Crama-Telna-banner-2500x1000px

< INAPOI

EVENIMENTE

În sfârșit, fetească


Deși în orice pagină de internet citești numai cuvinte de laudă despre acest vechi soi romanesc, în călătoriile mele pe la crame am auzit destui specialisti bombanind pe marginea ei. Principalul lucru care îi este reproșat feteștii albe este profilul aromatic discret, atât de discret incât mulți producători au simțit nevoia să ii sporească aroma printr-un mic adaos de 5-10% de muscat ottonel sau sauvignon blanc. Având în vedere moda actuală a vinurilor foarte aromate, menite să ne seducă din prima, poate nici nu e de mirare…

 

De curând, am avut ocazia sa descopăr o fetească albă bine făcută, poate unul dintre cele mai reușite vinuri din acest soi pe care le-am băut până acum: Fetească albă 2013, S.E.R.V.E.Feteasca Alba S.E.R.V.E.

 

Vinul este parfumat, cu note delicate de flori albe și tonuri mai intense de petale de trandafir alb. Gustativ, vinul este echilibrat, cu structură, amplitudine și cu un final lung dominat de arome de piersici albe și citrice. Viile din care e facut acest vin au fost plantate in 1967, au deci 47 de ani, iar 20% din vin a fost fementat în butoi de stejar folosit. De aici provine, probabil, extraordinara structură gustativă a acestui vin.

 

Am considerat că acest vin merge foarte bine cu preparate onctuoase și mai corpolente, și în așteptarea felului meu favorit – salata de vinete – l-am asociat cu salată de sfeclă nouă și sparanghel.

 

Dar, aștept cu nerabdare vinetele și vacanța…PROIECTELE NOASTRE

 

B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a 5-a ediție
9-11 aprilie 2022
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
8-9 octombrie 2022

B3 TV
Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter