Cheese and wine events

< INAPOI

EVENIMENTE

Soiurile românești ne reprezintă la export

 

Un eveniment recent organizat de echipa CrameRomania.ro și ReVino.ro, la restaurantul The Artist din București a pus la aceeași masă viticultori, jurnaliști și consumatori de vinuri romanesti. Alături de invitații noștri, am discutat posibile scenarii de promovare a vinului românesc și a turismului viticol la noi, iar concluzia a fost aceeași: trebuie să acordăm mai multă atenție soiurilor românești, pentru că ele ne reprezintă cel mai bine la export.

 

Feteasca Neagra

 

Soiurile autohtone în viziunea profesioniștilor

 

“Cred că succesul nostru, atât pe piața internă, cât și pentru export, este strâns legat de prezența soiurilor românești din portofoliu. Feteasca Neagră este soiul meu de sfulet căruia i-am dedicat 20 de ani din cariera mea. Încă este o provocare pentru mine, dar este și soiul care m-a răsplătit cel mai mult”, spune Aurelia Vișinescu, enolog și asociat la Domeniile Săhăteni.

 

 

 

Ce m-a impresionat aici de la început au fost diversitatea și bogăția soiurilor. Feteasca Neagră este un soi cu un potențial enorm de mare, dacă îl lăsăm să se exprime cum vrea. Reputația contează foarte mult în acest domeniu, de aceea sunt ferm convins că dacă reușim să le oferim clienților noștri o calitate coerentă, peste zece ani lucrurile vor sta altfel”, spune Oliver Bauer, enologul cramelor Știrbey și Bauer.

 

 

 

“Și din punctul meu de vedere, România are un potențial extraordniar și nu cred că există vreo posibilitate ca promovarea vinurilor românești să se facă fără prezența soiurilor locale”, spune Dan Balaban, proprietar al cramei DAVINO.

 

 

 

Soiul de strugure cu cel mai mare potențial

 

Feteasca Neagră este soiul de strugure din zona României cu cel mai mare potențial calitativ, iar proprietarii de crame și enologii îi recunosc calitățile și i le valorifică la standarde care pot concura oricând cu orice soi clasic. I se mai spune Poama Fetei Neagră, Păsărească Neagră sau Coada Rândunicii și este cultivat de sute de ani pe suprafețe însemnate din sudul Moldovei și din estul Munteniei. În prezent, îl găsim pe toată suprafața țării și chiar și în afara ei.

 

Din dorința de a promova acest soi și de a-l aduce mai mult în atenția consumatorilor, echipa CrameRomania.ro și ReVino.ro a lansat harta Feteasca Neagră care cuprinde o imagine de ansamblu a felului în care este repartizat acest soi în podgoriile de la noi din țară, dar și informații despre caracteristicile generale ale strugurelui, despre vinurile obținute și asocieri culinare.

 

Concluzii

 

  • Diversitatea soiurilor autohtone de struguri reprezintă o provocare pentru orice enolog din lume.
  • Feteasca Neagră este soiul autohton cu cel mai mare potențial, dacă îl lăsăm să se exprime exact cum vrea.
  • Viticultorii trebuie să le ofere consumatorilor o calitate coerentă și continuă pentru a-i educa și pentru a le forma gusturile.
  • Vinurile produse la noi ar trebui să conțină cel puțin un soi autohton.
  • Vinurile produse în România pot concura oricând cu cele din străinătate.
  • România are toate șansele să își recâștige reputația mondială prin calitatea vinurilor produse în ultimii ani.
  • Cramele trebuie să fie unite și să transmită un mesaj comun.

 

22/01/2017

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție, Novotel Hotel
10-12 Mai 2025
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter