• Degustare de branzeturi si vinuri
  • ReVino Bucharest Wine Fair 2020
  • Turism viticol in Romania

VINUL SI MANCAREA

 

Asociatul vinului cu mancarea

Sa asociezi un vin cu un preparat culinar nu e atat de complicat pe cat suna. In primul rand, asociearea vinului cu mancarea este in totalitate o experienta personalizata de tine si de papilele tale gustative, spune Eddie Osterland, Master Sommelier.

Ales corect, un vin se comporta mai de graba ca un condiment decat ca o bautura. Ca sarea si piperul, sau ca un strop de lamaie pe peste, vinul amplifica aromele mancarii. Cand se combina mancarea si vinul, telul este de a crea o sinergie. Sinergia, prin definitie, inseamna asocierea mai multor agenti pentru a indeplinirea aceleiasi functii, in cazul de fata, este excitarea papilelor gustative in mai multe directii pentru a obtine maximul de savoare din preparatele culinare, un fel de al treilea rezultat. Ati luat vreodata carne si cartofi in aceiasi imbucatura in furculita? Este exact acelasi lucru. Pentru a experimenta corect sinergia, trebuie sa gusti mancarea si vinul in acelasi timp. In acest mod, ai parte de o experienta gustativa mult mai complexa, care poate fi exprimata matematic prin formula: 1+1=3.

 

Cateva reguli de baza in asocierea vinului cu mancarea de la un Master Sommelier:

  1. Cu preparate simple, asociati vinuri simple. Pastrati lucrurile in perspectiva. Nici vinul, nici mancarea nu ar trebui sa fie in competitie unul cu celalalt, cuvantul cheie este echilibru.
  2. Totusi, polii opusi se atrag. Incercati arome care sunt in contrast, de exemplu: dulce vs sarat. Un vin de desert cu o branza veche. Sau un Riesling cu somon afumat etc.
    1. Vinurile rosii merg cu carnea la gratar, regula de baza. Insa nu orice vinuri rosii. De asemenea, cu cat mai simplu va fi preparata carnea, cu atat mai bine va iesi in evidenta vinul. Insa, un simplu sos poate schimba asocierea de la soi la soi. De exemplu, un gratar de vita cu un sos de piper verde va merge excelent cu un Syrah, insa schimba acel sos cu unul de rosii cu busuioc si vei observa ca cel mai bine va merge cu un Cabernet Sauvignon. Este adevarat, insa, ca nu trebuie generalizat. Fiecare vin ale personalitatea lui, la fel cum fiecare preparat are farmecul sau.
  3. Cu vinurile de desert sa aveti grija. Mereu sa va asigurati ca desertul cu care este asociat este mai putin dulce decat vinul. Cele mai mule deserturi tinda sa omoare vinul dulce pentru ca au prea mult zahar.

 

Insa, acestea sunt doar sugestii de baza. Pentru ca vinul a evoluat in complexitate la fel cum au facut-o si preparatele culinare, va recomandam, simplu, sa asociati ce va place cu ce va place.



Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?