistemul de irigație în plantație, foarte ingenios. Pe lângă aceasta, am primit și unele sfaturi cu privire la posibilități de export al mustului, în țări arabe, care merită a fi luate în considerare” menționează Oleg Casian, membru al proiectului WINET.

 

WINET este un proiect transfrontalier din Regiunea Mării Negre, care include trei țări: Moldova, România și Bulgaria. Misiunea proiectului este de a spori comerțul și cooperarea în sectorul vitivinicol.

 

216426501_662041405191594_1894261412822962720_n

 

Alina Iancu

22/07/2021

PROIECTELE NOASTRE

 

B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a 5-a ediție
9-11 aprilie 2022
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
8-9 octombrie 2022

B3 TV
Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter