Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

INFORMATII UTILE

Noul cod QR cu declarația nutrițională pentru vinuri - modificari legislative

Anul 2024 vine cu modificări legislative și pentru producătorii și importatorii de vinuri UE privind etichetarea vinurilor: codurile QR și ambalaje Rerturnabile RetuRO SGR (Romania).

 

Începând cu 8 decembrie 2023, conform modificării Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentului delegat (UE) 2019/33 al Comisiei, producătorii europeni și importatorii de vinuri din tarile non UE trebuie să includă pe etichetă declarația nutrițională și lista de ingrediente a fiecărui vin. Noua reglementare oferă totuși opțiunea de a limita conținutul etichetei tipărite și a include informațiile suplimentare cerute de legislație sub forma unei etichete digitale, accesibilă consumatorilor prin scanarea unui cod QR afișat pe sticlă.

 

Potrivit RetuRO SGR, vinurile aflate în stocul producătorilor, importatorilor, distribuitorilor sau comercianților în ambalaje care nu au simbolul SGR pe etichetă, vor putea fi vândute până la 30 iunie 2024, dată după care introducerea lor pe piața românească este interzisă.

 

10%

 

Noul cod QR cu Declarația Nutrițională și Lista Ingredientelor trebuie printat pe etichetă în același câmp vizual cu celelalte indicații obligatorii (denumirea categoriei de produse viticole, DOP/IGP, tăria alcoolică dobândită, în volume, numele îmbuteliatorului sau numele producătorului sau al vânzătorului, etc). Valoarea energetică trebuie afișată pe ambalaj sau pe etichetă în același câmp vizual cu celelalte indicații obligatorii, utilizand simbolul „E”, urmat de valoare (ex: E 370 kJ / 87 Kcal).

 

Valorile din declarația nutrițională sunt valori medii, care se bazează pe:

a) analiza produsului alimentar efectuată de producător;

b) valorile medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate

c) date general stabilite și acceptate.

 

În cazul în care lista integrală a ingredientelor este furnizată prin mijloace electronice, substanțele care provoacă alergii sau intoleranțe trebuie prezentate pe ambalaj sau pe etichetă, dar nu neapărat în același câmp vizual cu alte informații obligatorii. Denumirea substanței sau a produsului alergen trebuie pusă în evidență printr-un set de caracteristici grafice care o diferențiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond.

 

Lista ingredientelor

Lista ingredientelor trebuie să se afiseze prin denumirea categoriei lor funcționale, urmată de denumirea specifică sau, dacă este cazul, de numărul E - exemplu: Materie prima: Struguri proaspeti.

 

În ceea ce privește prezentarea listei:

  • Lista ingredientelor este precedată de un titlu care conține cuvântul „ingrediente”.
  • Pe listă sunt afișate ingredientele în ordinea descrescătoare a greutății, astfel cum a fost înregistrată în momentul utilizării lor la fabricarea produsului alimentar. Ingredientele care reprezintă mai puțin de 2 % din produsul finit pot fi enumerate într-o ordine diferită după restul ingredientelor.

 

„E bine să se știe că scanând eticheta, consumatorii nu se expun la comunicări comerciale”, spune Dana Sofia, fondatoarea e-labels.ro, o platformă digitală românească de furnizare coduri QR pentru vinuri. „Uniunea Europeană nu permite prezentarea informațiilor privind Ingredientele si Declaratia Nutritionala în același loc cu oferta comercială unui producător sau importator. De aceea, codurile QR duc pe site-ul unor companii independente, specializate în etichetare digitală, care nu stochează și nu transmit mai departe informații despre consumatorul individual.”

 

Ce vinuri trebuie să prezinte declarația nutrițională și lista ingredientelor - vinul în cisternă/butoiașe/butoaie/bag in box sau doar vinul îmbuteliat la sticlă

 

Informații obligatorii referitoare la vinuri înseamnă indicațiile care trebuie furnizate consumatorului final; acest lucru se aplică indiferent de recipientul în care este comercializat vinul.

 

Codul QR poate fi lipit pe etichetaă sub forma de autocolant

 

Codul QR nu poate fi lipit pe etichetă sub forma de autocolant. Etichetele trebuie să nu poată fi îndepărtate cu ușurință, întrucât ar afecta disponibilitatea informațiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare și dreptul consumatorului de a avea acces la ele.

 

Informațiile privind Declarația Nutrițională integrală și Lista Ingredientelor nu se afișează împreună cu alte informații destinate vânzării sau comercializării și nu colectează sau monitorizează datele utilizatorului. Prezentarea acestor informații obligatorii ca parte a site-ului producatorului/importatorului de vinuri nu respecta condițiile stabilite de noul regulament UE.

 

Model cod QR

 

scan-me_1

Ce se intamplă cu vinurile imbuteliate inainte de 8 decembrie 2023

 

“Vinurile care au fost produse și etichetate inainte de 8 decembrie 2023 pot continua să fie introduse pe piața până la epuizarea stocurilor. Dar, tinând cont de noile modificari legislative privind ambalajele SGR, stocurile de vinuri care au eticheta/ambalaje non SGR, vor putea fi vândute până la 30 iunie 2024, dată după care introducerea lor pe piața românească este interzisă. Din punct de vedere financiar, recomand producătorilor si importatorilor de vinuri să insereze cât mai repede pe eticheta noile coduri QR si SGR, până în data de 30 iunie 2024, pentru vinurile introduse pe piață din România”, spune Dana Sofia.

 

www.e-labels.ro este o platformă digitală ce oferă soluții de etichetare a vinurilor și produselor agroalimentare, concepută în România în 2023 pentru a corespunde noilor standarde impuse de Uniunea Europeană si legislația românească. Platforma are la bază solutii si tehnologii moderne, dar și experiența de peste 20 de ani a echipei E-labels în producția și marketingul vitivinicol. 

 

Contact

contact@e-labels.ro

www.e-labels.ro

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter