Vinuri de consum curent:
▪ Vin de masă - alcool 8.5 -9.5%;
▪ Vin de masă superior - alcool > 9.5%;
Vinuri de calitate:
▪ VS - vinuri de calitate superioară sau IG - indicatie geografică - alcool > 10%;
▪ DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - alcool > 11%;
Vinuri DOC:
▪ DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - alcool > 11%;
▪ DOCC - vinuri cu denumire de origine controlată și trepte de calitate - alcool > 11.5%;
În funcție de conținutul lor în zaharuri, vinurile pot fi:
▪ seci - cu un conținut în zaharuri de până la 4 g/l inclusiv;
▪ demiseci - cu un conținut în zaharuri cuprins între 4,01 g/l și 12 g/l inclusiv;
▪ demidulci - cu un conținut în zaharuri cuprins între 12,01 g/l și 50 g/l inclusiv;
▪ dulci - cu un conținut în zaharuri de peste 50 g/l.
________________________________________
▫ Struguri culeși la maturitate deplină - adică în momentul în care strugurii sunt copți și acumulează zaharuri de minimum 196 gr/l;
▫ Struguri culeși târziu - culesul se face atunci când strugurii sunt supracopți și crește cantitatea de zahăr depășește 213 gr/l pe seama pierderii apei;
▫ Struguri culeși la înnobilarea boabelor - CIB - moment în care pierderea apei prin supracoacere este completată de stafidiere sau apariția mucegaiului nobil care extrage apa din bob concentrând zaharurile fără a afecta compoziția acestuia. Strugurii din care provine vinul au conținut de zaharuri de minim 240 gr./l;