Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

INFORMATII UTILE

Domeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din România

 

Podgoria Dealu-Mare, cea mai compactă zona viticolă din țară, se mândrește cu crame renumite pentru producția de vinuri de calitate și, totodată, cu prima plantație de viță de vie BIO din România.

 

Crama Domeniile Viticole Franco-Române a fost înființată în anul 2000,  în localitatea Săhăteni, jud. Buzău, pe 45 de hectare de teren, de către Denis Thomas, un viticultor și producător de vin din Burgundia. În 2003, francezul punea bazele primei culturi viticole BIO din România și trei ani mai târziu, în 2006, obținea primul vin certificat ECOCERT din țara noastră. De menționat că doar materia primă este BIO, vinul fiind obținut după metode clasice. Până în 2017, enologul cramei a fost Daniel Dorneanu, care a lucrat alături de un consultant francez din Burgundia.

 

Din 2019, vechea cramă Domeniile Viticole Franco-Române (DVFR) a fost preluată de către trei investitori români, numele său a devenit Domeniile Franco-Române (DFR). La cele 45 de hectare preluate de la Denis Thomas, familia Olariu a adăugat încă 40 de hectare cu viţă-de-vie (o plantaţie cunoscută în zona Gura Vadului sub numele „Domeniile Persu-Eminescu”).

 

„Povestea este destul de veche și pleacă de la familia mea. Străbunicii mei, familia Persu-Eminescu, au avut o cramă în Dealu Mare. Stră-străbunicul meu a făcut prima plantație la 1890, iar străbunicul meu, Alexandru Persu, inginer agronom și primar al comunei Tohani, avea o moșie, în Dealu Mare, care se întindea pe raza satelor Perșunari, Valea Scheilor și Gura Vadului. El s-a căsătorit cu Ecaterina Eminescu, fata lui Matei Eminescu, fratele poetului. Iar străbunica mea a primit la nuntă ca și dotă 50 de hectare de vie. Odată cu naționalizarea le-au fost confiscate terenurile. Iar în anii 2000, bunicul meu s-a ocupat să ne aducă moștenirea înapoi”, povestește Mihnea Ioan Olariu, coproprietar al cramei.

 

Mihnea Olariu

 

Așa se face că părinții săi, Marina și Nicolae Olariu, ambii profesori universitari și fără nicio pregătire în domeniul agriculturii, s-au „trezit” cu câteva zeci de hectare de vie și niște pășuni de gestionat. Au urmat campanii de replantare și întreținere a viei, de care aceștia s-au ocupat prin societatea Domeniile Persu-Eminescu. Societatea vindea strugurii în fiecare an cramelor importante din Dealu Mare. „În această perioadă, am încercat, atât eu, cât și fratele meu, să-i susținem pe părinți și am fost fascinați de universul viticulturii. După 15 ani de muncă cu întreținerea plantației pe 40 de hectare, părinții noștri ne-au sugerat să preluăm administrarea viei. O parte din producția anului 2018 a fost vândută către Domeniile Franco-Române și acela a fost momentul în care l-am cunoscut pe francezul Denis Thomas și am aflat de dorința sa de a vinde crama pe care o deținea, pentru a petrece mai mult timp cu familia. Ni s-a părut o idee interesantă, mai ales că noi am început cu energia regenarabilă și cele două afaceri se completează reciproc. Mai mult, exista deja o structură a businessului, o echipă, o facilitate de procesare a strugurilor, utilaje. “, coproprietar al cramei, Mihnea Ioan Olariu.

 

În prezent, la Domeniile Franco-Române se cultivă viță de vie pe 85-hectare, din care 51 de hectare sunt certificate ECOCERT.

 

Certificarea în viticultura BIO

 

În viticultura BIO, spre deosebire de cea convențională, nu sunt acceptate produsele chimice de sinteză, ci doar produse naturale, non-OMG. Certificarea viței-de-vie durează 4 ani, timp in care se parcurge etapa de conversie și exista un sistem de control care verifică practicile și inputurile folosite, asigurând conformitatea calității strugurilor. Întrucât ECOCERT impune proceduri stricte şi în procesul de vinificaţie, la DFR există propriul laborator de analize pentru fiecare etapă de producţie. De asemenea, în cramă sunt respectate procedurile de vinificație și igienizare conform regulamentelor europene din agricultura ecologică, sunt folosite practici oenologice și produse autorizate asigurând trasabilitatea produsului în procesul de certificare.

 

Vinurile cramei, game și soiuri

 

Vinurile obţinute începând cu recolta 2019, împreună cu enologul consultant Liviu Grigorică și enologul rezident al cramei Valentin Rotaru, sunt exclusiv “monocepage”, încadrate în gama DFR: Chardonnay BIO, Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească, Merlot Roze, Merlot şi Fetească Neagră BIO.

 

Vinul produs până în 2018 se regăseşte în gama „Vigneron – créé par Denis Thomas”: Chardonnay, Pinot Noir şi Fetească Neagră – vinuri exclusiv BIO. Pe lângă această gamă mai avem disponibilă la vânzare si o colecție limintată de vinuri din gama Terra Pretioasa din soiurile Chardonnay, Pinot Noir și Fetească Neagră.

 

Gama Vigneron continuă și după 2019 sub numele “Vigneron- Héritage Denis Thomas”- creată ca un omagiu adus fondatorului Domeniilor Franco-Române, Denis Thomas, exprimă pasiunea şi măiestria enologică a antreprenorului francez. Vinurile sunt realizate în spiritul tradiţiei burgunde şi sunt dedicate cunoscătorilor şi pasionaţilor. Descoperiţi soiurile clasice din Burgundia (Pinot Noir, Chardonnay), dar şi Sauvignon Blanc sau Fetească Neagră de Dealu Mare. Toate vinurile provin din struguri cultivaţi în regim ecologic.

 

Portofoliul cramei a fost completat cu gama entry-level: Rendez-Vous- vinuri tinere, de consum curent, cu o paletă aromatică atractivă şi un foarte bun raport preţ-calitate.

 

În anul 2022 a fost lansată și gama de vinuri premium, ARROGANCE, special creată pentru HoReCa cu vinuri tinere, maturate în inox, care impresionează prin stilul modern de vinificaţie şi prin designul sticlei.

 

Vinuri DFR (1)

 

Vinurile BIO în restaurante

 

Vinurile BIO sunt căutate din ce în ce mai mult si reprezintă o nouă tendință în preferințele consumatorilor români. Din acest motiv, tot mai multe restaurante adaugă în meniul de vinuri și o pagină dedicată vinurilor BIO. Cu toate acestea, piață locală de vin BIO este încă într-un stadiu incipient.

 

Pe plan local, vinurile DFR sunt comercializate în locații HoReCa, magazine specializate și în Auchan (private label - gama Chateau Pietro).

 

Pe plan internațional, Domeniile Franco-Române exportă în prezent către piețele din Suedia, Norvegia, Germania, Anglia, Franta, SUA, Canada și Australia.

 

Un studiu realizat de către organizatorii Millésime Bio, cel mai mare târg de vinuri ecologice din lume dezvăluie două tendințe importante în industria vinurilor BIO: deși consumul general de vin a scăzut, în 2021, comparativ cu anul 2015, consumul de vinuri BIO a crescut. Mai mult, consumatorii intervievați au mărturisit că deși cutuma lor este aceea de a cumpăra vinuri la un preț de 11 euro sticlă, sunt dispuși să plătească cu 2 euro în plus pe sticlă, dacă vinul este BIO. - Studiul a fost realizat în Franța, Germania și Anglia.

 

„Plecând de la energie şi ajungând la problemele legate de încălzirea globală, trendul la nivel internaţional este către produse mai sănătoase şi sustenabile. În viitor, producătorii vor încerca, în număr cât mai mare, să facă produse bio şi, în paralel, să diminueze impactul pe care îl au asupra mediului“, a conchis Mihnea Olariu.

Domeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din RomâniaDomeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din RomâniaDomeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din RomâniaDomeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din RomâniaDomeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din RomâniaDomeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din RomâniaDomeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din RomâniaDomeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din RomâniaDomeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din RomâniaDomeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din RomâniaDomeniile Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din România

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter