< INAPOI

CRAME / CASA DE VINURI ZAIG

CASA DE VINURI ZAIG

Numele companiei: Vinifera Eco Zem SRL

 

Adresă cramă: Loc. Teaca, nr. 93, Jud. Bistrița-Năsăud

 

Adresă sediu: Str. Fântanele, nr. 59, Cluj-Napoca, Jud. Cluj

 

Anul înființării: 2013

 

Poziționare: Transilvania

 

DOC: Lechința - Teaca

 

Numar de hectare: 13 Ha

 

Litri de vin îmbuteliați anual: 10.000 L

 

Proprietar: Zaig Eckehardt

 

Vinificator: Zaig Eckehardt

 

Branduri de vin: EWA, ZAIG, Eckehardt

 

Soiuri de struguri: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer, Fetească Neagră, Pinot Noir, Fetească Albă, Fetească Regală

 

Scurtă descriere a cramei:

Ţinutul celor şapte cetăţi, SIEBENBURGER, ţinutul saşilor, în zona celei mai nordice dintre ele, Bistriţa, se dezvoltă o mică podgorie cu vinuri alese. Venirea saşilor în jurul anilor 1260, atestată documentar încă din 1430, cărturarul german Johannes Troster declară în cartea “Das Altund neu Teutsche Dacia”, Nurenberg, 1666, că vinurile din Teaca (Tekendorf) sunt cele mai bune vinuri albe pe care le-a degustat vreodată.

 

În epoca modernă, la începutul anilor ’60, viticultura şi vinificaţia modernă au fost introduse în centrul viticol Teaca sub coordonarea unui inginer de prin părţile Drăgăşanilor. După 1990 viticultura din zonă intră într-un declin accentuat. Recent, unul dintre ultimii saşi din regiune, Zaig Eckehardt, încearcă să readucă tradiţiile săseşti de acum câteva secole, cu tehnologie modernă şi un amalgam de idei vechi şi noi, împletind tehnica cu arta, încercând să păstreze amprenta locului şi a oamenilor.”

 

Casa de vinuri Zaig se află în localitatea Teaca. Avem 13 hectare de viță de vie nobilă, plantată în 2013. Este o cramă de familie cu o capacitate de producție de până la 700 HL de vin. Metoda folosită la obținerea vinului este cea clasică modernă. La fermentație folosim doar vase din inox la care avem controlul termic, iar pentru maturare/învechire folosim butoaie din stejar. Crama dispune de o hală amenajată unde păstrăm rezervoarele din inox pentru fermentarea mustului proaspăt și o sală pentru păstrarea vinului. Vrem să păstrăm și viile vechi care, chiar dacă nu sunt cele mai profitabile pentru că necesită muncă destul de meticuloasă, le păstrăm pentru a ține o punte de legătură între generații – cea veche și generația nouă. Din soiurile vechi am păstrat Feteasca Albă, Neuburger și Traminer.

 

Date de contact:

 

Zaig Eckehardt

 

Telefon: +40 727 225 330

 

E-mail: eckezaig@gmail.com, viniferaecozem@gmail.com

 

Website: www.zaig.ro

 

Coordonate GPS: 46.92, 24.52

 

PROIECTELE NOASTRE

 

B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
21-23 Octombrie 2023

B3 TV
Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter