• REVINO - Targ de vinuri Bucuresti 2018

INFORMATII UTILE


Vinul spumant și servirea acestuia

O sticlă de vin efervescent poate însemna sărbatoare, dar e și o armă periculoasă. Temperatura de servire: 7-10 grade Dulceața: Cantitatea de zahăr (dozajul) adaugată după a doua fermentare și învechire variază și determină nivelul de dulceață al vinului spumant. Clasificările sunt următoarele: • [...]

Detalii...

Clasificarea vinurilor

        Vinuri de consum curent: ▪ Vin de masă - alcool 8.5 -9.5%; ▪ Vin de masă superior - alcool > 9.5%;     Vinuri de calitate: ▪ VS - vinuri de calitate superioară sau IG - indicatie geografică - alcool > 10%; ▪ DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - [...]

Detalii...

Tirbusonul – utilitate si arta de mare valoare

  Cea mai mare colecţie de tirbuşoane din lume se află la București   Corkscrew Private Collection, cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, a fost inaugurată la București în 2015 și omologată în același an de către Guinness Book of Records. În acest moment expoziție cuprinde peste 25.000 [...]

Detalii...

Sticla de vin şi identitatea regională

Aşa conservatoare şi plină de chichiţe cum poate părea lumea vinului, ea este pentru mine o dovadă vie a evoluţiei aş putea spune instinctuale a pieţei, a cererii şi a ofertei, dacă vreţi a “infamului marketing”. E destul de interesant de văzut cum odată cu descoperirea sticlei, lumea vinului a ştiut să-şi [...]

Detalii...

Negru de Dragasani, the new black

  În decursul acestui an, am participat la mai multe degustări care au avut în centrul atenției Negru de Drăgășani, semn că acest soi de sturgure începe să fie privit cu interes de vinificatorii din România. Poate vă va surprinde să aflați că acest soi românesc este un [...]

Detalii...

Viticultura în România

  Viticultura dispune de areale bine delimitate, iar în cadrul acestora, de areale în interiorul cărora se pot produce vinuri cu drept de origine controlată. Unitățile de habitat viticol din România sunt:   Regiunea viticolă este un habitat de mare întindere care, de regulă, coincide cu [...]

Detalii...

Cuvinte utile pentru degustătorii de vin

  Zahăr rezidual: cantitatea de zahăr ramasă în vin după încheierea procesului de fermentare.   Volatil: ceva care se transformă rapid în vapori mirositori. Toate vinurile sunt, într-o oarecare masură, volatile. Ele sunt volatile dacă sunt calde și au fost făcute din soiuri foarte aromate. Se [...]

Detalii...

Vinul pentru desert - Vinul de paie

  Strugurii sunt culeşi toamna târziu, în luna octombrie sau chiar mai târziu, apoi sunt păstraţi în spaţii aerisite. Ciorchinii sunt aşezaţi în rafturi, pe rogojine (pentru a nu prinde mucegai), pentru uscare, reducerea sau eliminarea apei (deshidratare) prezentă în boabe. Concentraţia [...]

Detalii...

Asocierea vinului cu mâncarea

Să asociez un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat pe cât sună. În primul rând, asociearea vinului cu mâncarea este în totalitate o experientă personalizată de tine și de papilele tale gustative, spune Eddie Osterland, Master Sommelier. Ales corect, un vin se comportă mai de [...]

Detalii...

Bloguri de vin

                     - Cazan cu Vin - De prin casa - From Grapes to Wine - Lucruri Bune - Oenolog - Paharnicul - Printre Vinuri - Provin - Punctul pe [...]

Detalii...

Reguli de bază pentru degustarea vinului

  - pentru a examina culoarea aveți nevoie de o suprafață albă; - la degustări formale, veți fi nepopulari dacă fumați, v-ați parfumat sau aveți un miros puternic; - indiferent de ocazie, vă va fi mult mai ușor să degustați fară a fi deranjați de alte mirosuri, deși, s-ar putea că, la anumite evenimente sociale, [...]

Detalii...

Temperatura corectă de servire a vinului

Potrivit convenției, vinurile albe și rose se servesc reci, iar cele roșii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constatați că această e doar o convenție – daca nu o respectați cu strictețe, s-ar putea să vă măriți plăcerea.   Vinurile albe și rose seci trebuie [...]

Detalii...

Butoiul de stejar

Numărul de întrebuințări ale unui butoi de stejar afectează gustul final al vinului. Cu cât e mai nou, cu atât împrumută vinului mai multă aromă și tanin. Podgoriile mai puțin celebre din Bordeaux utilizează butoaie folosite de la marile Chateau-uri și, de aceea, efectul baricării se simte mult mai [...]

Detalii...

Taninul

Vinurile nu conțin tanin ca să fie bune acum, ci în speranța că el le va da un gust bun în viitor. Așa cum vinurile albe destinate învechirii au nevoie de aciditate când sunt tinere, taninul actionează ca un conservant ce mărește viața activă a marilor vinuri roșii.  Vinul este capabil să [...]

Detalii...

Aromele vinului

Aromele [...]

Detalii...

Dimensiunile sticlelor de vin

  Split – 0.187 L   Half – 0.375 L   Standard – 0.75 L   Magnum – 1.5 L   Marie – Jeanne – 2.25 L   Double Magnum – 3.0 L   Jeroboam – 5.0 L   Imperial – 6.0 L   Salmanazar – 9.0 L   Balthazar – 12.0 [...]

Detalii...

Turism viticol - harti