Cadouri gastronomice Revino

< INAPOI

OAMENI

Interviu Mihai Baniţă, vinificator LacertA Winery

 

13649611014_14a6b9463e_k

 

 

Despre Mihai, de la oamenii din industrie, am auzit poveşti şi legende aproape la fel de populare precum cea cu transformatul apei în vin. Este prezent de 19 ani în industria vinului, primii opt ani fiind la Institutul de la Valea Călugărească, unde a şi fost numit „copilul geniu al vinificarii”. Însa partea interesantă este cum a ajuns să lucreze în acest domeniu.

 

Care a fost primul tău contact cu vinul până să începi colaborarea cu Valea Călugareasca?

 

Faceam vin acasă după sistemul vechi, ca toata lumea. Evident, acum nu pot să mă laud cu acel vin.

 

Pe scurt, cum ai ajuns a fi vinificatorul uneia dintre cele mai bine cotate crame din România?

 

În 1994 m-am angajat inginer mecanic la Valea Călugărească. La un moment dat, au rămas fără sef de microvinificaţie în institut şi m-au propus pe mine. Haios, întai am început să vinific, apoi am citit despre asta. Afirm cu mândrie că sunt venit din practica, nu din teorie.

 

N.a. Povestea despre care vă spuneam la început: cei de la Institut l-au lasat pe Mihai în centrul de vinificaţie, iar el a început să se joace cu fermentaţia. Când s-au întors, nu şi-au recunoscut vinurile şi toată lumea se întreba cine le-a transformat şi cum a putut să o facă atât de bine. Toate degetele arătau către Mihai Baniţă, tânărul talent al vinului.

 

Cum ai putut sa înveţi tehnicile de vinificare atât de rapid, fără nicio pregătire prealabilă?

 

Probabil, în cazul carierei mele, a lucrat mai mult geneticul decât stiinţa. Începând de la bunicul meu care era un autodidact în acest domeniu, recunostea soiul de strugure după coardă, până la tata care m-a facut sa iubesc pamantul. Provin dintr-o familie de agricultori pasionaţi, lor li se datorează momentele mele de acum.

 

După ce ai fost numit sef de microvinificaţie, cum ai abordat subiectul, fiind totuşi ceva complet nou pentru tine?

 

Am realizat cât de mult îmi placea ceea ce faceam, iar totul venea natural. După ce am început să lucrez, am citit şi am urmat studii de specialitate.

 

Când l-ai cunoscut pe Walter şi cum a început colaborarea cu LacertA?

 

 

În 2003 eram la un master de vinuri în Germania, cu Universitatea Agronomica. Walter, diplomat austriac, a întrebat la IBD-GTZ (Programul German de Promovare Economică şi Ocupare a Forţei de Muncă) de un vinificator şi asa a ajuns la mine. Soţia lui Walter, Larisa, e din România şi, deşi probabil nu s-ar fi gândit să se întoarcă în ţară, au decis ca totuşi este cel mai bun loc pentru o cramă făcută din pură pasiune pentru vin.

 

Se spune că a fost dragoste la prima vedere şi că ai fost primul şi singurul oenolog cu care Walter a vorbit pentru acest proiect. Totuşi, era o investiţie destul de mare, de ce crezi că a avut încredere în tine fără să guste vinurile pe care le-ai facut la Institut?

 

Unii oameni pur şi simplu rezonează. Ne-am înţeles perfect înca de la început, ne întelegem perfect şi acum. Am avut de luat o decizie în momentul acela, însa nu am avut nicio reţinere. Pur şi simplu am ştiut, cred că se numeşte chimie.

 

Mihai Baniţă, chestionar de bază:

 

Soiul de struguri roşii: Cabernet Sauvignon

Soiul de struguri albi: Fetească Albă

Ţară viticolă: vinuri albe – Africa de Sud

  vinuri roşii – Spania

Cuvinte cheie: structură şi corpolentă

Partea preferată din meserie: perioada de vinificaţie, pentru că este irepetabilă. Fiecare procesare e unică, la fel cum e şi fiecare sticlă de vin.

Industria vinului din România este... în creştere.

Vinul românesc este... cam scump (cel facut „ca lumea”).

 

În 2013, Walter Fridel, un diplomat austriac, dintr-o pasiune pentru vinuri care putea fi uşor interpretată ca un hobby, a început cu 17 ha de vie şi o vila proiectată de Ion Mincu. În timp, a devenit o afacere cu 82 ha de vie (replantata cu ajutorul SAPARD şi al Fondurilor de Reconversie) şi una dintre cele mai frumoase crame din ţară. Din 2010 toata via a intrat pe rod, iar crama îşi atinge potenţialul maxim datorită echipei care lucrează acolo, în frunte cu vinificatorul Mihai Baniţă.

 

Astazi, LacertA – numită după micutele şoparle care aleargă prin vie şi care contribuie la calitatea solului - este mică, modernă, axată pe vinuri premium, o cramă despre care pot spune cu mâna pe inima că este printre locurile mele preferate din Romania. Crama merită a fi pe lista de „musai de vizitat” atât pentru arhitectura, pentru sala de degustare şi cea de baricuri, pentru oameni, cât şi pentru peisajul superb care vă va fura împreună cu aromele vinului.

 

Informaţii despre vinurile şi crama Lacerta aici.

PROIECTELE NOASTRE

 

Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție, Novotel Hotel
11-13 Mai 2024
 
A2
Salon gastronomic, a 3-a ediție, Novotel Hotel
5-6 Octombrie 2024

Vizite și degustări de vinuri la crame în România
Evenimente private cu vinuri și brânzeturi

Abonați-vă la Newsletter