Cheese and wine events

< INAPOI

CRAME / TOHANI ROMANIA

TOHANI ROMANIA

Numele companiei: DOMENIILE VITICOLE TOHANI SRL

 

Adresă cramă/sediu: Sat Tohani, Comuna Gura Vadului, Jud. Prahova

 

Anul înființării: atestare documentară din anul 1773, istoria modernă a Tohani România începe cu privatizarea care a avut loc în anul 2000

 

Poziționare: Muntenia

 

DOC: Dealu Mare

 

Numar de hectare: 500 Ha din care 365 Ha pe rod

 

Litri de vin îmbuteliați anual: ~3.000.000 L

 

Proprietar: Virgil Mândru

 

Vinificatori: Albertus van der Merwe, Dr. Marin Ion, Daniel Dorneanu

 

Branduri de vin: Principele Radu, Cuvee Nicolae, Cuvee Dolette, Maestro, Moşia de la Tohani - Special Reserve, Arum, Flori de Gheață, Wine Chocolate, Siel, Princiar, Moşia de la Tohani, Domenii

 

Soiuri de struguri: Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Pinot Gris, Chardonnay, Busuioacă, Muscat Ottonel

 

Scurtă descriere a cramei:

Documentele atestă existenţa podgoriei datând din anul 1773.

 

Tohani România, a fost dintotdeauna un loc important în istoria ţării. Ȋn anul 1930 Principele Nicolae al României, fratele regelui Carol al II lea, devine propietar al acestui vast domeniu. Pe aceste meleaguri o întâlneşte şi se îndrăgosteşte din prima clipă de Ioana Dumitrescu Doletti, fiică de moşier din Tohani. Cei doi trăiesc cu intensitate o poveste de dragoste împotriva tuturor prejudecăţilor vremii. Cu toate restricţiile impuse de rang, Principele Nicolae şi Ioana Doletti s-au căsătorit în secret pe 28 octombrie 1931, la Biserica şi primăria din Tohani. Principele şi-a pierdut drepturile regale, dar Ioana Doletti şi moşia de la Tohani au rămas pasiunea lui până în ultima clipă.

 

Ȋn anul 1948, Tohani România devine proprietate de stat şi se construieşte crama, păstrată până în ziua de astăzi ca loc de vizită şi muzeu. Aici se află conservată singura vinotecă din zonă, ce adăposteşte peste 100.000 de sticle de vinuri de colecţie.

 

Ȋn anul 2000 compania este privatizată şi cunoaşte un amplu process de modernizare. Construcţia unei noi fabrici cu tehnologie de ultimă oră, o nouă infrastructură, a fost replantată viţă de vie pe suprafeţe importante. Se alătură echipei Tohani oenologul din Africa de Sud, Albertus Va Der Merwe, aducând la Tohani modernitatea în procesul de vinificare ce se completează perfect cu metodele tradiţionale de vinificare ale maestrului oenolog Ion Marin.

 

În anul 2012, Tohani România devine furnizor al Casei Regale a României, o recunoaștere a calității și valorilor ce au stat la baza evoluției companiei spre statutul de creator de vinuri.

 

Din punct de vedere al terroir-ului Podgoria Tohani are o suprafaţă cultivată de 500 ha dintre care doar 366 ha sunt pe rod şi este amplasată pe paralela de 45 de grade, asemenea celebrei Podgorii Bordeaux. Este amplasată în regiunea vitivinicolă Dealu Mare, întizându-se pe 7 dealuri cu orientare sud-est, astfel strugurii se bucură de soare cu 14 zile în plus pe an faţă de alte zone viticole ale ţării.

 

În vara anului 2018 Tohani România inițiază proiectul VALAHORUM, la care au aderat cramele Apogeum și Mierla Albă, ambele din Dealu Mare, și Mennini din regiunea Drăgăsani. Proiectul, care rămâne unul deschis, și-a propus să ofere publicului vinuri reper ale României. Din portofoliul VALAHORUM fac parte mai multe colecții, una care poartă chiar numele proiectului (alcătuită numai din soiuri), precum și Apogeum – Fetească Neagră, Mierla Albă – un cupaj roșu, Paolo Mennini – Negru de Drăgășani.


Contact

 

E-mail: office@domeniiletohani.com; office@valahorum.com

 

Website: https://www.tohaniromania.com/

 

Coordonate GPS: 45.0460106, 26.4300967

 

TOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIATOHANI ROMANIA

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție, Novotel Hotel
10-12 Mai 2025
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter