
Anul viticol 2025 a pus la încercare viile din România, aducând deopotrivă provocări și învățăminte. Înghețuri târzii, secetă prelungită și diferențe climatice marcante au modelat o recoltă contrastantă, dar cu promisiunea unor vinuri bune. Patru enologi din regiunile Dealu Mare, Drăgășani, Lechința și Murfatlar ne împărtășesc cum a fost anul 2025 pentru vie și vin, într-o poveste despre pasiune și puterea de a merge mai departe.
Sabin Băniță, enolog Crama SERVE, Podgoria Dealu Mare
În Dealu Mare, 2025 a început cu un îngheț târziu care a afectat puternic producția. Sabin Băniță descrie situația ca fiind una cu „pierderi semnificative, cu impact variabil de la o zonă la alta, în unele cazuri între 30 și chiar 80% din producția estimată”.
Totuși, el subliniază că anul se remarcă prin calitate: „Din punct de vedere calitativ însă, putem afirma că 2025 este un an excelent, probabil cel mai bun din ultimii trei ani. Strugurii au acumulat zaharuri importante, echilibrate de o aciditate bună, specifică zonei noastre, ceea ce ne oferă perspective foarte promițătoare pentru vinuri de mare caracter și finețe.”
Provocări majore În Dealu Mare. „Înghețul târziu din aprilie a afectat considerabil producția, în special la Ceptura, reducând semnificativ volumul de struguri disponibili. Începând cu luna august, s-a resimțit stresul hidric accentuat, care a condus în multe plantații la un blocaj fiziologic al viței-de-vie. O consecință directă a acestor factori a fost lipsa strugurilor albi pe piață, ceea ce a generat o cerere crescută din partea cramelor, intensificând competiția și ducând la creșterea prețurilor. Multe crame, pentru a-și atinge obiectivele de producție, au fost nevoite să achiziționeze struguri și din alte areale viticole. Pe fondul unui climat cald și secetos, viticultorii au fost obligați să adopte lucrări specifice de adaptare în vie, iar în cramă, procesul de vinificare a fost ajustat permanent în funcție de dinamica recoltei și de cerințele pieței. Toate aceste provocări, deși dificile, au contribuit la o mai mare atenție acordată fiecărei etape, de la vie până la vin, confirmând încă o dată reziliența și capacitatea de adaptare a viticulturii din Dealu Mare”, explică enologul.
Ion Dumitraș, inginer-șef Crama Liliac, Podgoria Lechința
În nordul Transilvaniei, 2025 a adus o recoltă echilibrată, reprezentativă pentru climatul mai rece al Lechinței. „Calitatea strugurilor din acest an este mai reprezentativă pentru zona și arealul în care noi ne aflăm”, spune Ion Dumitraș.
El observă o coacere lentă și diferențiată între soiuri:
„Față de ultimii trei ani avem o diferențiere de coacere între soiurile timpurii și cele tardive, un aspect bine evidențiat în această toamnă. Cantitatea este menținută aproape de media ultimilor trei ani, cu avantaje din perioada verii unde am avut o dezvoltare excelentă și fără pagube naturale. Vom încheia campania și cu pierderi la anumite soiuri din cauza precipitațiilor care influențează Botrytis-ul. Din actuala recoltă de struguri se vor genera vinuri cu niveluri de alcool optime, caracterizate prin prospețime si fructuozitatea specifică climatului mai rece”
Viticultorii s-au confruntat și cu umiditate ridicată și apariția Botrytis-ului: „Principala provocare este climatul umed și rece din perioada de coacere a strugurilor și instalarea putregaiului cenușiu... Marele avantaj a fost lipsa înghețului târziu de primăvară și ploile curate, fără grindină.”
Dumitraș încheie optimist: „Surpriza în viticultură se exprimă cel mai corect și plăcut prin calitatea vinului, așa că mai avem puțin de așteptat.”
Răzvan Macici, enolog Crama Rasova, Podgoria Murfatlar, Dobrogea
Dobrogea a fost din nou marcată de secetă. „Al patrulea an consecutiv de secetă, la care s-a adăugat înghețul târziu din luna aprilie, au redus considerabil volumul recoltei anului 2025,” spune Răzvan Macici.
Chiar și așa, calitatea rămâne ridicată. „Am avut struguri puțini, dar de bună calitate, sănătoși. Vinurile albe și roze sunt proaspete și aromate, cu mult fruct. Îmi plac în particular vinurile din Chardonnay, unde se combină mult fruct și o mineralitate fină, Pinot Gris și Semillon. Merita menționata o Feteasca Albă frumoasă dintr-o vie bătrână precum și o Feteasca Regală aromata și expresivă.”
Macici menționează și vinurile roșii: „Vinurile roșii din strugurii de Fetească Neagră, Shiraz, Pinot Noir și Merlot au culoare bună și taninuri catifelate. Toamna lungă și însorită a permis acumulări mari de zaharuri la strugurii pentru vinurile dulci, de desert.”
O recoltă mică, dar una care promite vinuri pline de caracter, în linia elegantă specifică Dobrogei.
Oliver Bauer, enolog Crama Bauer & Crama Știrbey, Podgoria Drăgășani
În Oltenia, anul 2025 a fost „din nou foarte turbulent, cu o linie extrem de fină între noroc și ghinion”, spune Oliver Bauer. „Unii producători au pierdut mare parte din recoltă din cauza secetei sau a grindinei, în timp ce alții au fost mai norocoși.”
„Per ansamblu, calitatea și cantitatea sunt mai bune decât în 2024. Anul a început promițător, deși în timpul înfloririi viței-de-vie au existat probleme din cauza temperaturilor scăzute și a ploilor. Din păcate, seceta care a urmat a fost chiar mai severă decât cea din 2024, din cauza deficitului uriaș de apă acumulat în sol în ultimii ani.”
Pentru cei care au scăpat de frig și grindină, anul a fost relativ normal până în momentul în care seceta a început să își facă simțită prezența. „Ca și în anii trecuți, a fost foarte dificil să stabilim momentul potrivit pentru recoltare. Din cauza căldurii, aciditatea a început să scadă brusc, în timp ce strugurii nu erau încă pe deplin copți.”
Bauer subliniază importanța experienței: „Cunoașterea plantațiilor și o echipă bună de cules au fost, din nou, esențiale pentru succes.”
Contrastul perfect al anului 2025: albe expresive, roșii de cursă lungă. „Ce m-a uimit cu adevărat este că, în acest an, vinurile noastre albe sunt foarte crocante și ușoare, dar totodată extrem de expresive, nu am mai avut așa ceva în peste 20 de ani. Pe de altă parte, vinurile roșii sunt corpolente, foarte concentrate și cu o aciditate excelentă, de cursă lungă. Va fi nevoie de puțină răbdare până cînd vor putea fi degustate.”
România viticolă între reziliență și promisiune
Recolta 2025 se conturează ca un an al contrastelor, între pierderi severe și calitate bună, între regiunile afectate de îngheț și cele care au beneficiat de o toamnă lungă și blândă, până la finalizarea recoltei.
Într-un an plin de contraste și încercări, cuvintele lui Ion Dumitraș par să rezume perfect spiritul viticulturii românești: calitatea este cea care vorbește la final, iar surpriza se va simți, firesc, în vinurile care vor urma.
Alina Inacu
11/10/2025